Εφυγε ο μουσικός και παιδαγωγός Ελ. Παπασταύρου

Εφυγε ο μουσικός και παιδαγωγός Ελ. Παπασταύρου

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκλεκτό μέλος της μουσικής οικογένειας ήταν ο Ελευθέριος Παπασταύρου, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών. Διακεκριμένος συνθέτης, δεξιοτέχνης του βιολοντσέλου, παιδαγωγός και προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας, ο Ελευθέριος Παπασταύρου υπήρξε μαθητής του φημισμένου Pablo Casals και διετέλεσε, μεταξύ άλλων, καθηγητής στην Ecole Normale του Παρισιού, στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν, στο Ωδείο Αθηνών και υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου του «Πειραϊκού Συνδέσμου».

Παιδαγωγός και καλλιτέχνης, ο Ελευθέριος Παπασταύρου τιμήθηκε το 1963 με τον Αργυρό Σταυρό του γαλλικού κράτους από τον τότε υπουργό Πολιτισμού και συγγραφέα Αντρέ Μαλρώ. Το 2002 ανακηρύχθηκε Πρόσωπο της Χρονιάς από το American Biographical Institute. Το 2006, το Δ. Σ. του Συνδέσμου Ελλήνων Μουσουργών αναγνωρίζοντας τις υπηρεσίες του, τον αναγόρευσε σε επίτιμο μέλος του, τιμώντας τον σε πανηγυρική συναυλία.

Ο Ελευθέριος Παπασταύρου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1920. Σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στο Λονδίνο και στο Παρίσι. Εμφανίστηκε σε πολλά μουσικά κέντρα της Ευρώπης σε ατομικά ρεσιτάλ κι ως σολίστ σε φημισμένες αίθουσες. Εχει συμπράξει με τον πιανίστα Gerald Moore στο Wigmore Hall του Λονδίνου. Στη διάρκεια της Κατοχής συνέθεσε το ορατόριο «Τη Υπερμάχω» για φωνητικό κουαρτέτο, μεικτή χορωδία και ορχήστρα εγχόρδων. Συνέθεσε πολλά κομμάτια για τσέλο και πιάνο και μαζί με τη σύζυγό του, πιανίστρια Πάρρυ Δερέμπεη έδωσαν πολλές συναυλίες μουσικής δωματίου. Διετέλεσε καθηγητής στο Ωδείο Αθηνών από το 1972 έως το1994. Επαιζε με βιολοντσέλο «Αμάτι» του 1639 και έχει δισκογραφήσει έργα Μπαχ, Βιβάλντι και Μποκερίνι. Πολλοί Ελληνες σολίστ υπήρξαν μαθητές του.

Πηγή: Σύνδεσμος Ελλήνων Μουσουργών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή