«Αντίο» στην Στέλλα Βογιατζόγλου

«Αντίο» στην Στέλλα Βογιατζόγλου

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολέμησε σκληρά τον καρκίνο η συγγραφέας Στέλλα Βογιατζόγλου, αλλά, δυστυχώς, δεν κατόρθωσε να τον νικήσει. Η μάχη ήταν μακροχρόνια και η ίδια είχε προλάβει τουλάχιστον να την μετουσιώσει σε έργο, για την ακρίβεια σε θεατρικό έργο: πρόκειται για το «Τσικλιντάν» που πριν από λίγα χρόνια ανέβηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, με την Ελενα Μαυρίδου και την Αγλαΐα Παππά. Ετσι, η λογοτεχνική οικογένεια της χώρας και κυρίως της ιδιαίτερης πατρίδας της, της Θεσσαλονίκης, αποχαιρέτισε μία αθόρυβη, αλλά ουσιαστική εργάτρια του λόγου, η οποία έθιξε σε βάθος ζητήματα που αφορούσαν τις ανθρώπινες σχέσεις.

Η Σ. Βογιατζόγλου γεννήθηκε πριν από 58 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε νομικά και εργάστηκε εκεί, σε διάφορες υπηρεσίες, καθώς και στο ραδιόφωνο. Αφήνει πίσω της πλούσιο έργο: συλλογές διηγημάτων, μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, καθώς και παιδικά αφηγήματα. Πιο σημαντικά από αυτά, τα πεζά «Το μαγκανοπήγαδο» (1980), «Σκόνη κόλλησε στ’ αυτιά μας» (1983), «Το τσιφτετέλι» (1983), «Ο συγκάτοικος» (1987), «Και ο Φαίδων ήμουν εγώ» (1991), «Υστερα έφυγες στ’ αλήθεια» (1996), και τα θεατρικά: «Ενδοοικογενειακά», «Στην υγειά των χαμένων», «Εντός σχεδίου». Εργα της είχαν μεταφραστεί στα γερμανικά. Τα περισσότερα βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κέδρος.

Η κηδεία της Στέλλας Βογιατζόγλου θα γίνει σήμερα στις 12.30, από τον Ναό Αναστάσεως του Κυρίου, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή