Την εξαγορά της SAS διαπραγματεύεται η γερμανική Lufthansa

Την εξαγορά της SAS διαπραγματεύεται η γερμανική Lufthansa

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του ζημιογόνου σκανδιναβικού αερομεταφορέα SAS βρίσκεται η γερμανική Lufthansa, στο πλαίσιο αναζήτησης ευκαιριών σε μικρότερες εταιρείες του κλάδου, ο οποίος έχει πληγεί από το αυξημένο κόστος των καυσίμων. Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στην υπόθεση, διεξάγονται «αποκλειστικές διαπραγματεύσεις», και δη με πρωτοβουλία της ίδιας της SΑS.

Η έκβασή τους, πάντως, θεωρείται αβέβαιη, λόγω του καθεστώτος ιδιοκτησίας της σκανδιναβικής εταιρείας, η οποία ανήκει κατά 50% στις κυβερνήσεις Σουηδίας, Νορβηγίας και Δανίας και κατά 7% στην οικογένεια Βάλενμπεργκ. Ηδη από την Παρασκευή, η SAS επιβεβαίωσε ότι αξιολογεί «ποικίλες πιθανότητες», χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει το όνομα της εταιρείας με την οποία συνομιλεί. Η υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Νορβηγίας, Σίλβια Μπρούσταντ, δήλωσε ότι η SAS εξετάζει αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενώ η κυβέρνηση της Δανίας τάχθηκε υπέρ μιας πώλησης σε ιδιωτική εταιρεία.

Την ίδια ώρα, η Lufthansa συμφώνησε στην εξαγορά του 45% της Brussels Airlines αντί 65 εκατ. ευρώ. Οπως ανακοινώθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο δεύτερος μεγαλύτερος αερομεταφορέας της Ευρώπης θα αναλάβει μερίδιο 45% στην εταιρεία συμμετοχών που ελέγχει τον αερομεταφορέα, ενώ έχει δικαίωμα εξαγοράς του εναπομείναντος 55% από το 2011, σε μια συμφωνία που θα διαμορφώσει τη συνολική τιμή έως και στα 250 εκατ. ευρώ. Σε πρώτο στάδιο, η εξαγορά θα γίνει με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Στο μεταξύ, δεσμευτικές προσφορές για τον προβληματικό εθνικό αερομεταφορέα της Αυστρίας, Austrian Airlines (AUA), κλήθηκαν να καταθέσουν και πάλι η Lufthansa, καθώς και η ρωσική S7 και η ολλανδογαλλική Air France-KLM. Ειδικότερα, όπως μετέδωσε χθες το αυστριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο APA και έγραψε η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Wiener Zeitung, η κρατική εταιρεία χαρτοφυλακίου OeIAG, η οποία αναζητεί αγοραστή για το 42,75% με το οποίο συμμετέχει στην ΑUΑ, συμπεριέλαβε τις τρεις προαναφερθείσες εταιρείες στον κατάλογο των υποψηφίων, απορρίπτοντας προσφορά της Βritish Airways. Η OeIAG αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή