«Ριζικός εκσυγχρονισμός στο βόλεϊ»

«Ριζικός εκσυγχρονισμός στο βόλεϊ»

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τηλέφωνα δεν σταματάνε να χτυπούν. Εντεκα αναπάντητες κλήσεις, από διαφορετικούς ανθρώπους, μέσα σε δύο λεπτά. Πρόκειται για την επόμενη μέρα της εκλογής του Στέλιου Προσαλίκα στη διοίκηση της ΕΟΠΕ. Τόσο το σταθερό όσο και το κινητό του πρώην προπονητή ηχούν ασταμάτητα. Είναι οι φίλοι του βόλεϊ απ’ όλη την Ελλάδα. Ολοι βλέπουν στα πρόσωπα του Προσαλίκα και των συνεργατών του την ευκαιρία για ένα νέο… σερβίς στο άθλημα.

«Με τόσες εκατοντάδες τηλεφωνήματα που δέχτηκα μου γεννήθηκε η ιδέα να διοργανώσουμε ένα κίνημα εθελοντών. Υπάρχει συσσωρευμένη ενέργεια ανθρώπων, που ασχολήθηκαν στο παρελθόν με το άθλημα, η οποία πρέπει να εκδηλωθεί για το καλό του χώρου. Για ένα δύο χρόνια θα είμαστε «φτωχοί» και δεν θα μπορούμε να τους πληρώσουμε. Γι’ αυτό θα μιλήσω στην καρδιά αυτών των ανθρώπων και ελπίζω ότι θα με βοηθήσουν», μας λέει ο επικεφαλής της κίνησης «Φίλοι του Βόλεϊ», Στέλιος Προσαλίκας.

Πριν από λίγους μήνες ο τέως προπονητής βρέθηκε μπροστά σε ένα δίλημμα: προπονητική ή παράγοντας; «Ζύγισα την προπονητική με την διοικητική προσφορά και είδα ότι περισσότερα είχα να προσφέρω στα διοικητικά. Πιστεύω ότι ένας προπονητής δεν πρέπει να γυρίζει δεύτερη φορά σε μια ομάδα και εγώ έχω περάσει από Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, Ολυμπιακό και Εθνική. Η δυσκολία και μόνο της προσπάθειας αποτελούσε ένα ερέθισμα για εμένα. Ολοι έλεγαν ότι αυτό το «κάστρο» δεν πέφτει με τίποτα».

Η επόμενη ημέρα των εκλογών έφερε τον Στέλιο Προσαλίκα να έχει με την πλευρά του την πλειοψηφία των σωματείων. Ποιες, όμως, θα είναι οι πρώτες κινήσεις της νέας διοίκησης; «Θα συλλέξουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που έχουν σχέση με τη λειτουργία της ομοσπονδίας. Εχουμε μια πρώτη γεύση από τα βιογραφικά των υπαλλήλων. Θα αναθέσουμε σε μια ιδιωτική εταιρεία να μας ετοιμάσει μια έκθεση για την οικονομική κατάσταση. Αυτή η εικόνα αφενός θα δοθεί στη δημοσιότητα και αφετέρου θα μας βοηθήσει να παρουσιάσουμε συγκεκριμένο οικονομικό πλάνο εξόφλησης. Ανεξάρτητα από την έκθεση, τα πρώτα χρήματα που θα πάρουμε από την ΓΓΑ θα προσπαθήσουμε να πάνε προς τα σωματεία. Θα έχουν προτεραιότητα. Επίσης, έχουμε, ήδη, ξεκινήσει έρευνα για τη μεταστέγαση της ομοσπονδίας. Η παρούσα κτιριακή κατάσταση δεν δημιουργεί κτιριακή ευεξία. Πιστεύω ότι ούτε οι εργαζόμενοι αισθάνονται υπερήφανοι σε αυτό το περιβάλλον. Θέλω τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι επισκέπτες να νιώθουν όμορφα. Χρειάζεται ριζικός εκσυγχρονισμός. Ηλεκτρονικά βρίσκεται σε αρχαίες εποχές. Στόχος μας είναι να γίνουμε η κορυφαία ομοσπονδία της χώρας πάνω στη δικτύωση της κεντρικής διοίκησης με τις περιφερειακές ενώσεις. Εχω δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να υπάρχει τίποτα κρυφό», τονίζει ο πρώην προπονητής, ο οποίος τώρα θα επιλέξει τη νέα τεχνική ηγεσία της εθνικής των ανδρών. «Την επιτροπή που θα ασχοληθεί με την εικόνα των εθνικών ομάδων θα την επιμεληθώ ο ίδιος, αλλά αυτό θα με απασχολήσει ύστερα από ένα δίμηνο».

Το κύτταρο του αθλητισμού, το σωματείο, τα τελευταία χρόνια, στο βόλεϊ, περνάει κρίση. Η ανάπτυξη είναι μέσα στα σχέδια του Στ. Προσαλίκα: «Τα σωματεία της περιφέρειας χρειάζονται βοήθεια. Με τους συνεργάτες μου θα βρούμε χορηγικά προγράμματα ώστε οι αθλητές μικρής ηλικίας να έχουν εξασφαλισμένους πόρους, φανελάκι, καπελάκι και γιορτινή ατμόσφαιρα. Θα βοηθήσουμε τα σωματεία για να κάνουν την ανάπτυξη, κάτι που από λάθος εισήγηση είχε αναλάβει η ομοσπονδία».

«Ετσι κέρδισα τις εκλογές»

«Κεραυνός εν αιθρία» ήταν για πολλούς τα αποτελέσματα των πρόσφατων αρχαιρεσιών της ΕΟΠΕ. Ο Θ. Μπελιγράτης ήταν στην ηγεσία της ομοσπονδίας 15 χρόνια, ενώ θεωρείτο φαβορί και για την επόμενη τετραετία. Οσοι, όμως, πίστευαν αυτό δεν είχαν υπολογίσει τις… προπονητικές ικανότητες του Στέλιου Προσαλίκα.

«Χρησιμοποιώ μαθηματική σκέψη. Εβαλα κάτω τα δεδομένα του δύσκολου αγώνα και τον οργάνωσα με τα δικά μου όπλα. Εβλεπα ότι η επιχειρηματολογία του αντιπάλου ήταν ότι ο Κράβαρα, στον αγώνα με την Αμερική, έστειλε το ματς μπολ πέντε πόντους άουτ και ότι είμαι άνεργος. Πήγα σε όλη την Ελλάδα και σε κανένα χωριό δεν βρήκα άνθρωπο που να έχει πειστεί από αυτά τα επιχειρήματα. Ασχολήθηκα με τα πραγματικά προβλήματα που ήταν η πασίδηλη σμίκρυνση του αθλήματος, τα οικονομικά προβλήματα των σωματείων, η διαφαινόμενη κακοδιαχείριση και η αντιδημοκρατική και αλαζονική συμπεριφορά που είχε ο στενός κύκλος του προέδρου. Επίσης, το 2004, είχα πάρει το μήνυμα του σώματος που ήταν ότι δεν πρέπει να συσπειρώνεις τους αντιπάλους με ύβρεις, όπως τότε είχε κάνει το λάθος η παράταξη του Ανδρέου».

Η πορεία του

1953

Στις 2 Φεβρουαρίου γεννήθηκε στην Αθήνα ο Στέλιος Προσαλίκας. Από την ηλικία των 15 ετών ασχολήθηκε με το βόλεϊ.

1968 -1986

Ξεκίνησε την καριέρα του στον Παράδεισο Αμαρουσίου, ενώ το 1972 πήγε στον Ολυμπιακό όπου έμεινε μέχρι το 1982 και κατέκτησε έξι πρωταθλήματα Ελλάδος.

1992 -1994

Αρχισε την καριέρα του ως προπονητής στη νεοφώτιστη ομάδα της Α1, τα Ναυπηγεία. Ο σύλλογος ήρθε 4ος και βγήκε στην Ευρώπη. Την επόμενη χρονιά επανέλαβε το εγχείρημα με τον Ιωνικό Ν. Φιλαδέλφειας.

1994 – 1998

Με το «τριφύλλι» στο στήθος βοήθησε, ως προπονητής, τον Παναθηναϊκό να κατακτήσει δύο πρωταθλήματα Ελλάδος.

1998 – 1999

Αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ. Την οδηγεί στην τρίτη θέση του κυπέλλου Κυπελλούχων.

2000 – 2004

Προπονεί την εθνική ομάδα ανδρών με μακροπρόθεσμο στόχο τους Ολυμπιακούς του 2004, όπου το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ήρθε 5ο.

2006

Οδηγεί τον Ολυμπιακό στον β΄ γύρο του πρωταθλήματος.

2008

Η κίνηση του «Φίλοι του Βόλεϊ» υπερίσχυσε στις εκλογές της ΕΟΠΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή