Εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι

Εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, που θα διερευνήσει την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, γνωστοποίησε χθες η κυβέρνηση. Η απόφαση ελήφθη από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ύστερα από διαβουλεύσεις με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και υπό το άκρως βαρύ κλίμα που είχε προκαλέσει η παραίτηση των δύο αντεισαγγελέων. Η πρόταση της κυβέρνησης υπογράφεται από 80 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με πρώτο τον πρωθυπουργό, και θα συζητηθεί την προσεχή Τετάρτη. Προεξοφλείται δε ότι θα υπερψηφιστεί, καθώς υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής έχουν ταχθεί επίσης το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση προανακριτικής επιτροπής μέσω της οποίας ζητεί να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υφυπουργού Οικονομικών -και νυν Εξωτερικών- Πέτρου Δούκα, του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελου Μπασιάκου, αλλά και του υπουργού Επικρατείας Θόδωρου Ρουσόπουλου, ως «ηθικού αυτουργού» στην υπόθεση. Πάντως, η Χαριλάου Τρικούπη αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μετάσχει στην εξεταστική επιτροπή, καθώς, δεδομένων των συσχετισμών στο Κοινοβούλιο, η πρόταση για προανακριτική θεωρείται βέβαιο πως θα απορριφθεί. Αιτιολογώντας τη στροφή της κυβέρνησης, που έως προχθές απέκλειε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής ενόσω εξελίσσεται η δικαστική έρευνα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν: «Δεν μπορούσαμε να σηκώσουμε το κόστος από τις υπόνοιες συγκάλυψης». Εν τω μεταξύ, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης εξαπέλυσε χθες «επίθεση φιλίας» προς τους δύο παραιτηθέντες αντεισαγγελείς, τους οποίους επιχείρησε να μεταπείσει. Αντιθέτως, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Κυριάκος Καρούτσος τους χαρακτήρισε «εκτελεστικά όργανα» που «οφείλουν να ακολουθήσουν την παραγγελία του». Επέμεινε δε ότι ο ίδιος θα κρίνει αν και πότε ο φάκελος Βατοπέδι θα πάει στη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή