Προβληματικά τα νέα Απάτσι

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2003, ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Γιάννος Παπαντωνίου υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια 12 επιθετικών ελικοπτέρων Απάτσι συνολικού ύψους 683 εκατομμυρίων ευρώ. Μεσάζων στην αγορά μεταξύ του Δημοσίου και της Boeing ήταν ο κ. Θωμάς Λιακουνάκος. Μέχρι το 2004 το ελληνικό Δημόσιο έδειξε εξαιρετική γενναιοδωρία έναντι της Boeing δίνοντας προκαταβολή η οποία αγγίζει το 70% της σύμβασης. Το 2004, μετά την εκλογή της Ν.Δ. στην εξουσία και την ανάληψη καθηκόντων Γενικού Γραμματέα Εξοπλισμών από τον πρώην εισαγγελέα κ. Γιώργο Ζορμπά συστήνεται μια επιτροπή για την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με πρόεδρο τον ταξίαρχο της Αεροπορίας Στρατού κ. Γιώργο Πατρινό.

Εκείνη η επιτροπή, αν και εντόπισε κάποιες δυσλειτουργίες, δεν ήταν ιδιαίτερα παραγωγική. Αυτό άλλαξε στο διάστημα άφιξης των ελικοπτέρων στην Ελλάδα (Φεβρουάριος – Μάιος 2007) όταν οι αρμόδιοι για τον έλεγχό τους διαπίστωσαν σωρεία προβλημάτων. Το νέο Απάτσι είχε, μεταξύ άλλων, πρόβλημα στο κιβώτιο μετάδοσης κίνησης, ενώ δεν κρίθηκε ικανοποιητική η ευκρίνεια στο ηλεκτρονικό σύστημα που μεταφέρει στον χειριστή την εικόνα του στόχου. Πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αναφέρουν ότι το πλέον σημαντικό πρόβλημα ήταν ο οπλισμός του ελικοπτέρου. «Οι φορείς οπλισμού δηλαδή τα πυροβόλα», λένε, «ήταν εκτός των αρχικών προδιαγραφών». Επίσης, αποκαλύφθηκε ότι δοκιμές του αμερικανικού στρατού απέδειξαν ότι οι πλάκες θωράκισης των ελικοπτέρων δεν πληρούν τις προδιαγραφές. Για τους εμπειρογνώμονες σημαντικό ήταν επίσης ότι ορισμένα πτερύγια της κύριας έλικας ήταν αποχρωματισμένα, στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην αποσταθεροποίηση της πτήσης ενός Απάτσι. Πρόκειται δηλαδή για προβλήματα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε δυστύχημα, όπως αυτό που έγινε στην Εύβοια πριν από περίπου δέκα ημέρες.

Από τον Μάιο του 2007 τα ελικόπτερα παραμένουν στις εγκαταστάσεις της Αεροπορίας Στρατού στην Πάχη Μεγάρων, διότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αρνείται να τα παραλάβει, ως εκ τούτου να πληρώσει και το υπόλοιπο ποσό. Εκτοτε έχουν γίνει τέσσερις τροποποιήσεις στην αρχική σύμβαση, προκειμένου το ελικόπτερο να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές. Εφόσον ολοκληρωθεί και η τέταρτη τροποποίηση η σύμβαση θα πάει στο γραφείο του γενικού διευθυντή Εξοπλισμών κ. Βαγγέλη Βασιλάκου και κάποια στιγμή έως το τέλος του 2009 (με δύο ολόκληρα χρόνια καθυστέρηση) τα 12 νέα Απάτσι θα παραληφθούν από τον Στρατό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή