Η Cosco δεσμεύεται για επενδύσεις και προσλήψεις στο λιμάνι του Πειραιά

Η Cosco δεσμεύεται για επενδύσεις και προσλήψεις στο λιμάνι του Πειραιά

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερχόμαστε για να ανοίξουμε νέους οικονομικούς ορίζοντες και όχι για να οδηγήσουμε εργαζομένους εκτός της εργασίας τους… ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες ο πρόεδρος της Cosco, captaiWei Jafu, λίγες ώρες πριν από την υπογραφή -σήμερα στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου- της σύμβασης παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) με την παρουσία του προέδρου της Κίνας Χου Ζιντάο και του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Ο πρόεδρος τoυ κινεζικού κολοσσού τόνισε ότι αμέσως μόλις αναλάβει η Cosco τη διαχείριση του ΣΕΜΠΟ, τον Οκτώβριο του 2009, θα υλοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις, όπως: Η δημιουργία δυο σύγχρονων προβλητών συνολικού κόστους 350 εκατ. ευρώ οι οποίες θα μπορούν να εξυπηρετούν ταυτοχρόνως έξι πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (containerships), δυναμικότητας 10.000 εμπορευματοκιβωτίων έκαστο. Επιπροσθέτως, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Cosco, στο λιμάνι του Πειραιά θα έρχονται πλοία και φορτία από ακόμη τρεις μεγάλες εταιρείες που συνεργάζονται στενά με τον κιζενικό κολοσσό.

«Μόλις αναλάβουμε τον ερχόμενο Οκτώβριο τη διαχείριση του ΣΕΜΠΟ στον ΟΛΠ, θα καταστήσουμε την Ελλάδα κέντρο του διαμετακομιστικού εμπορίου από την Απω Ανατολή για την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Αυτό θα δημιουργήσει αύξηση των φορτίων, αύξηση των θέσεων εργασίας και εισροή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα» τόνισε ο πρόεδρος της Cosco.

Ακόμη, ανέφερε ότι η Cosco μελετάει και άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα σε logistics και οδικές μεταφορές.

Κατά τον captaiWei Jafu ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διερεύνηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν για την υλοποίηση προγράμματος μεταποίησης προϊόντων στη Ελλάδα, αλλά δεν διευκρίνισε τον χρόνο που θα τεθεί εν ισχύι.

«Καλές σχέσεις»

Η επένδυση της Cosco θα δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα προσελκύσει ξένα επενδυτικά κεφάλαια στη χώρα, υποστήριξε ο captaiWei Jafu, σημειώνοντας ότι η εταιρεία θέλει να έχει καλές σχέσεις με τους εργαζομένους στο λιμάνι.

Σε ό, τι αφορά τα εργασιακά, υποστήριξε σε όλους τους τόνους ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούν οι Ελληνες εργαζόμενοι, καθώς στα σχέδια δεν υπάρχει καμία αλλαγή, όπως η αντικατάστασή τους με Κινέζους. «Δεν θα προσλάβουμε Κινέζους εργάτες ούτε μεσαία στελέχη, αλλά Ελληνες. Οι μόνοι Κινέζοι που θα προσληφθούν θα σταλούν από τα κεντρικά μας γραφεία και θα είναι 2 – 3 άτομα που θα αναλάβουν τη διοίκηση» τόνισε. Σύμφωνα πάντως με τα σχέδια του ομίλου, υπολογίζεται ότι ο ελάχιστος αριθμός νέων θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι 1.000.

Σε ό, τι αφορά τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα γίνουν οι προσλήψεις, ξεκαθάρισε ότι θα κινηθούν με βάση τους ελληνικούς νόμους, ενώ θα μιλήσουν και με τα εργατικά συνδικάτα.

Οι λιμενεργάτες

Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι, την περασμένη Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008, κατέθεσαν αίτηση ανάκλησης κατά της 274/2008 πράξης του Ζ΄ κλιμάκιου του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία άναψε το «πράσινο φως» υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ.

Κατά την άποψη των λιμενεργατών, «εφόσον η εκδίκαση της αίτησης ανάκλησης ορίσθηκε για την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008, καμία υπογραφή δεν μπορεί να υπάρξει στη σύμβαση παραχώρησης μέχρι την οριστική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου». Παράλληλα οι εργαζόμενοι στα λιμάνια καλούν όλους τους φορείς σήμερα Τρίτη 25 Νοεμβρίου να συμμετάσχουν στην 24ωρη παλλιμενική απεργία και στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει πορεία για επίδοση ψηφίσματος στη Βουλή και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή