Απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τον ελληνικό τουρισμό το 2009

Απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τον ελληνικό τουρισμό το 2009

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύσκεψη με αντικείμενο τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων που θα έχει ο ελληνικός τουρισμός την προσεχή σεζόν λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομίας, Απασχόλησης και Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Γ. Αλογοσκούφης, Φάνη Πάλλη – Πετραλιά και Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Νίκος Αγγελόπουλος και Ανδρέας Ανδρεάδης και ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Γεράσιμος Φωκάς.

Το εν λόγω θέμα των επιπτώσεων στον ελληνικό τουρισμό λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης συζητήθηκε χθες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων. Κύριο συμπέρασμα της εκδήλωσης είναι ότι οι επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες την προσεχή σεζόν. Δεν είναι, όμως, ακόμη δυνατόν να εκτιμηθεί το μέγεθος των επιπτώσεων. Την απαισιοδοξία τους για την πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2009 εξέφρασαν ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Τραπέζης Πειραιώς κ. Θεόδωρος Πανταλάκης και ο καθηγητής και οικονομικός σύμβουλος του Ομίλου Eurobank κ. Γκίκας Χαρδούβελης.

Ο κ. Πανταλάκης, αναλύοντας την αρνητική εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορείς να ελπίζεις σε μεγέθυνση του τουριστικού σου προϊόντος». Αντίστοιχα, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι οι προβλέψεις για την πορεία των οικονομιών στις κυριότερες αγορές (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία) του ελληνικού τουριστικού προϊόντος είναι δυσοίωνες, εκτιμώντας ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα επηρεάσει τις αφίξεις προς τη χώρα μας. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, οι συνέπειες της διεθνούς κρίσης δεν θα είναι αμελητέες ούτε για την ελληνική οικονομία, κάτι που θα επηρεάσει τόσο τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις όσο και τον Ελληνα καταναλωτή, άρα και τον εσωτερικό τουρισμό.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η βιομηχανία του ελεύθερου χρόνου έχει εισέλθει σε παρατεταμένη αβεβαιότητα, όχι μόνο λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά και γιατί οι εξελίξεις στον τομέα είναι ραγδαίες σε επίπεδο ασφάλειας, αναφερόμενος στο τρομοκρατικό χτύπημα στην Ινδία και στους στασιαστές στην Ταϊλάνδη που κατέλαβαν το αεροδρόμιο της Μπανγκόκ. Για την Ελλάδα τόνισε ότι ακόμη δεν έχουμε κατάργηση ή ακύρωση κρατήσεων, έχουμε μετατόπιση, λόγω ψυχολογίας, της απόφασης για κρατήσεις. Επίσης, ανέφερε ότι το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, με την παρουσία του γενικού του γραμματέα στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, πέτυχε και μπήκε προς συζήτηση το θέμα του τουρισμού, το οποίο περαιτέρω θα τεθεί στη διάσκεψη κορυφής σε επίπεδο αρχηγών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η υπουργός Απασχόλησης κ. Φάνη Πάλλη – Πετραλιά ανέφερε από την πλευρά της ότι θα εξετασθεί δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της απασχόλησης στον τομέα του τουρισμού.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γεράσιμος Λ. Φωκάς, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν αφορούν τη διασφάλιση της απασχόλησης (μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης κ. ά.), της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος (μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, κατάργηση του τέλους παρεπιδημούντων, μείωση των τελών και φόρων των αεροδρομίων κ. ά.) και της στήριξης της ρευστότητας και βιωσιμότητας των τουριστικών επιχειρήσεων (κατάργηση ή μείωση του ΕΤΑΚ, μείωση της προκαταβολής του φόρου των επιχειρήσεων, αναστολή αποπληρωμής δανείων, σύντομη επιστροφή του ΦΠΑ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή