17 έως 20.000 άστεγοι σε όλη την Ελλάδα

17 έως 20.000 άστεγοι σε όλη την Ελλάδα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μάτια της κλείνει η πολιτεία αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας μπροστά στο πρόβλημα των χιλιάδων αστέγων της Αθήνας και των άλλων ελληνικών πόλεων. Καθώς οι άστεγοι δεν έχουν αναγνωριστεί θεσμικά ως ομάδα που χρειάζεται ειδική στήριξη, η περίθαλψή τους γίνεται κατά βάση από φιλανθρωπικές οργανώσεις, δήμους και Εκκλησία και όχι από κρατικούς προνοιακούς φορείς. Προχθές, βρέθηκε σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στα Εξάρχεια σκελετός ανθρώπου, ο οποίος εικάζεται ότι ήταν άστεγος. Την ανακάλυψη έκαναν άντρες της αστυνομίας οι οποίοι έκαναν αυτοψία στον χώρο λόγω καταγγελίας από πολίτες, πως το συγκεκριμένο μέρος είχε μετατραπεί σε εστία μόλυνσης. Ο άτυχος άνθρωπος μπήκε στο κτίριο για να προφυλαχθεί από το κρύο ή να κάνει χρήση ναρκωτικών και, αφότου πέθανε, δεν αναζητήθηκε από κανέναν. Πρόκειται για έναν από τους χιλιάδες ανθρώπους που ζουν στον δρόμο, κοιμούνται σε παγκάκια, σε προαύλια σπιτιών, εγκαταλελειμμένα κτίρια, ιδρύματα ή περνούν τη νύχτα τους σε νοσοκομείο.

Συνολικά εκτιμάται ότι σήμερα 3.000 – 5.000 άνθρωποι κοιμούνται στον δρόμο, όσον αφορά τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Σε αυτούς δεν συνυπολογίζονται οι άστεγοι που ζουν σε διάφορα ιδρύματα, ακατάλληλα κτίρια κ.ά. Οι πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 17.000 – 20.000 αστέγους πανελλαδικά. Ο αριθμός αυτός τείνει να μεγαλώσει με την προσθήκη μιας νέας στρατιάς αστέγων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. «Φοβάμαι ότι ο αριθμός των αστέγων θα ανέβει και νομίζω ότι θα αφορά και ντόπιους εξαιτίας των αυξανόμενων οικονομικών προβλημάτων. Σήμερα, οι άστεγοι δεν είναι πια μόνο ηλικιωμένοι, έχουν προστεθεί πολλοί νέοι, χρήστες ουσιών, αποφυλακισμένοι, άτομα με ψυχολογικά προβλήματα κ.ά.», μας λέει ο κ. Αρης Σαπουνάκης, σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για Θέματα Ελλειψης Στέγης.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους, σύμφωνα με τον ίδιο, που η πολιτεία θα πρέπει να ασχοληθεί πολύ πιο σοβαρά με το πρόβλημα. Αντ’ αυτού «οι άστεγοι δεν θεωρούνται ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα και οι κοινωνικές υπηρεσίες δεν τους καταγράφουν, δεν υπάρχουν προγράμματα στήριξης και πόροι. Η όποια βοήθεια έρχεται από μη κυβερνητικούς φορείς, χάρη στο φιλότιμο των εθελοντών», αναφέρει ο κ. Σ. Ψύχας, εκπρόσωπος της «ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων» στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τους Αστεγους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή