Ζημιές στη Βιβλιοθήκη Δικαίου

Ζημιές στη Βιβλιοθήκη Δικαίου

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Νεφέλη είναι ένα 18χρονο κορίτσι, πρωτοετής φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου. Προχθές το βράδυ μόλις άκουσε από την τηλεόραση την είδηση (που ευτυχώς δεν ήταν αληθινή) ότι καίγεται η Εθνική Βιβλιοθήκη έστειλε sms στη μητέρα της στην Αθήνα με τις εξής φράσεις: «Θέλουν να εκδικηθούν τον δολοφόνο και γίνονται σαν τα μούτρα του. Μόνο οι ναζί έκαιγαν βιβλία». Ηταν η στιγμή που όλοι βλέπαμε και ακούγαμε, αποσβολωμένοι, θλιμμένοι, οργισμένοι, έκπληκτοι και κυρίως ανασφαλείς ειδήσεις σκόρπιες που διαδέχονταν η μία την άλλη. Τη μια στιγμή ότι καίγεται η Εθνική Βιβλιοθήκη, την άλλη ότι καταστρέφεται το Κτίριο Παλαμά (το γνωστό ως Ροζ Κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών), ότι κινδυνεύει η Ακαδημία Αθηνών, το Κεντρικό Κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών… Συγκεχυμένες εικόνες, συγκεχυμένες πληροφορίες, άλλες υπερβολικές, άλλες λίγο πριν γίνει το κακό που τελικά αποσοβήθηκε, άλλες μέσα στον πανικό των δύσκολων συνθηκών. Μόνο να επικοινωνήσουμε ο ένας με τον άλλον μπορούσαμε για ν’ ακουμπήσουμε κάπου τη φρίκη και την απελπισία. Κι όλων η σκέψη πήγαινε ενάμιση χρόνο πίσω, τότε που οι φλόγες άγγιξαν το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, στις καταστρεπτικές πυρκαγιές.

Χθες το πρωί περάσαμε από όσα κτίρια μπορούσαμε. Η Εθνική Βιβλιοθήκη, ευτυχώς, στις ζημιές της καταγράφει μερικά σπασμένα τζάμια, ένα αυτοκίνητο κι ένα δυο δέντρα από το αλσάκι που βρίσκεται στην πίσω πλευρά της. Είναι ακόμα νωπή η δήλωση του ακαδημαϊκού και προέδρου του εφορευτικού της συμβουλίου στην «Κ», το περασμένο καλοκαίρι, ότι στο κτίριο δεν υπάρχει σύστημα πυρόσβεσης κι ότι ο εφιάλτης του είναι μία πυρκαγιά. Στην Ακαδημία Αθηνών προσπάθησαν να μπουν αλλά εμποδίστηκαν από τους φύλακες. Μόνο μερικά τζάμια σπασμένα είναι η ζημιά. Το Ροζ Κτίριο στέκει στη θέση του με εμφανή όμως τραύματα στο εξωτερικό του. Μια άλλη πληροφορία, μιλούσε για καταστροφή της Βιβλιοθήκης Ευρωπαϊκού Δικαίου της Νομικής Σχολής (μια σημαντικής και σπουδαίας βιβλιοθήκης της Νομικής Επιστήμης) που στεγαζόταν στο κτίριο της οδού Ακαδημίας στη συμβολή με τη Σίνα. Το κτίριο έχει καταστραφεί εντελώς. Πόσα από τα βιβλία της Βιβλιοθήκης διασώθηκαν είναι ακόμα άγνωστο.

Τα κτίρια της Αθηναϊκής Τριλογίας δεν υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Και οι τελικές ζημιές για τα υπόλοιπα δεν έχουν καταγραφεί ακόμη. Σίγουρα όμως έχει πληγεί ο πολιτιστικός μας πολιτισμός, ένα ακόμα τραύμα στη λειτουργία του κράτους δικαίου, όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή