Αλλα 40 εκατομμύρια πεινασμένοι το 2008

Αλλα 40 εκατομμύρια πεινασμένοι το 2008

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απιαστο όνειρο αποδεικνύεται ο στόχος των Ηνωμένων Εθνών για μείωση στο μισό των ανθρώπων που πλήττονται από την πείνα σε πλανητική κλίμακα μέχρι το 2015. Οπως δημοσιοποίησε χθες η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ, η διεθνής οικονομική κρίση και ιδιαίτερα η αύξηση των τιμών σε βασικά είδη διατροφής είχαν ως συνέπεια να προστεθούν, το 2008, άλλα 40 εκατομμύρια άνθρωποι στις γραμμές των χρόνια υποσιτιζομένων. Ηδη, υπολογίζεται ότι 963 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από την πείνα.

«Για πολλές χώρες, ο παγκόσμιος στόχος για μείωση του προβλήματος στο μισό γίνεται ολοένα και περισσότερο δύσκολο να επιτευχθεί», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στη Ρώμη, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Αγροτικής Οικονομίας (FAO), Ζακ Ντιούφ. «Αυτή η θλιβερή πραγματικότητα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή στην αυγή του 21ου αιώνα».

Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση του FAO, με τίτλο «Η Κατάσταση της Διατροφικής Ανασφάλειας στον Κόσμο», ο Ντιούφ τόνισε ότι το επισιτιστικό πρόβλημα εγείρει όχι μόνο ανθρωπιστικά ερωτήματα, αλλά και σοβαρές γεωπολιτικές απειλές. «Τη χρονιά αυτή μάθαμε επίσης ότι η διατροφική ασφάλεια συνδέεται επίσης με την ειρήνη και τη σταθερότητα στον κόσμο», δήλωσε, για να προσθέσει: «Παρατηρήσαμε εξεγέρσεις σε 20 χώρες με αφορμή το πρόβλημα της πείνας».

Βοήθεια 30 δισ. δολ.

Στο στόχαστρο του γενικού διευθυντή του FAO βρέθηκαν οι κυβερνήσεις και οι μεγιστάνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος στον αναπτυγμένο, βιομηχανικό Βορρά. Αφού ζήτησε 30 δισ. δολάρια από τις πλούσιες χώρες για επενδύσεις στην αγροτική οικονομία των φτωχών χωρών, σημείωσε ότι το ποσό αυτό ισοδυναμεί μόλις με το 8% των αγροτικών επιδοτήσεων που καταβάλλουν και προσέθεσε:

«Τα 30 δισ. δολάρια είναι τίποτα, συγκρινόμενα με τις επιδοτήσεις στις χώρες του ΟΟΣΑ… Είναι τίποτα, σε σύγκριση με τα δισεκατομμύρια δολάρια που ξοδεύονται σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης… Πρέπει να θέσουμε το ερώτημα: Ποιες είναι οι προτεραιότητές μας; Είναι ή δεν είναι τα 923 εκατομμύρια των ανθρώπων που δεν έχουν το στοιχειώδες, ανθρώπινο δικαίωμα της διατροφής»; Ο Σενεγαλέζος αξιωματούχος του ΟΗΕ κάλεσε τον Μπαράκ Ομπάμα να ηγηθεί του παγκόσμιου αγώνα για την εξάλειψη της πείνας και πρότεινε την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης κορυφής εντός του 2009 για τη συγκέντρωση των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται. «Ελπίζω ότι ο Ομπάμα θα μας βοηθήσει να κάνουμε πράξη αυτόν τον στόχο», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή