Διακομματική συναίνεση υπέρ ανοιχτών σχολείων

Διακομματική συναίνεση υπέρ ανοιχτών σχολείων

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιβάλλον συναίνεσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, φάνηκε χθες να διαμορφώνεται, μπροστά στο ενδεχόμενο να μεταφερθεί η κοινωνική κρίση, με τη μορφή νέων δυναμικών κινητοποιήσεων, αυτή τη φορά στο χώρο της εκπαίδευσης. Οπως διεφάνη τόσο από τις δηλώσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου και Ευ. Βενιζέλου στη Βουλή, όσο και από παρέμβαση της πολιτικής υπευθύνου Παιδείας του ΠΑΣΟΚ κ. Αννας Διαμαντοπούλου, πρώτιστος στόχος και των δύο μεγάλων κομμάτων είναι να αποτραπεί ο διαφαινόμενος κίνδυνος νέων καταλήψεων σε σχολεία και πανεπιστήμια.

«Είμαστε όλοι υπεύθυνοι να προστατεύσουμε και να λειτουργήσουμε το δημοκρατικό, δημιουργικό και ανοιχτό δημόσιο σχολείο και δημόσιο πανεπιστήμιο» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Διαμαντοπούλου, ενώ στην παρέμβασή του στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Εχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να πούμε, απευθυνόμενοι στους νέους ανθρώπους, στους μαθητές και τους φοιτητές, πως αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να διαμαρτυρηθούν, πως είναι παρήγορο να υπάρχει και να εκδηλώνει τη δράση του ένα φοιτητικό και ένα μαθητικό κίνημα, πως το σεβόμαστε και το καμαρώνουμε». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε δε ότι «όλοι αντιλαμβανόμαστε πως πρέπει για κάποιες ημέρες να υπάρξουν αυτού του είδους οι δραστηριότητες οργής, διαμαρτυρίας, αναζήτησης μιας διεξόδου» αλλά υπογράμμισε ότι «τα σχολεία και τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι ανοιχτά, καθώς καλό σχολείο και καλό πανεπιστήμιο είναι αυτά που λειτουργούν».

Το υπερκομματικό αυτό «άνοιγμα» του κ. Βενιζέλου επικρότησε αμέσως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά μεγάλης σημασίας την αναφορά του για το θέμα των σχολείων και των πανεπιστημίων». Ο κ. Παναγιωτόπουλος ωστόσο δεν παρέλειψε να ασκήσει για τον ίδιο λόγο κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ: «Χαίρομαι γι’ αυτό που είπε ο κ. Βενιζέλος, αλλά αναρωτιέμαι», είπε, «αν θα εφαρμοστεί η ρήση που άκουσα από κάποιο ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ότι τώρα θα μεταφερθεί ο αγώνας στα σχολεία» και κάλεσε τους βουλευτές της Αριστεράς να εξηγήσουν «τι εννοούν».

Σημειώνεται ότι έμμεση αλλά σαφή κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε και η κ. Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία τονίζοντας «ο αγώνας της νέας γενιάς, δεν έχει σχέση με την καταστροφή, τη βία και τη λεηλασία ενός συστήματος περιορισμένου αριθμού ανθρώπων», πρόσθεσε ότι αυτό το «σύστημα πρέπει να καταδικαστεί και απομονωθεί από όλα τα πολιτικά κόμματα» ενώ υπογράμμισε ότι «κανένα κόμμα δεν δικαιούται και δεν μπορεί να χειραγωγήσει και να εκμεταλλευτεί τον γνήσιο και αυθόρμητο αγώνα της νεολαίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή