Οι ειδικοί φρουροί δεν υπάκουσαν στις εντολές

Οι ειδικοί φρουροί δεν υπάκουσαν στις εντολές

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον διάλογο μεταξύ των δύο ειδικών φρουρών με το κέντρο της Αμεσης Δράσης, πριν και μετά τη δολοφονία του 15χρονου το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, φέρνει στη δημοσιότητα σήμερα η «Κ». Από αυτόν προκύπτουν τέσσερα πολύ σημαντικά στοιχεία:

Πρώτον, οι ειδικοί φρουροί δέχθηκαν επίθεση από αναρχικούς. Δεύτερον, στο διάστημα που ακούστηκαν πυροβολισμοί στα Εξάρχεια οι ειδικοί φρουροί δεν απαντούσαν στις κλήσεις του κέντρου. Τρίτον, δεν υπάκουσαν στην εντολή του κέντρου να φύγουν από το σημείο που δέχθηκαν επίθεση. Τέταρτον, όλα έγιναν μέσα σε λιγότερα από τρία λεπτά. Η πρώτη επικοινωνία μεταξύ του κέντρου και του περιπολικού (όχημα Εξαρχείων) στο οποίο επέβαιναν οι δύο ειδικοί φρουροί Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης έγινε στις 20.45. Από το κέντρο τούς ζητήθηκε να μεταβούν στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Τα πρώτα 15 λεπτά από τις 20.46 έως και τις 21.01 τηρείται σιγή ασυρμάτου. Στις 21.01 οι δύο φρουροί επικοινωνούν με το κέντρο της Αμεσης Δράσης και δηλώνουν ότι δέχθηκαν επίθεση από αναρχικούς στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου και Ναυαρίνου. Από το κέντρο της Αμεσης Δράσης η εντολή είναι σαφής: «να αποχωρήσετε» Στις ερωτήσεις του εκφωνητή από το κέντρο δεν απαντούν καθόλου. Ο εκφωνητής ζητάει τότε παρέμβαση αυτοκινήτου της Ασφάλειας με πολιτικές πινακίδες (ειδικό όχημα ή σταθμός), προφανώς ανησυχώντας αν οι δύο φρουροί είναι καλά στην υγεία τους. Στο διάστημα από τις 21.02 μέχρι και τις 21.06, οι ειδικοί φρουροί δεν ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις του εκφωνητή από το τηλεφωνικό κέντρο της Αμεσης Δράσης να απαντήσουν. Σε αυτά τα τέσσερα λεπτά το κέντρο επικοινωνεί μόνο με το όχημα της Ασφάλειας, ο οδηγός του οποίου δεν έχει εντοπίσει σε αυτό το διάστημα το περιπολικό του Κορκονέα. Σε αυτά τα τέσσερα λεπτά οι δύο ειδικοί φρουροί πρόλαβαν να βγουν από το αυτοκίνητο, να πυροβολήσουν τον 15χρονο μαθητή και να επιστρέψουν στο αστυνομικό τμήμα. Οι αστυνομικοί του αυτοκινήτου της Ασφάλειας επιβεβαιώνουν ότι ο Κορκονέας και ο Σαραλιώτης έχουν επιστρέψει στο Τμήμα στις 21.13. Προτού συμπληρωθεί μισή ώρα από τον φόνο του 15χρονου μαθητή, τα Εξάρχεια φλέγονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή