Οι αντιδράσεις έφθασαν ώς την Ακρόπολη

Οι αντιδράσεις έφθασαν ώς την Ακρόπολη

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολυμορφία των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν στη χώρα μας με αφορμή τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου δεν φαίνεται να έχει όριο. Εκτός από τις συγκεντρώσεις, τα συλλαλητήρια, τις επιθέσεις σε αστυνομικούς στόχους, τις καταλήψεις, οι αντιδράσεις χθες… ανέβηκαν μέχρι τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Από το πλέον διαχρονικό σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού επέλεξαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα φοιτητές και μέλη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ανήρτησαν πανό με τη λέξη «Αντίσταση» σε πέντε γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και γερμανικά). Το πανό τοποθετήθηκε στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, ώστε να είναι ορατό από πολλά σημεία της Αθήνας.

Σ’ ένα δεύτερο πανό οι φοιτητές έγραφαν «Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου, Πανευρωπαϊκή Ημέρα Αλληλεγγύης», καθώς σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις. Η διαμαρτυρία στην Ακρόπολη, η οποία διήρκεσε περίπου δύο ώρες, δέχτηκε ομαδικά πυρά από την πλειοψηφία των κομμάτων.

Επίθεση σε κλούβα της ΕΛ.ΑΣ.

Στο μεταξύ, νέα επίθεση, η δεύτερη εναντίον αστυνομικού στόχου το τελευταίο εικοσιτετράωρο, εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στην οδό Μιχαλακοπούλου επιβεβαιώνοντας τους φόβους της αστυνομίας σχετικά με το ενδεχόμενο τις κινητοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας να διαδεχτούν καταδρομικές επιθέσεις. Στόχος, χθες, έγινε κλούβα της ΕΛ. ΑΣ., η οποία βρισκόταν εν κινήσει και κατευθυνόταν στην περιοχή της Καισαριανής. Ομάδα περίπου 20 κουκουλοφόρων προσέγγισε το όχημα, το οποίο κινούνταν με χαμηλή ταχύτητα λόγω αυξημένης κίνησης, και έριξαν στο οδόστρωμα εύφλεκτο υγρό, το οποίο εν συνεχεία πυρπόλησαν με βόμβες μολότοφ. Μέσα σε δευτερόλεπτα, η κλούβα τυλίχθηκε στις φλόγες. Οι δράστες τράπηκαν σε φυγή προς άγνωστη κατεύθυνση. Στην κλούβα επέβαινε ευτυχώς μόνον ο οδηγός, ο οποίος εξήλθε την τελευταία στιγμή, πριν το όχημα παραδοθεί στις φλόγες.

Στο μεταξύ, στην κατάληψη του κτιρίου της ΓΣΕΕ επί της Πατησίων προχώρησαν χθες νέοι, οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως «χειρώνακτες εργάτες, υπάλληλοι, άνεργοι, προσωρινοί, ντόπιοι και μετανάστες» προερχόμενοι από τον αναρχικό χώρο, μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων από τον χώρο των ταχυμεταφορέων, των βιβλιοπωλείων και σερβιτόρων.

Δεν είναι γνωστό πόσο θα διαρκέσει η κατάληψη, καθώς πάνω από 400 άτομα που συγκεντρώθηκαν στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ αποφάσισαν τη συνέχισή της. Σύμφωνα με κείμενο που διένειμαν έξω από τα γραφεία της Συνομοσπονδίας, στόχος της κατάληψης ήταν η «μετατροπή του κτιρίου σε χώρο ελεύθερης έκφρασης και συνάντησης των εργατών» και «η προώθηση της ιδέας της αυτοοργάνωσης και της αλληλεγγύης στους χώρους δουλειάς… καταργώντας τους γραφειοκράτες συνδικαλιστές». Επίσης στα αιτήματά τους περιλαμβάνεται η αποφυλάκιση των συλληφθέντων και μη δίωξή τους.

«Αντί να επιλέξουν τους δύσκολους στόχους» της εξουσίας που είναι υπεύθυνη για τα προβλήματα και την επίλυση των αιτημάτων τους, επιλέγουν τους εύκολους στόχους, όπως τα κτίρια των συνδικάτων, για εντυπωσιασμό και επικοινωνιακή διαχείριση στην οθόνη και στα παράθυρα της ΤV» αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της ΓΣΕΕ. Το προεδρείο της ζήτησε από την αστυνομία να μην παρέμβει.

Ενταση επικράτησε το μεσημέρι και στα δικαστήρια, στην Ευελπίδων, όπου συγκεντρώθηκε ομάδα νεαρών διαδηλωτών και εκτόξευσε αυγά, αλεύρι και νεράντζια στους αστυνομικούς, ενώ παράλληλα έκαψε και κάδους σκουπιδιών. Η αστυνομία απώθησε τελικά τους διαδηλωτές στο Πεδίον του Αρεως, ενώ λόγω των επεισοδίων η Ευελπίδων παρέμεινε κλειστή και στα δύο ρεύματα για αρκετές ώρες.

Πορεία προς τη Βουλή

Αργότερα, χθες στις 6 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε πορεία του ΚΚΕ από την Ομόνοια προς τη Βουλή. Η μαζικότητα, ο πολιτικός χαρακτήρας και η έλλειψη βίας ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της διαδήλωσης, στην οποία οι περίπου 5.000 συμμετέχοντες διαμαρτυρήθηκαν με κεντρικό σύνθημα «την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία, λαέ απάντησε στην τρομοκρατία».

Εξάλλου, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες μαθητές στην πλατεία Αγίας Παρασκευής και στην Καισαριανή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή