«Δεν καταγγείλαμε όσο έπρεπε τις ακρότητες»

«Δεν καταγγείλαμε όσο έπρεπε τις ακρότητες»

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Επρεπε να είμαστε πιο καταγγελτικοί» λέει στην «Κ» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης σχετικά με τη στάση του Συνασπισμού απέναντι στα γεγονότα βίας που διαδέχθηκαν τον θάνατο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια. Μάλιστα, η Ανανεωτική Πτέρυγα, μετά από εσωτερικό κείμενο που κυκλοφόρησε «προς προβληματισμό» στις 20 Δεκεμβρίου, προσανατολίζεται και σε μεγάλη ανοικτή εκδήλωση σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας τις αμέσως επόμενες μέρες («μένει ο καθορισμός της ημερομηνίας, πάντως η εκδήλωση θα γίνει πριν από το τέλος του μήνα»).

Πλήρης διαφωνία

«Δυστυχώς», λέει ο κ. Φ. Κουβέλης, «ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίσαμε τα γεγονότα βανδαλισμών και ακραίων συμπεριφορών στην Αθήνα, που ακολούθησαν τον φόνο του Αλέξανδρου, δεν ήταν κατά τη γνώμη μου όσο καταγγελτικός θα έπρεπε. Αν και διαφωνώ με τις απόψεις πως δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ «χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων», ωστόσο πρέπει να σημειώσω πως η πλήρης διαφωνία μας με τέτοια φαινόμενα βίας δεν καταγράφηκε ούτε τόσο καθαρά ούτε τόσο καταγγελτικά όσο θα περίμενε κανείς από τη σύγχρονη δημοκρατική Αριστερά».

«Οι αθλιότητες στο κέντρο της Αθήνας, οι φωτιές, τα σπασμένα και λεηλατημένα μαγαζιά, τα καμένα αυτοκίνητα, το πλιάτσικο (που επιχειρήθηκε να αποδοθεί στους δύστυχους μετανάστες) δεν οδηγούν παρά στην ακόμη μεγαλύτερη συντηρητικοποίηση της κοινωνίας, στην ακόμη μεγαλύτερη ένταση της κρατικής καταστολής». Από την Ανανεωτική Πτέρυγα πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό οι συζητήσεις και η απογοήτευση για τον «ασαφή πολιτικό λόγο» του Συνασπισμού, παραπέμποντας ευθέως στους κ. Αλαβάνο και Τσίπρα. Ο κ. Φώτης Κουβέλης θα επιμείνει στα τελευταία γεγονότα: «Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση μια σύγχρονη Αριστερά να μη διευκρινίζει πλήρως τη θέση της απέναντι στη βία. Οι εκδηλώσεις βίας είναι ενέργειες κατάτμησης και κατακερματισμού της κοινωνίας. Και γι’ αυτό χρειάζεται ένα σαφές «Οχι» στη στρατηγική κλιμάκωσης της βίας. Ούτε καν στην «κλιμάκωση» δεν σταθήκαμε όσο έπρεπε αντίθετοι και καταγγελτικοί».

Ο κ. Κουβέλης θα σημειώσει επίσης, με αφορμή τις πορείες διαμαρτυρίας που οργανώθηκαν από τον ΣΥΝ, πως οφείλουμε «όχι μόνο να διαδηλώνουμε, αλλά και με πολιτικά μέτρα να απομονώνουμε όλους αυτούς που καίνε, καταστρέφουν και λεηλατούν. Αυτοί δεν είναι «λαϊκοί αγωνιστές με λαθεμένες μεθόδους και μορφές πάλης» όπως ακούστηκε. Αυτοί είναι υπονομευτές και της Αριστεράς και της Δημοκρατίας».

Πάντως, στο θέμα του «ημερολόγιου» της ΑΥΓΗΣ που προκάλεσε μεγάλη συζήτηση και εντός του ΣΥΝ, ο κ. Κουβέλης θα μιλήσει για υπερβολές: «Νομίζω πως η κριτική που ασκήθηκε για το περιεχόμενο του ημερολογίου είναι υπερβολική. Αν κάποιοι θέλουν να κρίνουν τον Συνασπισμό να τον κρίνουν ως Συνασπισμό και όχι ευκαιριακά από ένα ημερολόγιο. Οι προτάσεις πολλών από μας απέναντι στη βία είναι γνωστές εδώ και χρόνια. Αλλά -ανεξάρτητα από τη θέση καθενός σχετικά με το ημερολόγιο- είναι γνωστό πως η ΑΥΓΗ δεν λογοκρίνει κείμενα ή απόψεις και νομίζω πως η συγκεκριμένη συζήτηση θα μπορούσε να σταματήσει εκεί».

Καταδικαστέα πράξη

Αναφερόμενος στη δολοφονική επίθεση εναντίον του 21χρονου αστυνομικού των ΜΑΤ στα Εξάρχεια και την επίσης σύμφωνα με ορισμένους «χλιαρή» αντίδραση του ΣΥΝ, ο κ. Κουβέλης προτιμά απλώς να υπενθυμίσει πως «εγώ -συγχωρήστε μου τη χρήση του α΄ ενικού- αμέσως, μαζί με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Κουράκη, επισκεφθήκαμε τον Ευαγγελισμό και στις σχετικές δηλώσεις δηλώσαμε απερίφραστα πως όχι μόνον είναι ευλόγως και απερίφραστα καταδικαστέα η τρομοκρατική πράξη, αλλά και πως τέτοιες ενέργειες συνιστούν (και) ιδεολογικές ακυρώσεις κάθε δημοκρατικού κινήματος».

Τέλος, σχετικά με πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες πολλά στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας προτείνουν τη συλλογή υπογραφών γύρω από κείμενο -πλατφόρμα απέναντι στην πολιτική του ΣΥΝ, ο κ. Κουβέλης θα επιβεβαιώσει πως «υπήρξε και αυτή η σκέψη. Ομως κρίναμε προτιμότερο, σ’ αυτή τη φάση, να πάμε σε μια κεντρική εκδήλωση με ομιλητές και ανοιχτή συζήτηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή