Αγροτικό πακέτο 500 εκατ. ευρώ

Αγροτικό πακέτο 500 εκατ. ευρώ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γενναίο πακέτο στήριξης της κυβέρνησης προς τους αγρότες – το οποίο θα σημάνει σημαντική επιβάρυνση του προϋπολογισμού – δεν «λύγισε» άμεσα τους αγρότες. Πάντως στα 500 εκατομμύρια ευρώ που ανακοινώθηκαν ως ενίσχυση σε παραγωγούς βαμβακιού, αραβοσίτου, σιτηρών, ελαιολάδου, βρώσιμων ελιών και οπωροφόρων, περιλαμβάνονται και οι αποζημιώσεις που είχαν ήδη προϋπολογιστεί. Οσον αφορά την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ύψους 120 εκατ. ευρώ που εξαγγέλθηκε μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες – στο σχετικό κονδύλι που είχε προϋπολογιστεί ήταν 11 εκατομμύρια ευρώ – αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να το καταβάλει το καλοκαίρι. Εφόσον μεσολαβήσουν εκλογές το πρόβλημα μεταφέρεται στην επόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, όποια και να είναι αυτή.

Μετά τις εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη, δήλωσαν ότι όχι μόνο θα παραμείνουν στα μπλόκα αλλά και θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Ωστόσο η σημερινή μέρα ενδέχεται να κρύβει εξελίξεις εφόσον θα πραγματοποιηθούν σειρά συνελεύσεων ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν πιέσεις προς τους γαλάζιους αγροτοσυνδικαλιστές να εγκαταλείψουν τα μπλόκα.

Χθες, το μεσημέρι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε το κυβερνητικό πακέτο στήριξης και ενίσχυσης του αγροτικού κόσμου. Οπως τόνισε τα συγκεκριμένα μέτρα αποφασίστηκαν «μετά από εντολή του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και τη συνεργασία του υπουργού με τους συναδέλφους του της Διυπουργικής Οικονομικής Επιτροπής».

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν μέσω του ΕΛΓΑ (Ελληνικός Οργανισμός Αγροτικών Αποζημιώσεων) θα καταβληθούν αποζημιώσεις στους δικαιούχους αγρότες συνολικού ύψους 425 εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα:

– Στους βαμβακοπαραγωγούς 75 εκατομμύρια ευρώ

– Στους καλλιεργητές αραβοσίτου και σιτηρών 100 εκατομμύρια ευρώ

– Στους ελαιοπαραγωγούς και παραγωγούς βρώσιμων ελιών 50 εκατομμύρια ευρώ

– Στους καλλιεργητές οπωροφόρων δέντρων (κερασιάς, βερικοκιάς, δαμασκηνιάς, αχλαδιάς, μηλιάς) καθώς και στους καλλιεργητές σπαραγγιών, πατάτας και καπνού, 100 εκατομμύρια ευρώ.

– Για λοιπά αγροτικά προϊόντα και κτηνοτροφία 100 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση με ταμειακή διευκόλυνση μέσω ΑΤΕ ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με όσα ανακοινώθηκαν, η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ, θα καταβληθεί φέτος μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, «σε σχέση με πέρσι θα πάρουν αυξημένες επιστροφές».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι «με τις ενισχύσεις αυτές η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε δυνατότητα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, στο πλαίσιο της διεθνούς κρίσης και της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας».

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποζημιώσεις – ενισχύσεις που θα δοθούν μέσω του ΕΛΓΑ, προκειμένου να παρακαμφθεί ο σκόπελος της Ε.Ε. θα επιβαρύνουν τον υπερχρεωμένο οργανισμό που έτσι και αλλιώς την τελευταία δεκαετία καλύπτει τις υποχρεώσεις του με δάνεια, τα οποία λαμβάνει με εγγυητή το Δημόσιο. Ετσι τα χρέη του αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ ενώ το 2009 ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί με 300 εκατομμύρια ευρώ για τοκοχρεολυτικές δόσεις, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Ενα ακόμα δάνειο ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ έχει ήδη αιτηθεί ο οργανισμός προκειμένου να αντεπεξέλθει στις κανονικές και «έκτακτες» υποχρεώσεις του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή