Ο εκτελωνιστής, ο ταγματάρχης και ο συνδικαλιστής

Ο εκτελωνιστής, ο ταγματάρχης και ο συνδικαλιστής

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Ιούνιο του 2006, ένας από τους γαλάζιους προύχοντες της Θεσσαλονίκης, ο εκτελωνιστής κ. Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος τοποθετείτο από τον τότε υπουργό Απασχόλησης κ. Σάββα Τσιτουρίδη στη διοίκηση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και στο Ταμείο Ασφάλισης των Εργαζομένων στα Επιμελητήρια. Προτού συμπληρωθούν τρεις μήνες ο κ. Αναγνωστόπουλος, ο «Πανάγος», όπως τον αποκαλούν οι κομματικοί αδελφοί του στη Θεσσαλονίκη, περνούσε με χειροπέδες τις πύλες των φυλακών Κορυδαλλού. Η τοποθέτηση του εκτελωνιστή κ. Αναγνωστόπουλου οφειλόταν κυρίως σε μια δεξιότητά του, την ενδοκομματική ευελιξία του. Λίγους μήνες αργότερα, την άνοιξη του 2007, ένας απόστρατος αξιωματικός του Στρατού Ξηράς, επικεφαλής του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), είχε προχωρήσει στην αγορά «τοξικών» ομολόγων με τη διαμεσολάβηση μιας χρηματιστηριακής εταιρείας, με κομματικές διασυνδέσεις. Στον απόστρατο κ. Αγάπιο Σημαιοφορίδη εμπιστεύτηκαν τότε μια περιουσία 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, με μοναδικό κριτήριο ότι έτυχε να είναι γιος του άλλοτε γενικού διευθυντή της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνου Σημαιοφορίδη.

Ο εκτελωνιστής και ο ταγματάρχης δεν είναι τα μόνα στελέχη, τα οποία βρέθηκαν, δίχως επαγγελματικά προσόντα, σε αξιοζήλευτες θέσεις. Ειδικότητα -«αντικλείδι» για κάθε δημόσια θέση είναι αυτή του δημοσιογράφου. Τους προτιμά, όπως φαίνεται, ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, αλλά και προκάτοχοί του. Διαφορετικά δεν εξηγείται για ποιο λόγο υποδιοικητής στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας τοποθετήθηκε ο δημοσιογράφος κ. Αρης Σπίνος (ο οποίος βέβαια μετά… τηλεοπτική αυτομαστίγωση, παύθηκε από τον κ. Αβραμόπουλο). Λίγο δυτικότερα, στο Ψυχιατρείο, στη θέση του υποδιοικητή διορίστηκε προ ολίγων μηνών ένας ακόμη δημοσιογράφος, ο κ. Παναγιώτης Μαυρίκος, εκδότης δύο εφημερίδων («Ακρόπολη» και «24 ώρες»). Οι δύο εφημερίδες με λιγότερα από 1.000 φύλλα κυκλοφορίας εξασφάλισαν κρατική διαφήμιση 150.000 ευρώ τον προηγούμενο χρόνο, τη στιγμή που εφημερίδες όπως π.χ. η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» με μέση κυκλοφορία γύρω στις 150.000, έλαβαν λιγότερα από 50.000 ευρώ.

Δεν είναι βέβαια οι μόνοι δημοσιογράφοι που κατά καιρούς έχουν τοποθετηθεί σε ανάλογες θέσεις. Από τον ευαίσθητο χώρο της Υγείας, έχει περάσει και ο δημοσιογράφος κ. Φώτης Ιγνατίου (αντιπρόεδρος στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»). Τα προσόντα του φαίνεται ότι εκτίμησε και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, γι’ αυτό άλλωστε τον έχει τοποθετήσει επικεφαλής του πολυχώρου «Τεχνόπολις». Αξίζει να σημειωθεί το παράδειγμα του κ. Δημήτρη Καπράνου, προέδρου του Ταμείου Συντάξεων Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών – Θεσσαλονίκης (ΤΣΠΕΑΘ) την κρίσιμη άνοιξη του 2007, όταν δηλαδή αποδείχθηκε ότι πέρα από το ΤΕΑΔΥ, οι εισφορές των ασφαλισμένων είχαν χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις για την αγορά «τοξικών» τραπεζικών προϊόντων. Ο εισαγγελέας και πρώην πρόεδρος της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες κ. Γιώργος Ζορμπάς, στο πόρισμά του για το σκάνδαλο των ομολόγων, είχε κατηγορήσει ευθέως τον τότε υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, ότι μόνο κριτήριο για την τοποθέτηση του κ. Καπράνου στο ΤΣΠΕΑΘ ήταν η προσωπική φιλία τους.

Ικανότεροι

Αλλοι δημοσιογράφοι κρίθηκαν ικανότεροι από τεχνοκράτες για να τοποθετηθούν ως μέλη σε επιτροπές υπουργείων (όπως τα ΠΕΧΩΔΕ, Μεταφορών, Πολιτισμού) για την αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ή τις τεχνικές προδιαγραφές προπονητηρίων.

Οι γαλάζιοι συνδικαλιστές αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία και -όπως προκύπτει- οι δεξιότητές τους είναι περιζήτητες από μια σειρά οργανισμών του Δημοσίου. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην «Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε.» είναι ο συνδικαλιστής της ΓΣΕΕ κ. Φώτης Αγαδάκος, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας πρόεδρος είναι τα τελευταία χρόνια ο κ. Φίλιππος Ταυρής, συνάδελφος του κ. Αγαδάκου στη ΓΣΕΕ. Ο κ. Κώστας Σμυρλής, στέλεχος της ΔΑΚΕ Δημοσίου έχει τοποθετηθεί προϊστάμενος στο ΙΚΑ. Ο αγροτοσυνδικαλιστής κ. Χρήστος Σιδηρόπουλος, ο οποίος πρόσφατα έγινε γνωστός από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, είναι επί σειράν ετών μέλος της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ (επιδοτήσεις). Στην ευαίσθητη Ελληνική Βιομηχανία Ζαχάρεως, διευθύνων σύμβουλος είναι επί σειράν ετών ο κ. Δημήτρης Δαρνάκας, άλλοτε αναπληρωτής γραμματέας οργανωτικού και σήμερα υπεύθυνος για τις τοπικές οργανώσεις της Ν.Δ. στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή