Δημοφιλέστερος πολιτικός ο Σιράκ, ενώ ο Σαρκοζί κατέλαβε την 33η θέση

Δημοφιλέστερος πολιτικός ο Σιράκ, ενώ ο Σαρκοζί κατέλαβε την 33η θέση

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο βρισκόταν στην προεδρία της Δημοκρατίας, ο Ζακ Σιράκ συγκέντρωνε περισσότερες αντιπάθειες παρά συμπάθειες στη γαλλική κοινή γνώμη, συχνά μάλιστα ακόμη και στο εσωτερικό του Κεντροδεξιάς. Από τη στιγμή, ωστόσο, που παρέδωσε- πολύ ανόρεκτα, είναι αλήθεια- την προεδρία στον Νικολά Σαρκοζί, άρχισε να γίνεται συμπαθέστερος, υπερσκελίζοντας κατά πολύ τον «πατροκτόνο» διάδοχό του.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop, η οποία επρόκειτο να δημοσιευθεί σήμερα στο εβδομαδιαίο περιοδικό Paris- Match, εμφανίζει τον βετεράνο γκωλικό ως τον δημοφιλέστερο των Γάλλων πολιτικών, με ποσοστό 74% και σταθερά αυξητική τάση στις προτιμήσεις των πολιτών. Τη δεύτερη θέση μοιράζονται ο υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ και η υφυπουργός του, Ραμά Γιαντέ, με ποσοστό θετικών γνωμών 69%. Γεννημένη στη Σενεγάλη, η 33χρονη, μαύρη πολιτικός θεωρείται ανερχόμενος αστέρας στο γαλλικό πολιτικό στερέωμα, ιδιαίτερα από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν είπε «όχι» στην πρόταση του Σαρκοζί να τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των γκωλικών.

Η ίδια δημοσκόπηση εμφανίζει τον Γάλλο πρόεδρο να κατρακυλάει στην 33η θέση, με τις θετικές γνώμες για το πρόσωπό του να φτάνουν μόλις το 41%. Η πολιτική αιμορραγία του Σαρκοζί αποδίδεται κυρίως στην οικονομική κρίση και δεν φαίνεται να ανακόπτεται από την προσφυγή του σε ριζοσπαστικά «φιλολαϊκή» ρητορεία εναντίον του χρηματιστικού κεφαλαίου και των κοινωνικών ανισοτήτων.

Ακόμη περισσότερο ενοχλητικό για τον γκωλικό ηγέτη είναι το γεγονός ότι υπολείπεται πολύ σε δημοτικότητα άλλων, κεντροδεξιών πολιτικών, όπως ο πρωθυπουργός του, Φρανσουά Φιγιόν (15ος) και του ηγέτη του κόμματος UDF, Φρανσουά Μπαϊρού. Ο τελευταίος συνδυάζει τη φιλολαϊκή ρητορεία με την κριτική στο «Ναπολεόντειο» στιλ του Σαρκοζί και την εναντίωσή του στην ατλαντική πολιτική του Γάλλου προέδρου, ιδιαίτερα δε στην επιστροφή στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Σαρκοζί βρίσκεται αντιμέτωπη με άλλο ένα κοινωνικό «βαρομετρικό χαμηλό», που πλήττει το βόρειο τμήμα της χώρας. Τα σωματεία των αλιέων συνέχιζαν και χθες τον αποκλεισμό των λιμανιών στην περιοχή της Μάγχης, ζητώντας να αυξηθούν τα ανώτατα όρια που έχει επιβάλει η Ε.Ε. στην αλιεία μπακαλιάρου και της γλώσσας, επικαλούμενη τη συρρίκνωση των πληθυσμών των αλιευμάτων.

Εκπρόσωπος της ομοσπονδίας CFDT δήλωσε ότι θα ενισχυθεί ο αποκλεισμός των λιμανιών με φέρι μποτ μέχρις ότου δοθεί λύση στα προβλήματα των αλιέων. Αντιπροσωπεία των τελευταίων επρόκειτο να συναντηθεί χθες το βράδυ με στελέχη του υπουργείου Γεωργίας προς αναζήτηση διεξόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή