Με έντονο παρασκήνιο, το κλείσιμο της Βουλής

Με έντονο παρασκήνιο, το κλείσιμο της Βουλής

4' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια αιφνιδιαστική αλλά και υψηλού πολιτικού ρίσκου κίνηση, η κυβέρνηση αποφάσισε, το βράδυ της Παρασκευής, την ολοκλήρωση των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής επισήμως ενόψει των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου. Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να αναζητούσε, από καιρό, τρόπο να κλείσει τις εργασίες της Ολομέλειας με το μικρότερο δυνατό κόστος, υπό το φόβο ότι θα πορευόταν στις ευρωεκλογές εν μέσω σκανδαλολογίας. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί είτε εξαιτίας της διαβίβασης μιας νέας δικογραφίας στη Βουλή (υπόθεση «Γερμανός») είτε ενδεχομένως λόγω κάποιων νέων στοιχείων που θα ανέκυπταν για προηγούμενες υποθέσεις, όπως το Βατοπέδι. Και ο πρωθυπουργός ήταν αποφασισμένος να κλείσει, ακόμη και ρισκάροντας, το κεφάλαιο «σκάνδαλα».

Το «παράθυρο ευκαιρίας» για την κυβέρνηση άνοιξε η παραίτηση, το πρωί της Παρασκευής, του κ. Χρίστου Βερελή από το βουλευτικό αξίωμα. Η επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης στηρίχθηκε στο γεγονός ότι η υπόθεση Βερελή κυριαρχούσε στην ατζέντα των μέσων ενημέρωσης, ενώ και η δημοσιοποίηση της κυβερνητικής απόφασης, αργά το βράδυ της Παρασκευής, θα έβρισκε τις περισσότερες εφημερίδες να έχουν «κλείσει» την ύλη τους. Σε κάθε περίπτωση, η ιδέα ήταν ώριμη, καθώς είχε συζητηθεί αναλυτικά μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου. Ενήμερη για τις κυβερνητικές προθέσεις εμφανίζεται εδώ και ημέρες, σύμφωνα με συνεργάτες της, και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ την απόφαση του πρωθυπουργού πληροφορήθηκε και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς.

Το κυβερνητικό σχέδιο άρχισε, ουσιαστικά, να υλοποιείται παράλληλα με τη διεξαγόμενη στη Βουλή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των πολιτικών αρχηγών. Κατά πολλούς δεν είναι τυχαία και η ιδιαιτέρως επιφυλακτική στάση που τήρησε την Παρασκευή ο κ. Προκ. Παυλόπουλος, στις συζητήσεις του με δημοσιογράφους. Μετά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής συζήτησης, στο Μέγαρο Μαξίμου πλέον, συντάχθηκε το Προεδρικό Διάταγμα και άρχισε να αναζητείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, προκειμένου να το υπογράψει. Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος έφθασε, εν τέλει, στον Πρόεδρο λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ της Παρασκευής, και ο κ. Παπούλιας, μη έχοντας, ούτως ή άλλως, άλλη συνταγματική επιλογή, το υπέγραψε. Λίγα λεπτά αργότερα, χτύπησε το τηλέφωνο του προέδρου της Βουλής και ο κ. Δημήτρης Σιούφας πληροφορήθηκε την απόφαση του πρωθυπουργού για λήξη της συνόδου. Κάποιες πηγές θέλουν και τον ίδιο τον κ. Σιούφα αιφνιδιασμένο από την εξέλιξη. Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν, ωστόσο, ότι ο κ. Σιούφας γνώριζε τις προθέσεις του πρωθυπουργού και, προς τούτο, λένε, έσπευσε να κλείσει όλες τις νομοθετικές εκκρεμότητες και τις τυπικές πανηγυρικές συνεδριάσεις μέχρι το πρωί της Παρασκευής. Λίγο πριν από τις 10 το βράδυ και ενώ η πληροφορία είχε αρχίσει να δημοσιοποιείται στα μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος του σώματος επικοινώνησε με τους Δημήτρη Ρέππα από το ΠΑΣΟΚ, Φώτη Κουβέλη από το ΣΥΡΙΖΑ και τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων ΚΚΕ και ΛΑΟΣ, γνωστοποιώντας τους την κυβερνητική απόφαση.

Οι υπόλοιποι κορυφαίοι ενημερώθηκαν ενώ η διαδικασία είχε αρχίσει να εξελίσσεται. Το δεδομένο είναι ότι από το βράδυ της Παρασκευής οι περισσότεροι υπουργοί εμφανίζονταν αιφνιδιασμένοι και σκεπτικοί. Οι πιο πολλοί αναγνώριζαν ότι η πρωτοβουλία δύσκολα στηρίζεται επικοινωνιακά, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι έκαναν λόγο για «ατυχή πολιτικό χειρισμό», επισημαίνοντας τον κίνδυνο να ενταθεί η αίσθηση πως μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η συγκάλυψη.

Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής, κατά τη χθεσινή του ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή της Ν.Δ., απάντησε στις αιτιάσεις, κατηγορώντας παράλληλα το ΠΑΣΟΚ για παραπληροφόρηση. «Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει τίποτε να κρύψει. Θέλει να βαδίσει η χώρα στις ευρωεκλογές με πολιτικούς όρους. Επιδιώκει ήπιο πολιτικό κλίμα. Είναι αφοσιωμένη στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα του Τόπου», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Παραπληροφορούν όταν αποκρύπτουν το γεγονός ότι η Βουλή σχεδόν πάντα διέκοπτε τις εργασίες της πριν από τις ευρωεκλογές, όταν αποκρύπτουν το γεγονός ότι η Βουλή αυτή ερεύνησε όλες τις υποθέσεις που της διαβιβάστηκαν από τη Δικαιοσύνη. Και αυτό σε αντίθεση με όσα συνέβαιναν στη διάρκεια των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ».

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός αποφάσισε το βράδυ της Παρασκευής να προχωρήσει σε μία κίνηση που, ναι μεν προκαλεί θύελλα αντιδράσεων, αλλά ταυτοχρόνως εξασφαλίζει στην κυβέρνηση έναν ωφέλιμο χρόνο όχι ενός αλλά πέντε μηνών, μέχρι να επανέλθει σε σύνοδο η Ολομέλεια, χωρίς επώδυνες για την κυβέρνηση κοινοβουλευτικές διαδικασίες περί σκανδάλων.

Με τον τερματισμό των εργασιών της Ολομέλειας, επέρχεται οριστική παραγραφή μιας σειράς υποθέσεων που αφορούν την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Στο «αρχείο» μπαίνει οριστικά η δεύτερη δικογραφία Παυλίδη για τις «άγονες γραμμές» (σ.σ. η πρώτη υπόθεση με τον εφοπλιστή Μανούση δεν οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη αφού κάποιοι εκ των γαλάζιων βουλευτών ψήφισαν λευκό), αλλά και η υπόθεση Βατοπεδίου, για την οποία η αντιπολίτευση κατηγόρησε ως εμπλεκόμενους τους Θεόδ. Ρουσόπουλο, Γ. Βουλγαράκη, Αλ. Κοντό, Π. Δούκα και Ευ. Μπασιάκο, αν και η πλειοψηφία της εξεταστικής επιτροπής που συγκροτήθηκε κατέληξε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία εμπλοκής τους. Παραγράφονται επίσης ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων για την υπόθεση εξαγοράς της εταιρείας «Γερμανός» από τον ΟΤΕ, ίδια εξέλιξη υπάρχει και για την υπόθεση των ομολόγων που είχε συνταράξει την κυβέρνηση, αλλά και για ενδεχόμενη εμπλοκή γαλάζιων στελεχών στα «μαύρα ταμεία» της Siemens (σ.σ. οι πράσινες ευθύνες έχουν ήδη παραγραφεί).

Μετωπική με Παπανδρέου

Η λήξη των εργασιών της Βουλής κυριάρχησε και στις συζητήσεις μεταξύ στελεχών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αναδείξει τα διλήμματα της κάλπης και ανέβασε τους τόνους έναντι του ΠΑΣΟΚ με στόχο τη συσπείρωση της κομματικής βάσης και, συνεπώς, τον περιορισμό των γαλάζιων διαρροών. Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε τον Γ. Παπανδρέου για κομματική εμπάθεια και σε υψηλούς τόνους κατήγγειλε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για ακρότητες, διαστρέβλωση, αμετροέπεια και πολιτικό θράσος. Καταλήγοντας, κάλεσε όλα τα στελέχη σε θέση μάχης και δήλωσε και ο ίδιος αποφασισμένος να παλεύει στην πρώτη γραμμή για το εθνικό συμφέρον: «Αυτό έταξα σκοπό μου, όταν πρωτοξεκίνησα την πολιτική μου διαδρομή, από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη. Με αυτόν το γνώμονα πάλευα και παλεύω. Με αυτόν το γνώμονα θα συνεχίσω να παλεύω», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή