Ο αιώνιος οπαδός – πρόεδρος Λάμπρος Σκόρδας

Ο αιώνιος οπαδός – πρόεδρος Λάμπρος Σκόρδας

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αυριανή μέρα θα έχει ξεχωριστή σημασία για τον ελληνικό επαγγελματικό αθλητισμό, αφού για πρώτη φορά η διοίκηση μιας ΠΑΕ θα κριθεί από τη βούληση των φιλάθλων, που θα επιλέξουν ανάμεσα σε δύο ψηφοδέλτια. Τα μέλη της Λέσχης Φίλων Αρη, που θα βρεθούν στο «Κλεάνθης Βικελίδης», θα αναδείξουν τη διοίκηση της ΠΑΕ Αρης για τα επόμενα δύο χρόνια, χωρίς ο απερχόμενος πρόεδρος, Λάμπρος Σκόρδας, να μοιάζει με φαβορί για μια νέα θητεία. Τα έργα και οι ημέρες του, όμως, αρκούν για να αποτελεί σημείο αναφοράς για τον σύλλογο τα τελευταία χρόνια.

Οικογενειακή γαλούχηση

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, στις 5 Ιουνίου 1961, ο Χαράλαμπος Σκόρδας, αγάπησε τον Αρη από τα γεννοφάσκια του. Ο πατέρας του, Θεοχάρης, ήταν μέλος του Α.Σ. Αρης και ακολουθούσε την ομάδα της καρδιάς του, συν γυναιξί και τέκνοις. Κάθε παιχνίδι των «κίτρινων» σε άλλη πόλη της Μακεδονίας, αποτελούσε αφορμή για οικογενειακή εκδρομή: Η μητέρα και οι δύο αδερφές του Λάμπρου (μία μεγαλύτερη και μία μικρότερη) περίμεναν σε κάποιο ζαχαροπλαστείο, ενώ ο μετέπειτα πρόεδρος της ΠΑΕ Αρης συνόδευε τον πατέρα του στο γήπεδο.

Πέρασε στην Οδοντιατρική Σχολή του ΑΠΘ το 1978, περίπου την ίδια εποχή που γράφτηκε μέλος στον Α.Σ. Αρης, ενώ έπαιζε πόλο στους «κίτρινους» μέχρι τα 23 του χρόνια, όταν και πήγε για μεταπτυχιακές σπουδές στο Μονπελιέ.

Εκεί, δεν τελειοποίησε απλώς τις γνώσεις του στην προσθετική δοντιών, αλλά ταυτόχρονα εντρύφησε στη γαλλική κουλτούρα και γαστρονομία. Οι φίλοι του έχουν να λένε για την ικανότητά του στη μαγειρική, όπως επίσης και για την ευρυμάθειά του. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μιλά τέσσερις ξένες γλώσσες, αφού τελευταία έμαθε ισπανικά και πορτογαλικά, για να μπορεί να συνεννοείται άμεσα με τους πολλούς «λάτιν» ποδοσφαιριστές που διαθέτει ο Αρης.

Η διοικητική εμπλοκή

Η δεκαετία του ’90 βρίσκει τον Λάμπρο Σκόρδα να μην περιορίζεται πλέον στον ρόλο του φιλάθλου. Ξεκινά ως παράγοντας σε διάφορα ερασιτεχνικά τμήματα του Α.Σ. Αρης και φτάνει μέχρι τη θέση του γενικού γραμματέα του συλλόγου, επί προεδρίας Ζορπίδη.

Τα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας, όμως, χαρακτηρίζονται από τη διοικητική κρίση στην ΠΑΕ. Ο Ερασιτέχνης Αρης αποκτά σιγά σιγά ενεργό ρόλο, με τη στήριξη του δυναμικότερου συνδέσμου οργανωμένων οπαδών της ομάδας, του «Super 3». Ο κ. Σκόρδας αναλαμβάνει το 2002 το πόστο του διευθύνοντος συμβούλου της ΠΑΕ, αλλά σύντομα παραιτείται. Περνά μια διετία με μεγάλα οικονομικά και διοικητικά προβλήματα και το καλοκαίρι του 2004, ο κ. Σκόρδας αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής.

Στο οδοντιατρείο του, μάλιστα, λαμβάνεται η απόφαση να διεκδικηθεί η υπαγωγή της ΠΑΕ στο άρθρο 44, ώστε να απαλειφθούν τα περισσότερα από τα 18 εκατ. ευρώ των χρεών της εταιρείας. Ο κ. Σκόρδας δεσμεύει τα προσωπικά περιουσιακά του στοιχεία για τα επόμενα 10 χρόνια, όπως προβλέπει ο νόμος, αναλαμβάνοντας τον κίνδυνο να βγει «στο σφυρί» ακόμα και το σπίτι του από τους πιστωτές της ΠΑΕ Αρης, και τελικά τα χρέη συρρικνώνονται σε 2 εκατ. ευρώ.

Η τριετία της ταύτισης

Για τα επόμενα τρία χρόνια, και παρά τον υποβιβασμό στη Β΄ Εθνική, ο Λάμπρος Σκόρδας δεν αμφισβητήθηκε επ’ ουδενί από τους οργανωμένους οπαδούς. Αντίθετα, εξακολούθησε να έχει την απόλυτη στήριξή τους για όλες τις επιλογές του και σε όλες τις «κόντρες» του κατά καιρούς, με τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Γκαγκάτση, τις παθιασμένες φράσεις που χρησιμοποίησε, για να διαμαρτυρηθεί για διαιτητικά λάθη σε βάρος της ομάδας του σε παιχνίδια με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, ακόμα και στην παραίτησή του από το πόστο του αντιπροέδρου της Σούπερ Λίγκας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Η μεγάλη κόντρα με τον Γκαγκάτση

Η πλέον επεισοδιακή κόντρα του Λάμπρου Σκόρδα ήταν αυτή με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βασίλη Γκαγκάτση, η οποία συνοδεύτηκε από την προσφυγή του Αρη στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάννης (CAS) σε βάρος της Ομοσπονδίας, ενώ ήταν και η αφορμή για την παραίτηση του τότε προέδρου της ΠΑΕ, Νικήτα Ματθαίου, επειδή εκείνος επέλεξε τακτική προσέγγισης του κ. Γκαγκάτση. Ο τίτλος του προέδρου πέρασε στην κατοχή του κ. Σκόρδα, ο οποίος παρέμενε πιστός στις ιδέες του και μάλιστα συνέχισε να τα βάζει με όλους και με όλα.

Οσο για τον τρόπο που χρησιμοποιεί κατά καιρούς, για να διαμαρτυρηθεί, έχει ήδη περάσει στην ιστορία. «Οσοι ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη, να πάρουν το λεωφορείο της γραμμής Βούλγαρη – Σφαγεία», είχε πει μετά από μια ήττα στο γήπεδο Καραϊσκάκη, συνταιριάζοντας τα αντεθνικά συνθήματα με τη διαιτητική «σφαγή», που κατά την άποψή του είχε συντελεστεί. Αιχμηρή ήταν και η τοποθέτησή του μετά από μια εκτός έδρας ήττα από τον Παναθηναϊκό: «Στην Ελλάδα δεν παίζεται ποδόσφαιρο, αλλά… Στρατέγκο. Παίζουμε σ’ ένα ριάλιτι, στο οποίο όσοι δέχονται τα περισσότερα τηλεφωνήματα θα πάρουν την 1η θέση, τη 2η κ.ο.κ.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή