«Βροχή» διώξεων για το Βατοπέδι

«Βροχή» διώξεων για το Βατοπέδι

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαρύτατες κατηγορίες για έξι κακουργήματα και τρία πλημμελήματα απαγγέλθηκαν σε τριάντα τουλάχιστον μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση των ανταλλαγών εκτάσεων μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου.

Οκτώ μήνες μετά την έναρξη της προκαταρκτικής έρευνας, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Κυριάκος Καρούτσος άσκησε ποινικές διώξεις in rem και πλέον η δικογραφία εκκρεμεί προς διενέργεια κύριας ανάκρισης στους εφέτες ανακριτές κ. Ειρήνη Καλού και Νικήτα Χριστόπουλο.

Χθες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών απήγγειλε κατηγορίες κατά παντός υπευθύνου για τα κακουργήματα της απιστίας, απάτης, ψευδούς βεβαίωσης, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ηθικής αυτουργίας και της άμεσης συνέργειας στις παραπάνω πράξεις. Τα έξι αυτά αδικήματα έχουν διαπραχθεί σε βάρος του Δημοσίου. Επιπλέον, ο κ. Καρούτσος απήγγειλε κατηγορίες και για τα πλημμελήματα της παράβασης καθήκοντος, παράνομης μεταβίβασης μνημείου και της παράβασης του νόμου περί κτισμάτων.

Οι εν λόγω κακουργηματικές και πλημμεληματικές κατηγορίες αφορούν τουλάχιστον 30 από τα συνολικά 63 πρόσωπα που κατέθεσαν με την ιδιότητα του υπόπτου. Για τους υπόλοιπους εξεδόθη απαλλακτική διάταξη από τον κ. Καρούτσο, καθώς δεν στοιχειοθετήθηκαν οι διερευνώμενες κατηγορίες.

Από πλευράς της Ι. Μ. Βατοπεδίου κλήση προς απολογία αναμένεται να λάβουν ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος, οι οποίοι κατέθεσαν με την ιδιότητα του υπόπτου για τα κακουργήματα της ηθικής αυτουργίας σε απάτη, απιστία, ψευδή βεβαίωση, καθώς και για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Ενώπιον των εισαγγελέων οι κ. Εφραίμ και Αρσένιος υποστήριξαν ότι την πρωτοβουλία για την ανταλλαγή των εκτάσεων έλαβε το Δημόσιο και όχι η Μονή Βατοπεδίου. Για τα λοιπά επτά μέλη του ηγουμενοσυμβουλίου της Μονής ο κ. Καρούτσος εξέδωσε απαλλακτική διάταξη.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προσώπων που θα κληθούν εν ευθέτω χρόνω από την εφέτη ανακριτή κ. Καλού προς απολογία, αναμένεται να είναι οι συμβολαιογράφοι Δημήτρης και Διονύσης Πελέκης καθώς και η κ. Αικατερίνη Πελέκη-Βουλγαράκη. Τα τρία μέλη της οικογένειας Πελέκη κλήθηκαν από τους εισαγγελείς Εφετών προς ανωμοτί κατάθεση για τα κακουργήματα της ψευδούς βεβαίωσης και της συνέργειας σε απιστία, σε βάρος του Δημοσίου. Στα υπομνήματα που υπέβαλαν αρνούντο οιαδήποτε εμπλοκή με παράνομες πράξεις και μάλιστα η κ. Αικατερίνη Πελέκη επέρριψε ευθύνες στη νυν αλλά και την προηγούμενη κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι είχαν λάβει τις σχετικές αποφάσεις για την ανταλλαγή των εκτάσεων και την αναγνώριση των τίτλων κυριότητας της Μονής Βατοπεδίου.

Τέλος, μεταξύ των 30 προσώπων που θα κληθούν προς απολογία από τους εφέτες ανακριτές αναμένεται να είναι ορκωτοί εκτιμητές, μέλη της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, καθώς και κάποια μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή