Οι κάτοικοι των Αναργύρων Φλώρινας βλέπουν τα σπίτια τους να σπάνε…

Οι κάτοικοι των Αναργύρων Φλώρινας βλέπουν τα σπίτια τους να σπάνε…

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ενα τηλεφώνημα συνόδευε επί μήνες τον πρωινό καφέ του προϊσταμένου της ΔΕΗ Δ. Μακεδονίας. Στην άλλη άκρη της γραμμής μια ηλικιωμένη γυναίκα από την κοινότητα Ανάργυροι Φλώρινας ζητούσε επίμονα λύση για τις ρωγμές που προκαλούσαν τα ορυχεία στο σπίτι της. Με μια «αποζημίωση» 41.000 ευρώ η κυρία μετακόμισε στην Πτολεμαΐδα και ησύχασε από τους θορύβους, τη σκόνη και τον φόβο μη βρεθεί κάτω από τα ερείπια του σπιτιού της. Με τον ίδιο φόβο κοιμούνται καθημερινά 450 συγχωριανοί της που βλέπουν τα σπίτια τους να ανοίγουν σαν καρπούζια, ρήγματα στο έδαφος να χάσκουν στις αυλές τους, το νερό να στερεύει, τη σκόνη από την τέφρα να τους πνίγει και τη δυσοσμία από το διοξείδιο του θείου και του άνθρακα να κόβει την αναπνοή τους.

Επί 15 χρόνια το δημοτικό διαμέρισμα Αναργύρων του Δήμου Αετού ζητεί τη μετεγκατάσταση του χωριού μακριά από τα ορυχεία του ΑΗΣ Αμυνταίου. «Δεν τολμούμε να ανοίξουμε τα παράθυρα, οι νοικοκυρές δεν απλώνουν ρούχα στις αυλές, τα σπίτια μας είναι έτοιμα να καταρρεύσουν, ο θόρυβος από τα διερχόμενα φορτηγά είναι συνεχόμενος, οι κτηνοτροφικές μονάδες έχουν εξαφανιστεί αφού οι δημόσιες εκτάσεις έχουν απαλλοτριωθεί από τη ΔΕΗ, δεν έχουμε πλέον νερό για την άρδευση των αγρών, καθώς το 95% αντλείται από τη ΔΕΗ για τις εξορύξεις των ορυχείων», περιγράφει στην «Κ» Α. Καρυπίδης, κάτοικος των Αναργύρων.

Απελπισμένοι από την αδιαφορία οι κάτοικοι της μικρής αυτής κοινότητας έφθασαν προχθές στην έσχατη λύση, να μην ψηφίσουν στις ευρωεκλογές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διολίσθηση του εδάφους και οι ρωγμές στο 80% των σπιτιών, «ένα πρόβλημα που η ΔΕΗ αποδίδει σε σεισμογενή αίτια», ωστόσο έρευνες αποδεικνύουν ότι οφείλεται στις εξορύξεις του ΑΗΣ, επισημαίνει ο δήμαρχος Αετού κ. Σταύρος Αναστασιάδης. Πράγματι, σύμφωνα με μελέτη που ζήτησε η νομαρχία από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης οι «ζημιές στα σπίτια οφείλονται αποκλειστικά στην υποχώρηση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ στο ορυχείο». Ελάχιστες κατοικίες δεν έχουν υποστεί ρωγμές, αναφέρει στην «Κ» ο καθηγητής υδρογεωλογίας του ΑΠΘ κ. Γ. Σούλιος, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας μαζί με τον σεισμολόγο Θ. Τσάπανο. Ζημιές παρουσιάζει το 80% των σπιτιών, ενώ 16 κατοικίες έχουν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέες.

Η έρευνα δείχνει παράλληλα ρωγμώσεις του εδάφους βάθους ώς και 30 μ. και πλάτους 30 ώς 40 πόντων που προκαλούνται από την απότομη καθίζηση του εδάφους εξαιτίας της άντλησης των υπόγειων υδάτων στα ορυχεία της ΔΕΗ. «Η πτώση της στάθμης του νερού φθάνει ώς τα 80 μ. όταν πριν από μια εικοσαετία ήταν στα 10 μ. από την επιφάνεια του εδάφους», εξηγεί ο κ. Σούλιος.

«Η μελέτη θα είναι καταπέλτης εναντίον της ΔΕΗ» υποστηρίζει ο δήμαρχος Αετού και προαναγγέλλει κινητοποιήσεις (κλείσιμο μονάδων) των κατοίκων από κοινού με τον Δήμο Φιλώτα στα μέσα Ιουλίου. Οι μεν ζητούν τη μετεγκατάσταση του δημοτικού διαμερίσματος Αναργύρων, οι δε τη λήψη μέτρων για τη μείωση της ρύπανσης από τα εργοστάσια της ΔΕΗ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή