ΟΙ ΠΟΛΩΝΟΙ: Δραστήριοι επιχειρηματίες σε πολλούς τομείς εργασίας

ΟΙ ΠΟΛΩΝΟΙ: Δραστήριοι επιχειρηματίες σε πολλούς τομείς εργασίας

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 20.000 εκτιμάται ο αριθμός των Πολωνών που κατοικούν σήμερα στη χώρα μας. Πρόκειται κυρίως για οικογένειες και δεν υπάρχει δυσαναλογία μεταξύ ανδρών και γυναικών. Μάλιστα, το 28,5% είναι έως 14 ετών. Η πλειονότητά τους ζει στην Αττική και κυριότεροι τομείς απασχόλησης είναι οι οικοδομικές και οι οικιακές εργασίες. Αξιόλογη είναι η επιχειρηματική τους δραστηριότητα που σχετίζεται με τους κλάδους όπου τους συναντούμε συχνότερα: οικοδομικοτεχνικές εργασίες και καθαρισμός κτιρίων. Αξιόλογος είναι επίσης ο αριθμός εστιατορίων, καφε, μπαρ και καταστημάτων με πολωνικά προϊόντα.

Η επιβολή στρατιωτικού νόμου στην Πολωνία το 1981 οδήγησε πολλούς στην Ελλάδα προκειμένου να ζητήσουν άσυλο ή συνέντευξη από την πρεσβεία των ΗΠΑ ώστε να κάνουν αίτηση για βίζα. Το δεύτερο ρεύμα σχετίζεται με την πτώση του κομμουνισμού και συμπίπτει χρονικά με τον πρώτο, πολύ αυστηρό μεταναστευτικό νόμο στην Ελλάδα το 1991.

Η κατάργηση της τουριστικής βίζας το 1995 διευκόλυνε τη μετάβασή τους εδώ. Το πρόγραμμα νομιμοποίησης το 1998 βελτίωσε την κατάστασή τους, αλλά η επόμενη σημαντική αλλαγή είναι η ένταξη της Πολωνίας στην Ε. Ε. το 2004.

Αυτή είχε ως αποτέλεσμα να μπορούν πλέον οι Πολωνοί να διαβιούν και να εργάζονται ελεύθερα στην Ελλάδα, αλλά και να την έχουν εγκαταλείψει οι πιο εξειδικευμένοι. Η εξέλιξη είχε ως συνέπεια να ατροφήσουν οι περισσότερες από τις 15 πολωνικές οργανώσεις που είχαν δημιουργηθεί για να στηρίξουν την κοινότητα.

Οσες είναι ενεργές ασχολούνται πλέον με τη διατήρηση του πολωνικού πολιτισμού και την επίλυση πρακτικών προβλημάτων της κοινότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή