Στα 56 δισ. ο δανεισμός του ελληνικού Δημοσίου από την αρχή του έτους

Στα 56 δισ. ο δανεισμός του ελληνικού Δημοσίου από την αρχή του έτους

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ποσό των 56 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 7,5 δισ. ευρώ μέσω μικρής διάρκειας εντόκων γραμματίων έχει δανειστεί το ελληνικό Δημόσιο από την αρχή του χρόνου, κι ενώ απομένουν ακόμη 5 τουλάχιστον δύσκολοι δημοσιονομικοί μήνες, με το έλλειμμα του προϋπολογισμού να διευρύνεται.

Ο Οργανισμός Δημοσίου Χρέους διενήργησε χθες δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, μέσω της οποίας άντλησε 1,95 δισ. ευρώ. Από την ίδια έκδοση θα αντλήσει άλλα 400 εκατ. ευρώ τις επόμενες ημέρες. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,52% έναντι 1,25% στην αντίστοιχη έκδοση του Απριλίου.

Μετά και τη χθεσινή έκδοση ο καθαρός δανεισμός (δηλαδή εκτός των αναχρηματοδοτήσεων όμοιων τίτλων που λήγουν) μέσω εντόκων γραμματίων έχει ανέλθει ήδη στα 7,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό εάν ληφθεί υπόψη ότι τα προηγούμενα χρόνια εκδίδονταν έντοκα γραμμάτια διάρκειας από 13 έως 51 εβδομάδες ύψους 300 – 500 εκατ. ευρώ ετησίως. Η μέση διάρκεια του φετινού δανεισμού διαμορφώνεται στα 7 χρόνια, ενώ τα προηγούμενα έτη ήταν σταθερά πάνω από τα 9 και ενίοτε τα 10.

Κατά κανόνα, ο ΟΔΔΗΧ πραγματοποιούσε τέτοιες εκδόσεις μόνο και μόνο για να υπάρχουν και τέτοια ελληνικά «χαρτιά» στην αγορά, να παίρνουν τιμή και οι επενδυτές σε τίτλους του Δημοσίου να έχουν μια επιπλέον επενδυτική επιλογή. Σε καμία περίπτωση δεν ενδιαφερόταν να εξυπηρετήσει τις δανειακές ανάγκες του ελληνικού κράτους με έντοκα.

Ωστόσο, η κρίση κατέστησε τους τίτλους μικρής διάρκειας λύση ανάγκης. Δεδομένης της δυσπιστίας για την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας, οι επενδυτές δεν ήταν πρόθυμοι να εμπιστευθούν τα χρήματά τους για μακρά περίοδο στην Ελληνική Δημοκρατία. Προκειμένου να αποφύγει τον εφιάλτη μιας άγονης δημοπρασίας 10ετών ή ακόμη μεγαλύτερης διάρκειας ομολόγων, ο ΟΔΔΗΧ αποφάσισε να κινηθεί σε δύο άξονες. Ο πρώτος ήταν οι κοινοπρακτικές εκδόσεις. Ολες οι εκδόσεις, ακόμη και των 3ετών ομολόγων, πραγματοποιήθηκαν μέσω κοινοπραξιών τραπεζών και όχι με ανοικτές δημοπρασίες. Οι κοινοπρακτικές είναι περισσότερο ελεγχόμενες διαδικασίες και περιορίζεται ο κίνδυνος είτε να μην καλυφθεί η έκδοση είτε να ξεφύγουν τα επιτόκια. Ωστόσο, έχουν υψηλότερο κόστος, καθώς οι τράπεζες παίρνουν προμήθεια.

Ο δεύτερος άξονας του προγράμματος δανεισμού ήταν οι εκδόσεις μικρής διάρκειας. Είναι αλήθεια ότι σε ένα δυσμενές διεθνές περιβάλλον ο ΟΔΔΗΧ «κέρδισε» το στοίχημα που δεν ήταν άλλο από το να καλύψει όπως – όπως το δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου και τις ταμειακές του ανάγκες. Προφανώς, τα έντοκα δεν μπορούν να αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους ενός κράτους-μέλους της Ευρωζώνης. Κι όσο κι αν αισθάνονται σήμερα ευτυχείς κάποιοι στο υπουργείο Οικονομίας, δεν θα συμβεί το ίδιο τον επόμενο χρόνο. Το 2010 θα λήγουν μεγαλύτερης διάρκειας ομόλογα προηγούμενων, θα πρέπει να καλυφθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα και ταυτόχρονα θα λήγουν και τα έντοκα που χωρίς ιδιαίτερη φειδώ και υπό την πίεση της αρνητικής συγκυρίας και του σχεδόν εθιμικού δημοσιονομικού εκτροχιασμού εκδίδονται φέτος. Κατά συνέπεια και το πρόγραμμα δανεισμού του επόμενου έτους θα είναι το ίδιο «βαρύ» με το φετινό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή