Ανοιχτές πληγές στο κέντρο της Αθήνας

Ανοιχτές πληγές στο κέντρο της Αθήνας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΛΗ. Σκεφθείτε την αντίστοιχη οδό Σταδίου στο Λονδίνο. Ή στο Παρίσι. Ή, για να μην καταφεύγουμε πάντα σε άνισες συγκρίσεις, προσπαθήστε να φανταστείτε μια κεντρική οδό της Λισσαβώνας. Ή του Ζάγκρεμπ.

Πέρα από κάθε λογική

Οσο κι αν ψάξετε στην Ευρώπη, δυτική, ανατολική, βόρεια, νότια, πολύ δύσκολα θα βρείτε αναλογίες με τον αθηναϊκό δρόμο. Γιατί, απλά, πολύ λίγες πόλεις του προηγμένου κόσμου μπορούν να αποδεχθούν για τον εαυτό τους τόσες ανοιχτές πληγές και μάλιστα σ’ έναν από τους πιο κεντρικούς τους δρόμους. Από το περίφημο οικόπεδο Κατράντζου στη συμβολή της με την οδό Αιόλου μέχρι το ερειπωμένο Μέγαρο Αθηνογένους και τα δύο σμπαραλιασμένα νεοκλασικά στο ύψος της οδού Αμερικής, η Σταδίου αφήνει έκπληκτο τον ανυποψίαστο περαστικό, ο οποίος μετεωρίζεται ανάμεσα στις γοητευτικές όψεις του αστικού της βάθους και στην τριτοκοσμική εμφάνιση τόσο χαρακτηριστικών σημείων της.

Αν υπάρχει ένα κοινό σημείο ανάμεσα στις τρεις αυτές περιπτώσεις, είναι η πέρα από κάθε λογική διαιώνιση της οικτρής τους κατάστασης. Το 2010 συμπληρώνονται 30 χρόνια από την πυρκαγιά που κατέστρεψε το ιστορικό πολυκατάστημα του «Κατράντζου» στα Χαυτεία. Χαρακτηρισμένος ως χώρος πρασίνου από τον Δήμο Αθηναίων, ανήκει στο Ιδρυμα Μαρία Κασιμάτη, την περιουσία του οποίου διαχειρίζεται η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Ο δήμος προτίθεται να αποζημιώσει την Εκκλησία με 3,5 εκατ. ευρώ και να προχωρήσει στην οικοδόμηση μιας «ελαφριάς» κατασκευής που θα καλύπτει τους τυφλούς τοίχους των παρακείμενων κτιρίων και θα επιτρέπει τη λειτουργία αναψυκτηρίου 110 τ.μ. Ταυτόχρονα, εκκρεμεί πρόταση της «Notos Galleries» στον δήμο να επιβαρυνθεί η ίδια με το κόστος απαλλοτρίωσης και σε αντάλλαγμα ζητάει την παραχώρηση του οικόπεδου και τη χρήση του αναψυκτηρίου για 30 χρόνια.

Σχεδόν απέναντι, στο νούμερο 50 της οδού Σταδίου, χάσκει η ξεχαρβαλωμένη όψη ενός κτιρίου που κάποτε ήταν ένα από τα επιβλητικότερα του κέντρου της Αθήνας. Στις καλές εποχές το Μέγαρο Αθηνογένους στέγαζε την έδρα της Οθωμανικής Τράπεζας. Ενα παλιότερο σχέδιο να αξιοποιηθεί το κτίριο με καθ’ ύψος προσθήκη δεν προχώρησε και τώρα όλες οι ελπίδες στρέφονται στους νέους ιδιοκτήτες, τέσσερις εταιρείες κυπριακών συμφερόντων. Οσο για τα δύο νεοκλασικά στη συμβολή της Σταδίου με την Αμερικής, πριν ένα χρόνο βρεθήκαμε πολύ κοντά σε οριστική λύση. Το σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς να εκμεταλλευτεί τα ακίνητα στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχέδιου που προέβλεπε την προσθήκη σύγχρονου πολυώροφου κτιρίου ματαιώθηκε οριστικά όταν υπήρξαν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι οποίες αφορούσαν τις επεμβάσεις στα διατηρητέα κτίσματα. Οι ιδιοκτήτες αναμένεται να προβούν σε νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή