3 δισ. ευρώ ο τζίρος του λαθρεμπορίου

3 δισ. ευρώ ο τζίρος του λαθρεμπορίου

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου στα 3 δισ. ευρώ το χρόνο εκτιμάται ότι ανέρχεται ο τζίρος του λαθρεμπορίου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), η συνεισφορά των παράνομων δραστηριοτήτων στο ΑΕΠ πλησιάζει το 1% του ΑΕΠ. Σε αυτό δεν περιλαμβάνεται το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Το λαθρεμπόριο τσιγάρων υπολογίζεται από την ΕΣΥΕ σε 0,03% του ΑΕΠ, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 78 εκατ. ευρώ το χρόνο. Από το εμπόριο ναρκωτικών διακινείται χρήμα στην Ελλάδα που υπολογίζεται σε 234 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ από τα λαθραία οινοπνευματώδη ποτά στα 104 εκατ. ευρώ.

Ομως, το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της λαθρεμπορίας προέρχεται από την πορνεία, καθώς προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ το χρόνο. Σχετικές μελέτες εκτιμούν ότι από τα 2 δισ. ευρώ, τα 180 εκατ. ευρώ αφορούν το κομμάτι της διαφθοράς που συνδέεται με την πορνεία.

Διευκρινίζεται ότι τα ποσοστά αυτά έχουν υπολογιστεί κατά προσέγγιση, λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες που διαμορφώνουν το εισόδημα στην Ελλάδα, σε σχέση με τα φορολογικά έσοδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην πραγματικότητα ο τζίρος (δηλαδή οι πωλήσεις λαθραίων τσιγάρων) είναι υψηλότερος και, όπως εκτιμάται από ειδικούς, ίσως είναι τριπλάσιος. Το ίδιο ισχύει για το λαθρεμπόριο καυσίμων. Πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η φοροδιαφυγή μόνο στη διακίνηση ναυτιλιακών καυσίμων ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος στο λαθρεμπόριο καυσίμων είναι μεγαλύτερος. Το κομμάτι του λαθρεμπορίου και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων «ξεπλένεται». Σύμφωνα με πληροφορίες, το μαύρο χρήμα που ξεπλένεται στην Ελλάδα εκτιμάται από τη FATF (κλιμάκιο του ΟΟΣΑ για το ξέπλυμα) σε περίπου 5 δισ. ευρώ για το 2008.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή