Ο πόλεμος των 5 ημερών συνεχίζεται στον Καύκασο

Ο πόλεμος των 5 ημερών συνεχίζεται στον Καύκασο

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΙΦΛΙΔΑ. Ενας χρόνος συμπληρώθηκε χθες από τον «πόλεμο των πέντε ημερών» μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας, ο οποίος άφησε πίσω του 390 νεκρούς, οδήγησε δεκάδες χιλιάδες στον εκτοπισμό και συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για την ασταθή περιοχή του νότιου Καυκάσου. Εκατοντάδες Γεωργιανοί σχημάτισαν ανθρώπινη σημαία στη βομβαρδισμένη μεσαιωνική πόλη του Γκόρι, διαμαρτυρόμενοι «για τον διαμελισμό της πατρίδας τους». Ο πρόεδρος της χώρας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων στρατιωτών του πολέμου. Αντιθέτως, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε επ’ ευκαιρία της επετείου, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ χαρακτήρισε «δύσκολη, αλλά εντέλει ορθή την απόφαση» να οδηγήσει τη χώρα του σε πόλεμο. Επίσης, ο κ. Μεντβέντεφ επέμεινε ότι όλες οι σχετικές αποφάσεις -οι πλέον σημαντικές από τότε που ανέλαβε την προεδρία- πάρθηκαν από τον ίδιο, ύστερα από εισηγήσεις των επιτελών του.

Αφορμή για τη ρωσική εισβολή στάθηκε ο βομβαρδισμός της νότιας Οσετίας από τις γεωργιανές δυνάμεις, επαρχίας που είχε de facto αποσχιστεί από την επικράτεια της Γεωργίας και απαιτούσε την ανεξαρτητοποίησή της, όπως άλλωστε και η Αμπχαζία. Η Τιφλίδα υπογραμμίζει ότι ο βομβαρδισμός ήταν πράξη αυτοάμυνας στην εν εξελίξει ρωσική εισβολή στο έδαφός της. Διπλωματικοί κύκλοι και πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν την απόφαση του κ. Σαακασβίλι να βομβαρδίσει την Οσετία «κολοσσιαίο λάθος». Η Ρωσία απάντησε με ανηλεή αντεπίθεση, με τον στρατό της να φτάνει σε λίγες ημέρες στα περίχωρα σχεδόν της Τιφλίδας. Ο πόλεμος έληξε με τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάτι που δεν εμπόδισε πάντως το Κρεμλίνο να αναγνωρίσει μονομερώς την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της νότιας Οσετίας. Η μη κυβερνητική οργάνωση, Διεθνής Αμνηστία, εκτιμά ότι 30.000 περίπου Γεωργιανοί που διέμεναν στις εν λόγω επαρχίες δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Από την πλευρά της, η Ρωσία σημειώνει ότι η παρέμβασή της διέσωσε τους Οσετούς από το σχέδιο εθνοκάθαρσης που είχε καταστρώσει η Τιφλίδα. Την άποψη αυτή συμμερίζεται και η πολιτική ηγεσία των Οσετών, η οποία κάλεσε χθες τη διεθνή κοινότητα να διερευνήσει τις «θηριωδίες των Γεωργιανών κατά τη διάρκεια του πολέμου και να μην αφήσει το θέμα να ξεχαστεί βολικά». Εν τούτοις, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θηριωδίες έγιναν και από τις δύο πλευρές. Χωριά της Οσετίας και της Αμπχαζίας όπου ζούσαν Γεωργιανοί λεηλατήθηκαν με βαρβαρότητα από παραστρατιωτικές ομάδες, ενώ οι βομβαρδισμοί των γεωργιανών δυνάμεων προκάλεσαν θύματα και στον άμαχο πληθυσμό.

Τις τελευταίες ημέρες η ένταση στην περιοχή έχει αυξηθεί ανησυχητικά, καθώς οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν κατηγορίες για επιθέσεις με όλμους και ρουκέτες από τις δυνάμεις που βρίσκονται συγκεντρωμένες στα σύνορα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία συνιστά ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, ενώ τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, όσο και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, επικοινώνησαν με τη Μόσχα και την Τιφλίδα αντίστοιχα ζητώντας να πέσουν οι τόνοι. Πάντως, οι σποραδικές ανταλλαγές πυροβολισμών στα σύνορα δεν έχουν σταματήσει από πέρυσι που υπογράφηκε η εκεχειρία, ενώ πολλοί δεν αποκλείουν την επανάληψη ενός θερμού επεισοδίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή