Αγριες επιθέσεις κατά αστέγων

Αγριες επιθέσεις κατά αστέγων

6' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ίδια ώρα που η οικονομική κρίση εξωθεί ολοένα και περισσότερους Αμερικανούς στους δρόμους, στελέχη των διωκτικών υπηρεσιών και νομικοί αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης του κύματος απρόκλητων επιθέσεων με θύματα αστέγους, ενώ πολλές είναι εκείνες οι Πολιτείες των ΗΠΑ που εξετάζουν την ψήφιση νόμων που θα χαρακτηρίζουν τις επιθέσεις αυτές εγκλήματα μίσους.

Τον προσεχή Οκτώβριο, το Μέριλαντ θα γίνει η πρώτη Πολιτεία των ΗΠΑ που θα επεκτείνει τη νομοθεσία της για τα εγκλήματα μίσους, ώστε αυτή να περιλαμβάνει και τις επιθέσεις κατά αστέγων. Τουλάχιστον άλλες πέντε αμερικανικές Πολιτείες μελετούν την ψήφιση τέτοιων νόμων. Εκθεση που επρόκειτο να δημοσιευθεί αυτές τις ημέρες από τη μη-κυβερνητική οργάνωση Εθνική Συμμαχία για τους Αστέγους, καταγράφει την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων βίας την τελευταία δεκαετία, με τουλάχιστον 880 απρόκλητες επιθέσεις εναντίον αστέγων και με δράστες μη-άστεγους, και 244 περιπτώσεις δολοφονίας των αστέγων αυτών.

Ορισμένες φορές, αποκαλύπτει η έρευνα της οργάνωσης, ένας άστεγος μπορεί να επιτεθεί εναντίον άλλου άστεγου, για την προστασία του ιδιωτικού του χώρου ή για άλλη αιτία. Συχνότερα, όμως, οι δράστες των επιθέσεων είναι νέοι άνδρες ή έφηβοι που κλωτσούν, χτυπούν με γροθιές, πυροβολούν εναντίον ή πυρπολούν ανθρώπους που ζουν στους δρόμους, σκοτώνοντας αρκετές φορές τα θύματά τους, μόνο και μόνο για την «εμπειρία».

Τα αίτια

Την περασμένη Πέμπτη, δύο άστεγοι άνδρες υπέκυψαν σε τραύματα από μαχαίρι στο Χόλιγουντ της Καλιφόρνια και ένας τρίτος τραυματίσθηκε σοβαρά, σε τρεις διαφορετικές επιθέσεις. Η αστυνομία συνέλαβε 54χρονο κάτοικο της περιοχής, που φέρεται να επέλεγε τυχαία τα θύματά του μεταξύ των αστέγων. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι για το φαινόμενο ευθύνεται συνδυασμός παραγόντων, που τροφοδοτούν το φαινόμενο της πενίας στις ΗΠΑ. Η αυξανόμενη ανεργία και οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων συνεχίζουν να οδηγούν Αμερικανούς στον δρόμο, με τον αριθμό τους να υπολογίζεται σήμερα στο ένα εκατομμύριο σε όλη τη χώρα.

Σε πόλεις, όπως το Λας Βέγκας, επιχειρήσεις της δημαρχίας με στόχο την απομάκρυνση αστέγων από δημόσιους χώρους υποχρέωσαν τους ανθρώπους αυτούς να αναζητήσουν νέο καταφύγιο σε σημεία, που τους καθιστούν ευκολότερους στόχους για τους δράστες. Τα τελευταία χρόνια, αποτρόπαια βίντεο με τίτλο «bum fights» (μάχες αλητών) γνωρίζουν επιτυχία στο Ιντερνετ. Τα βίντεο αυτά γυρίζονται από νέους συνήθως, που προσφέρουν μερικά δολάρια σε άστεγους, ώστε αυτοί να παλέψουν μεταξύ τους.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Εθνικής Συμμαχίας για τους Αστέγους Μάικλ Στουπς αναφέρει ότι διαδεδομένες προκαταλήψεις οδηγούν σε αντιμετώπιση των αστέγων ως ζώα. Η απέχθεια των αστέγων θυμάτων επιθέσεων για την αστυνομία, σημαίνει ότι τα στατιστικά στοιχεία για τις επιθέσεις αυτές είναι ατελή. «Ολοένα και πιο συχνά ακούμε για επιθέσεις με θύματα άστεγους. Κάτι πρέπει να γίνει με αυτό», είπε σε συνέντευξή της το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το Τέξας η Δημοκρατική Εντι Μπερνίς Τζόνσον.

Η κ. Τζόνσον εισήγαγε νομοσχέδιο την περασμένη εβδομάδα στο Κογκρέσο, που προβλέπει τον χαρακτηρισμό επιθέσεων εναντίον αστέγων, ως «ομοσπονδιακά εγκλήματα μίσους», που απαιτούν την εμπλοκή του FBI στην έρευνα. Η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε τον περασμένο μήνα υπέρ της επέκτασης των ομοσπονδιακών εγκλημάτων μίσους, ώστε σε αυτά να περιλαμβάνονται οι επιθέσεις εναντίον ομοφυλοφίλων. Πολιτείες όπως η Καλιφόρνια, η Φλόριντα, το Οχάιο, η Νότια Καρολίνα και το Τέξας εξετάζουν αυτή την εποχή την ψήφιση ανάλογων νομοθετημάτων.

Οι νομοθετικές αυτές πρωτοβουλίες, όμως, δεν απολαμβάνουν της στήριξης των μεγάλων ανθρωπιστικών οργανώσεων των ΗΠΑ. Στη Φλόριντα, η οποία «ηγείται» στις επιθέσεις εναντίον αστέγων στις ΗΠΑ, οργανώσεις όπως η ADL υπέρ των δικαιωμάτων των Εβραίων, αρνούνται την εξίσωση των επιθέσεων αυτών με τα εγκλήματα μίσους. Οι αντίπαλοι της διεύρυνσης των νόμων αυτών εκτιμούν ότι η διαβίωση στους δρόμους, σε αντίθεση με την εθνική καταγωγή ή τη φυλή, δεν αποτελεί μόνιμη κατάσταση. «Αντιμετωπίζω συνέχεια την ίδια ρητορική και το ερώτημα: «Γιατί η ζωή των αστέγων είναι πιο σημαντική από των άλλων πολιτών;»» λέει η κ. Τζόνσον.

Η μελέτη της Συμμαχίας, που βασίσθηκε σε στοιχεία της αστυνομίας και σε θέματα της ειδησεογραφίας, κατέγραψε 106 επιθέσεις εναντίον αστέγων μέσα στο 2008, από τις οποίες εξαίρεσε όσες είχαν τη ληστεία ως κίνητρό τους. Η έρευνα κατέγραψε επίσης 27 θανάτους την ίδια χρονιά. Από τους θανάτους αυτούς, οι οκτώ οφείλονταν σε πυροβόλο όπλο και οι υπόλοιποι σε ξυλοδαρμό.

Παρανάλωμα

Στο Πόρτλαντ του Ορεγκον, δίδυμοι αδελφοί καταδικάσθηκαν για πέντε απρόκλητες επιθέσεις εναντίον αστέγων σε πάρκο της πόλης. Στο Κλίβελαντ, άνδρας που έβγαινε από καταφύγιο αστέγων όπου επισκεπτόταν τη μητέρα του ξυλοκοπήθηκε βίαια από ομάδα νεαρών. Στο Λος Αντζελες, άστεγο άνδρα, γνωστό σε όλη τη συνοικία του, περιέλουσαν με βενζίνη άγνωστοι, που τον πυρπόλησαν μέχρι θανάτου.

Στη Βοστώνη, άστεγος βετεράνος του αμερικανικού στρατού ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από νεαρούς κοντά στην τουριστική συνοικία του Φάνιουελ Χολ στο κέντρο της πόλης, με δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες να παρακολουθούν το περιστατικό χωρίς να παρέμβουν. Στο Τζάκσονβιλ της Βόρειας Καρολίνας, ομάδα νεαρών μαχαίρωσε μέχρι θανάτου άστεγο άνδρα που διέμενε πίσω από εμπορικό κέντρο, ανοίγοντας το θώρακά του με σπασμένο μπουκάλι μπίρας.

Στο Λας Βέγκας, που φιλοξενεί μεγάλο πληθυσμό αστέγων, το 2008 πέρασε χωρίς να αναφερθεί δολοφονία αστέγου, παρότι η αστυνομία της πόλης αναφέρει έξαρση των κρουσμάτων βίαιης συμπεριφοράς με θύματα μέλη της κοινότητας αυτής, καθώς δημαρχιακή εγκύκλιος οδήγησε στην απομάκρυνσή τους από δημόσιους χώρους στο κέντρο της τουριστικής πόλης.

Ορισμένοι από τους αστέγους του Λας Βέγκας επιλέγουν σήμερα να διαμένουν σε δαιδαλώδες δίκτυο υπόγειων αγωγών ομβρίων υδάτων, κάτω ακριβώς από το γνωστό παγκοσμίως «στριπ» της πόλης, όπως ονομάζεται η λεωφόρος που φιλοξενεί τα ιστορικά καζίνο. Εκεί, οι άστεγοι κινδυνεύουν από τις ξαφνικές καταιγίδες, τις ασθένειες, τις δηλητηριώδεις μαύρες αράχνες που αγαπούν την υγρασία και το πυκνό σκοτάδι. Πολλοί από τους αστέγους «κατοίκους» των υπόγειων αγωγών αναφέρουν, όμως, ότι η ζωή στις σύγχρονες αυτές κατακόμβες είναι προτιμότερη από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στην επιφάνεια της πόλης από βίαιους νεαρούς και την ίδια την αστυνομία.

«Στον δρόμο, όλα είναι πιθανά. Εδώ κάτω, όμως, στις στοές τίποτε δεν πρόκειται να μας συμβεί», λέει ο Μάνι Λανγκ, που ζει εδώ και μήνες στους αγωγούς ομβρίων, όπου κατέληξε στην προσπάθειά του να ξεφύγει από καθημερινές επιθέσεις με πέτρες και ύβρεις από ομάδα νεαρών που τον καταδίωκε τον περασμένο χειμώνα.

Αντιδράσεις για το «ΕΣΥ»

Οξύτατες επιθέσεις δέχεται το τελευταίο διάστημα το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας από Αμερικανούς Ρεπουμπλικάνους και συντηρητικούς σχολιαστές στις ΗΠΑ, που καταγγέλλουν ως «σοσιαλιστικές» τις προτάσεις του προέδρου Ομπάμα για ευρύτερη κρατική εμπλοκή στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Ακριβές τηλεοπτικές διαφημίσεις στις ΗΠΑ αποκαλύπτουν δήθεν ελαττώματα του βρετανικού συστήματος, που έχει ηλικία 61 ετών, καταγγέλλοντας τη θέσπιση «οργουελιανού» συστήματος χρηματικού υπολογισμού της ανθρώπινης ζωής και την εγκατάλειψη υπερηλίκων στην τύχη τους. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρεπουμπλικανός εκπρόσωπος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας Τσακ Γκράσλεϊ είπε ότι ο ασθενής συνάδελφός του και αδελφός του προέδρου Τζον Κένεντι, Τέντι Κένεντι, θα πέθαινε αβοήθητος από όγκο στον εγκέφαλο εάν ζούσε στη Βρετανία, καθώς θα εθεωρείτο πολύ ηλικιωμένος για να εξασφαλίσει ιατρική περίθαλψη.

Ο βαθμός παραπληροφόρησης έχει προκαλέσει οργή σε στελέχη του βρετανικού ΕΣΥ. Ο διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Υγειονομικής Ποιότητας της Βρετανίας Αντριου Ντίλον επεσήμανε ότι οι εκτιμήσεις του κ. Γκράσλεϊ είναι εντελώς εσφαλμένες. Μια υπερσυντηρητική οργάνωση των ΗΠΑ, «Συντηρητικοί Υπέρ των Δικαιωμάτων των Ασθενών» καταγράφει στην ιστοσελίδα της πραγματικές ιστορίες φρίκης από το βρετανικό σύστημα υγείας, υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες άνω των 59 ετών δεν δικαιούνται ιατρικής περίθαλψης στη Βρετανία. Τις ανακρίβειες αυτές διέψευσε με ανακοίνωσή της η βρετανική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

Η ίδια η ορολογία της πολιτικής αντιπαράθεσης περί τις προτάσεις Ομπάμα για την υγεία στις ΗΠΑ έχει καταστεί ιδιαίτερα επιθετική, με την πρώην υποψήφια για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ Σάρα Πέιλιν να χαρακτηρίζει πρόσφατα τις προτάσεις Ομπάμα ως «σατανικές» και τον συντηρητικό σχολιαστή Ρας Λίμπο να καταγγέλλει τα σχέδια του Λευκού Οίκου ως «ναζιστικά» και να παρομοιάζει το λογότυπο του νομοσχεδίου -όπως αυτό τυπώθηκε στην εγκύκλιο της προεδρίας- με «ναζιστική σβάστικα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή