Προκατασκευασμένα εκκλησάκια για ιδιώτες κατακτούν την αγορά

Προκατασκευασμένα εκκλησάκια για ιδιώτες κατακτούν την αγορά

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντισεισμικά, υδατοστεγή, «σπατουλαρισμένα εσωτερικά, σοβατισμένα εξωτερικά», παρέχουν ηλεκτρική εγκατάσταση, διαθέτουν ανοιγόμενα παράθυρα και βέβαια πλήρη εσωτερικό διάκοσμο με… Αγία Τράπεζα και Τέμπλο! Τα προκατασκευασμένα εκκλησάκια «για τον κήπο, το κτήμα, το εξοχικό μας» είναι η νέα μόδα που, όπως όλα δείχνουν, έχει κατακτήσει τους Ελληνες. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ετοιμοπαράδοτων χώρων λατρείας είναι πολλές και, σύμφωνα με την έρευνα της «Κ», κάνουν χρυσές δουλειές, με τη μεγαλύτερη «κίνηση» να καταγράφεται στη νησιωτική χώρα. Το ερώτημα, βέβαια, είναι ένα: Οταν σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας μας ορθώνεται και μία ορθόδοξη εκκλησία, ποια ανάγκη μάς οδηγεί να επενδύουμε πνεύμα και ύλη σε ιδιωτικούς ναΐσκους;

«Μα, για να μπορεί να κάνει κάποιος τον σταυρό του, για τι άλλο;», απαντάει με αθωότητα ο κ. Γιάννης Σαββίδης, ιδιοκτήτης της «Σαββίδης Ναοτεχνική» που διοχετεύει την αγορά με βυζαντινά, νησιώτικα, βασιλικά ή σταυροειδή εκκλησάκια «από οπλισμένο σκυρόδεμα», χωρίς περιορισμό στο μέγεθος. «Φτιάχνουμε από ναΐσκους 2,5 τετραγωνικών μέτρων έως και εκκλησίες των 100 τ. μ.», λέει ο ίδιος. «Η ζήτηση είναι μεγάλη. Κυρίως αφορά εκκλησάκια βυζαντινά, με κεραμίδι, αλλά και νησιώτικα». Οι τιμές ξεκινούν από 4.500 ευρώ και μπορούν να φτάσουν έως και αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, «ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας» (σ. σ. διατίθεται για παράδειγμα και μικρογραφία της Αγιάς Σοφιάς). Μόνο η «Σαββίδης Ναοτεχνική» πουλάει περί τα 20 εκκλησάκια κάθε χρόνο, τα περισσότερα από τα οποία ταξιδεύουν για τα Κυκλαδονήσια.

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει όποιος ενδιαφέρεται να εγκαταστήσει εκκλησάκι στον χώρο του είναι μάλλον απλή: δεν χρειάζεται παρά μία αίτηση στην οικεία Μητρόπολη, η αποστολή κάποιων δικαιολογητικών στη ναοδομία και η άδεια εκδίδεται άμεσα. Σύμφωνα με τους υπευθύνους της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, στην οποία υπάγονται οι εκκλησίες των Κυκλάδων, μόνο εντός του 2009 κατατέθηκαν 15 αιτήσεις για ανέγερση ναΐσκων, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούσαν στη Μύκονο. «Στις περισσότερες περιπτώσεις, δίδεται έγκριση από τη Μητρόπολη και τη ναοδομία», λέει στην «Κ» ο κ. Αλέξανδρος Μαρκουίζος, προϊστάμενος της Ι. Μ. Σύρου. «Μην πάει όμως ο νους σας στο… κακό, τα πράγματα έχουν αλλάξει σήμερα», προσθέτει.

Αναφέρεται φυσικά στο περιβόητο «παραθυράκι» της πολεοδομικής νομοθεσίας, από το οποίο με μια απλή άδεια ναοδομίας για την ανέγερση ναΐσκου κάποιος μπορούσε να χτίσει ένα «πανηγυρόσπιτο» με τη μορφή μιας υπερπολυτελούς βίλας. (Γνωστή είναι η περίπτωση της τριώροφης κατασκευής στη Μύκονο, στην ταράτσα της οποίας ορθώνεται ένα εκκλησάκι.)

Αυστηρότερη νομοθεσία

Από το 2001, ωστόσο, η νομοθεσία έχει αυστηροποιηθεί και σε εκτός σχεδίου περιοχές το ναΐδριο δεν μπορεί να καταλαμβάνει επιφάνεια άνω των 50 τ. μ. συμπεριλαμβανομένων και των βοηθητικών χώρων. Μάλιστα, για την ανέγερση κελιών ή πανηγυρόσπιτων απαιτείται άδεια από την πολεοδομία. «Αυτό έχει περιορίσει τις… ατασθαλίες», λέει στην «Κ» ο αρχιτέκτων της Ναοδομίας κ. Κώστας Ποντικόπουλος. «Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν εξακολουθούν να γίνονται τέτοιες προσπάθειες». Πράγματι, μόλις πέρυσι, η ναοδομία αναγκάστηκε να απορρίψει την αίτηση για ανέγερση ναΐσκου στη Μύκονο την οποία είχε καταθέσει μεγαλόσχημο στέλεχος της κυβερνητικής παράταξης. Ο λόγος; «Ηταν σε περιοχή όπου απαγορευόταν η δόμηση», σύμφωνα με τον κ. Μαρκουίζο. Το βασικό πρόβλημα, πάντως, όπως λέει ο κ. Ποντικόπουλος, είναι ότι η ναοδομία δεν έχει τους μηχανισμούς να γκρεμίσει αυθαίρετα κτίσματα, «ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι ειδικά στα νησιά ούτε οι νομαρχίες επεμβαίνουν»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή