Κυβερνήσεις πέφτουν, τα τζάκια μένουν

Κυβερνήσεις πέφτουν, τα τζάκια μένουν

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O τρίτης γενιάς πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επιβεβαιώνει το ρηθέν διά των προφητών: οι κυβερνήσεις πέφτουνε, αλλά τα τζάκια μένουν! Με τον εκλεγέντα πρωθυπουργό, το όνομα Παπανδρέου παίζει στην πολιτική ιστορία των διατελεσάντων πρωθυπουργών από τα τέλη του πολέμου και δώθε, με παππού και πατέρα στο τιμόνι της χώρας. Μαζί με αυτόν, η νέα Βουλή που ανανεώνεται κατά το ένα τρίτο της -συγκεκριμένα κατά 98 βουλευτές- περιλαμβάνει στους κόλπους της τουλάχιστον 37 γόνους πολιτικών οικογενειών, από τους 70 περίπου υποψηφίους όλων των κομμάτων.

Γιώργος Παπανδρέου, Κώστας Καραμανλής, Ντόρα Μπακογιάννη, Κυριάκος Μητσοτάκης, ονόματα με διαχρονική σημασία στο χρηματιστήριο πολιτικών αξιών. Από εκεί και πέρα κατάφεραν να επανεκλεγούν οι Νάσος Αλευράς, ανιψιός του αείμνηστου Γιάννη Αλευρά, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, γιος βουλευτή της ΕΡΕ στο Ηράκλειο, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης (τζάκι από το 1850), Πάνος Παναγιωτόπουλος, γαμπρός του Αθανάσιου Τσαλδάρη, ο νεοεισερχόμενος γιος του παλαιού βουλευτή και υπουργού του Κέντρου και του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Χαραλαμπόπουλου, Γιώργος, η Λούκα Κατσέλη, σύζυγος του Γεράσιμου, αλλά και η Αννα Νταλάρα, εξαδέλφη του Γιάννη Ραγκούση.

Ακόμη ο γιος του πρώην υπουργού Αιτωλοακαρνανίας Γ. Σταμάτη, πρώην νομάρχης Δημήτριος, αλλά και ο νεοεκλεγείς επιχειρηματίας Κώστας Καραγκούνης, γιος του μέχρι πριν λίγα χρόνια βουλευτού της Ν. Δ. και γιατρού Ανδρέα. Σταθερή αξία η Ελσα Παπαδημητρίου, κόρη βουλευτή της Ε. Κ. στην Αργολίδα, όπως και ο εγγονός του παλαιού πρωθυπουργού, Θεόδωρος Πάγκαλος στην Αττική. Στην Αχαΐα γόνοι πολιτικών οικογενειών οι Μιχάλης Μπεκίρης και Απ. Κατσιφάρας θυμίζουν με τα ονόματά τους γεννήτορες. Στη Δράμα εξελέγη η Χαρά Κεφαλίδου, κόρη του Δημήτρη Κεφαλίδη, παλαιού βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

Συνέβη και αυτό στην Εύβοια. Δύο ξαδέλφια με το ίδιο όνομα και επώνυμο αλλά σε άλλα κόμματα. Στη Ν. Δ. ο Σίμος Κεδίκογλου, γιος του παλαιού βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεδίκογλου, και στο ΠΑΣΟΚ ο επίσης Σίμος Κεδίκογλου, ανιψιός. Κατά το παρελθόν είχαμε επίσης Κέλλυ Μπουρδάρα στη Ν. Δ., αλλά και Καλλιόπη Μπουρδάρα στο ΠΑΣΟΚ. Ομως αυτή τη φορά δεν κατάφεραν να εκλεγούν η κόρη και η ανιψιά του πρώην υπουργού της Ν. Δ. Νίκου Γκελεστάθη, στη Φωκίδα και στη Β΄ Αθηνών, με Ν. Δ. και ΛΑΟΣ αντιστοίχως.

Αλλοι γόνοι: Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη στην Εύβοια, Ουρανία Παπανδρέου σύζυγος πρώην νομάρχη και βουλευτή με τον ΛΑΟΣ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο γιος του Μόσχου Γικόνογλου Αθανάσιος στην Ημαθία, ο Απ. Τζιτζικώστας στη Θεσσαλονίκη, αν ο Κώστας Καραμανλής επιλέξει την έδρα της Λάρισας, Χ. Καστανίδης (με ρίζες από τον πατέρα του στην Ε. Κ.), Σταύρος Καλογιάννης γιος του θρυλικού Ελευθερίου Καλογιάννη, Νίκος Παναγιωτόπουλος στην Καβάλα, Σπύρος Ταλιαδούρος στην Καρδίτσα, Αθανάσιος Δαβάκης στη Λακωνία.

Γιος βουλευτή της ΕΠΕΚ ο Αντώνης Σκυλλάκος στη Λάρισα, ενώ στη Μεσσηνία μετά την αποτυχία της Σοφίας Καλλαντζάκου, μένουν πλέον δύο γόνοι: ο Αντώνης Σαμαράς και η πρωτοεκλεγόμενη κόρη του μέχρι πρόσφατα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Γιαννακόπουλου, Ντίνα. Γιος του παλαιού βουλευτή του Κέντρου ο Γιάννης Διαμαντίδης στη Β΄ Πειραιά, ενώ επανεξελέγη στο Ρέθυμνο η Ολγα Κεφαλογιάννη. Καταβολές στο Κέντρο έχει ο επανεκλεγείς έπειτα από χρόνια Σήφης Βαλυράκης, ενώ ο Σωτήρης Χατζηγάκης ήταν ανιψιός του Ευάγγελου Αβέρωφ και ο Ευ. Παπαχρήστος γιος παλαιού κεντρώου στελέχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή