Οι Πακιστανοί στρατιώτες προελαύνουν στο Βαζιριστάν

Οι Πακιστανοί στρατιώτες προελαύνουν στο Βαζιριστάν

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Διά πυρός και σιδήρου συνεχίζεται η προέλαση του πακιστανικού στρατού στο Νότιο Βαζιριστάν, τη δυσπρόσιτη ορεινή επαρχία της χώρας, η οποία αποτελεί προπύργιο των ανταρτών Ταλιμπάν και της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα. Χθες, το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι εξόντωσε 24 ακόμη εξτρεμιστές, ενώ έχασαν τη ζωή τους και δύο στρατιώτες. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν φτάσει μέχρι και τα περίχωρα του χωριού Σαραρόγκα, που είναι και το επιχειρησιακό κέντρο των φανατικών ισλαμιστών. Ωστόσο, συναντούν σθεναρή αντίσταση από 10.000 έως 12.000 καλά οργανωμένους μαχητές. Τα στοιχεία του υπουργείου Αμυνας δεν επιβεβαιώνονται πάντως από ανεξάρτητες πηγές, αφού τα μέσα ενημέρωσης έχουν αποκλειστεί από το Βαζιριστάν.

Παράλληλα, οι Ταλιμπάν συνεχίζουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις αντιπερισπασμού, σε μια προσπάθεια να κάμψουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και να προκαλέσουν αντιδράσεις στην κοινή γνώμη. Χθες ανατίναξαν ένα σχολείο αρρένων και ένα ιατρείο στο βορειοδυτικό Πακιστάν, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα αφού τα κτίρια ήταν κλειστά εκείνη την ώρα. Σημειώνεται ότι πάνω από 200 σχολεία έχουν καταστραφεί τους τελευταίους μήνες από βομβιστικές επιθέσεις των Ταλιμπάν. Οι νεκροί των τρομοκρατικών χτυπημάτων των τελευταίων δύο χρόνων, ξεπερνούν πλέον τους 2.400, μετά και το λουτρό αίματος της περασμένης Τετάρτης στην αγορά της πόλης Πεσαβάρ, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 118 άνθρωποι.

Οι αρχές συνέχιζαν μέχρι χθες να ανασύρουν διαμελισμένα και απανθρακωμένα πτώματα από τα ερείπια της αγοράς και, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, 24 από τα θύματα ήταν παιδιά. Δεκάδες σωροί δεν θα αναγνωριστούν ποτέ λόγω των παραμορφώσεων που υπέστησαν, την ίδια στιγμή που 25 από τους εκατοντάδες τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και ενδέχεται να υποκύψουν στα τραύματά τους.

Συναντήσεις της Κλίντον

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η τριήμερη επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, στο Πακιστάν. Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συναντήθηκε χθες με βουλευτές και «πρεσβύτερους» της χώρας, οι οποίοι της άσκησαν δριμεία κριτική για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Μάλιστα, οι δηλώσεις που έκανε η κ. Κλίντον την Πέμπτη, στις οποίες υπονόησε ότι η πακιστανική κυβέρνηση γνωρίζει σε πιο σημείο της επικράτειας κρύβεται η ηγεσία της Αλ Κάιντα, αλλά είναι απρόθυμη να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Χθες, αναγκάστηκε να ανασκευάσει, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει αν η πακιστανική κυβέρνηση πράγματι γνωρίζει που έχουν βρει καταφύγιο οι τρομοκράτες. Προσέθεσε ότι «οι ΗΠΑ και το Πακιστάν έχουν κοινό συμφέρον να εξοντώσουν όσους επιβουλεύονται την ασφάλειά τους» και ότι η Ουάσιγκτον θα συνδράμει την πακιστανική κυβέρνηση προς τον σκοπό αυτό. Πακιστανοί βουλευτές ζήτησαν από την κ. Κλίντον να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν, προκειμένου να επιτευχθεί εκεχειρία στο Αφγανιστάν. Εκείνη απάντησε ότι όλα τα περιθώρια διαπραγματεύσεων είχαν εξαντληθεί μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή