Παραιτήθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στη Γερμανία

Παραιτήθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στη Γερμανία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρούς κραδασμούς προκαλεί στη Γερμανία η παραίτηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Βόλφγκανγκ Σνάιντερχαν εξαιτίας της «ολέθριας υπόθεσης παραπληροφόρησης» σε σχέση με την αεροπορική επιδρομή αεροσκαφών F-15 του ΝΑΤΟ εναντίον δύο βυτιοφόρων, που είχαν κλαπεί από τους Ταλιμπάν, κοντά στο Κουντούζ, στις 4 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Μπιλντ, η οποία επικαλείται μαγνητοσκοπημένο υλικό και μια απόρρητη έκθεση του γερμανικού στρατού, στην επιδρομή, που πραγματοποιήθηκε με εντολή του Γερμανού συνταγματάρχη Γκέοργκ Κλάιν, σκοτώθηκαν δεκάδες άμαχοι, πράγμα που ο τότε υπουργός Αμυνας, Φραντς Γιόζεφ Γιουνγκ, και η ηγεσία του γερμανικού στρατού είχαν διαψεύσει μετ’ επιτάσεως.

Οι αποκαλύψεις της Μπιλντ συνέπεσαν με την έναρξη της συζήτησης για την ανανέωση της εντολής, που λήγει τον Δεκέμβριο και αφορά την παραμονή των 4.300 Γερμανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Συνέπεσε επίσης με την άφιξη του γ.γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ρασμούσεν στο Βερολίνο, για συνομιλίες με τη Μέρκελ, αλλά και με δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ζητήσουν από τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ την αποστολή 10.000 επιπλέον στρατιωτών στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής του προέδρου Ομπάμα.

Συνδυάζοντας τις συμπτώσεις, η εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι οι αποκαλύψεις για το «ατυχές» συμβάν στο Κουντούζ, είκοσι τρεις ημέρες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, διαμορφώνουν σκηνικό κρίσης, της πρώτης που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νεοσύστατη κυβέρνηση συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών – Ελεύθερων Δημοκρατών. Πολλοί, ωστόσο, αμφισβητούν τις πολλές συμπτώσεις.

Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής: Στις 4 Σεπτεμβρίου ο συνταγματάρχης Κλάιν ζήτησε από το ΝΑΤΟ την αεροπορική επιδρομή, επειδή δύο βυτιοφόρα με καύσιμα ακινητοποιήθηκαν στην άμμο κοίτης ποταμού κοντά στο Κουντούζ και έπεσαν στα χέρια των Ταλιμπάν. Πηγή του ΝΑΤΟ ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι τα δύο F-15 ζήτησαν χαμηλή πτήση προς «επίδειξιν δυνάμεως», όμως ο Κλάιν επέμεινε στον βομβαρδισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, κάτοικοι παρακείμενου χωριού προσπαθούσαν να αντλήσουν καύσιμα από τα βυτιοφόρα. Το αποτέλεσμα είναι ότι στην επιδρομή σκοτώθηκαν άμαχοι, εκτός από Ταλιμπάν, αν και οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών είναι αντικρουόμενες. Αφγανική ανθρωπιστική οργάνωση ισχυρίζεται ότι σκοτώθηκαν 70 άμαχοι, η αφγανική κυβέρνηση κάνει λόγο για 30 αμάχους και σε εμπιστευτική έκθεση του ΝΑΤΟ γινόταν λόγος για 17 έως 142 νεκρούς.

Από το μαγνητοσκοπημένο υλικό της Μπιλντ προκύπτει ότι ο συνταγματάρχης Κλάιν δεν είχε προλάβει να απομακρύνει αμάχους πριν από τον βομβαρδισμό. Τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής έρευνας ζήτησε η αντιπολίτευση, έχοντας προφανώς πλήρη επίγνωση ότι η γερμανική κοινή γνώμη τάσσεται υπέρ της αποχώρησης των γερμανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή