Βιβλίο με ειδικά γραμμένες παρτιτούρες

Βιβλίο με ειδικά γραμμένες παρτιτούρες

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαράντα παρτιτούρες πρωτότυπων έργων, γραμμένες με τρόπο ώστε να μπορούν να εκτελεστούν από άτομα με προβλήματα όρασης, ακοής, κινητικές αναπηρίες, νοητική υστέρηση, ειδικές μαθησιακές δυσκολίες αλλά και από ταλέντα που ξεχωρίζουν από τον μέσο όρο, θα έχουν σε μορφή βιβλίου την ερχόμενη άνοιξη -εκτός απροόπτου- στα χέρια τους οι μουσικοί εκπαιδευτές ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα. Την αρχή, προκειμένου να καλυφθεί το υφιστάμενο κενό στον τομέα της διδασκαλίας μουσικής σε ΑμεΑ, επιχειρεί η πρωτοβουλία του Πνευματικού Κέντρου και του Δημοτικού Ωδείου του Δήμου Υμηττού, οι υπεύθυνοι των οποίων, Γιώργος Καραχάλιος και Μιχάλης Κεφάλας, παρουσίασαν χθες μαζί με τον δήμαρχο Υμηττού, Χρήστο Στούπα, τη «συγκομιδή» της πρώτης πρόσκλησης για τη δημιουργία μουσικού εκπαιδευτικού ρεπερτορίου για ΑμεΑ. Επελέγησαν έργα δεκατριών συμμετεχόντων από κριτική επιτροπή απαρτιζόμενη από μουσικούς, γιατρούς, μουσικοθεραπευτές και εκπαιδευτικούς σε ειδικά σχολεία.

Μέχρι σήμερα, «οι μουσικοί εκπαιδευτές ατόμων με αναπηρία έπρεπε ή να εισαγάγουν το αντίστοιχο αγγλόφωνο ρεπερτόριο ή να διασκευάσουν οι ίδιοι ρεπερτόριο γραμμένο για μη ανάπηρα άτομα», εξήγησε ο συνθέτης κ. Κεφάλας, ευχόμενος η προσπάθεια να δώσει αφορμή για παρόμοιες πρωτοβουλίες. Η εν λόγω κίνηση γίνεται σε συνεργασία με την Ενωση Ελλήνων Μουσουργών, την Ενωση Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης και την Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ, ενώ τη στηρίζουν η «Μικρή Αρκτος» του Υμηττιώτη στιχουργού Παρασκευά Καρασούλου («Δεν είσαι εδώ», «Δυο μέρες μόνο»), καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ Υμηττού. Φιλοδοξία είναι ο οδηγός να διανεμηθεί σε ειδικά σχολεία, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, τμήματα ένταξης και ειδικής αγωγής ακαδημιών και πανεπιστημίων, μουσικά γυμνάσια και λύκεια, τμήματα ψυχικής υγιεινής και μουσικοθεραπείας δημοσίων και ιδιωτικών φορέων ανά την Ελλάδα. Υπολογίζεται να τυπωθεί σε 2.000 αντίτυπα, ενώ 200 ξεχωριστά αντίτυπα σε γραφή Braille θα τυπωθούν σε συνεργασία με τον Φάρο Τυφλών Καλλιθέας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή