Δύσκολος καιρός για δικηγόρους…

Δύσκολος καιρός για δικηγόρους…

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας στους δύο δικηγόρους της Αθήνας δεν έκανε ούτε μία παράσταση σε δικαστήριο μέσα σε ένα χρόνο. Ο κλάδος των νομικών στην Ελλάδα -και κυρίως στην Αθήνα- έχει αγγίξει τα όρια του κορεσμού. Πόσω μάλλον που και οι άλλες -πλην του δικηγόρου- εναλλακτικές επιλογές (συμβολαιογράφοι, δικαστικοί, διπλωμάτες) αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην επαγγελματική αποκατάσταση.

Ειδικότερα, έρευνα της επιστημονικής ομάδας της Orientum – Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας (η οποία έγινε υπό την επίβλεψη των συμβούλων επαγγελματικού προσανατολισμού Νίκου Παυλάκου και Σπύρου Μιχαλούλη και της δημοσιογράφου Ντίνας Ιωακειμίδου) σχετικά με τις σπουδές στα τμήματα Νομικής, έδειξε ότι περίπου 11.000 δικηγόροι της Αθήνας δεν έκαναν ούτε μία δικαστική παράσταση σε δικαστήριο το 2008.

Σε αναστολή

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) οι δικηγόροι στην Αθήνα ανέρχονται στους 21.331, εκ των οποίων οι 350 εμφανίζονται να βρίσκονται σε αναστολή. Από τους περίπου 21.000 μάχιμους, μία παράσταση στα δικαστήρια πραγματοποίησαν τον προηγούμενο χρόνο 10.350 δικηγόροι. Από είκοσι έως τριάντα παραστάσεις πραγματοποίησαν 6.000 δικηγόροι, ενώ περίπου 11.000 δικηγόροι δεν έχουν καμία παράσταση. Σε πανελλαδικό επίπεδο ο αριθμός των δικηγόρων προσδιορίζεται περίπου στους 43.500. Κάθε χρόνο εισέρχονται στο επάγγελμα περίπου 1.200 δικηγόροι σε όλη την Ελλάδα, ενώ αποχωρούν περίπου 400. Η δύσκολη αγορά εργασίας ωθεί τους κατόχους πτυχίου Νομικής σε άλλες, πλην της μάχιμης δικηγορίας, εναλλακτικές επαγγελματικές λύσεις, με αποτέλεσμα, όμως, και εκεί να γίνεται το… αδιαχώρητο. Ενδεικτικό είναι ότι στις εξετάσεις για 34 θέσεις δικηγόρων στο ΙΚΑ συμμετείχαν περίπου 1.300 υποψήφιοι, από τους οποίους περισσότεροι από 100 διέθεταν μεταπτυχιακό ή άλλο πανεπιστημιακό τίτλο.

Η ίδια κατάσταση καταγράφεται στον συμβολαιογραφικό κλάδο, όπου η Ελλάδα έχει μία από τις μικρότερες αναλογίες συμβολαιογράφων ανά κάτοικο στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικά, σε όλη τη χώρα υπάρχουν 3.250 συμβολαιογράφοι και ένας συμβολαιογράφος αντιστοιχεί σε 3.446 κατοίκους. Η αντίστοιχη αναλογία στη Γαλλία είναι ένας συμβολαιογράφος για 7.287 κατοίκους, στην Ιταλία ένας προς 12.023 και στην Αυστρία ένας προς 17.926 κατοίκους.

Δικαστικό Σώμα

Μεγάλη είναι η ζήτηση για το Δικαστικό όπως και για το Διπλωματικό Σώμα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, στις εξετάσεις το 2009 για την εισαγωγή στην Εθνική Σχολή Δικαστών, 225 απόφοιτοι νομικών σχολών διεκδίκησαν τις 38 θέσεις της κατεύθυνσης Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης και 119 υποψήφιοι τις 23 θέσεις της Διοικητικής Δικαιοσύνης. Σε γενικές γραμμές, στελέχη της Σχολής, μιλώντας στους ερευνητές, προσδιόρισαν την αναλογία του επιτυχόντος ανά υποψηφίους στους περισσότερους διαγωνισμούς στον έναν στους τρεις.

Διπλωματική Ακαδημία

Στις εξετάσεις για τη Διπλωματική Ακαδημία οι θέσεις που προκηρύσσονται είναι συνήθως 15 με 20. Ενδεικτικά, στις εξετάσεις που προκηρύχθηκαν το 2008 οι θέσεις ήταν 20 και οι υποψήφιοι 150.

Παρά τη δύσκολη αγορά εργασίας, τα τρία Νομικά Τμήματα της χώρας (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής) δέχονται κάθε χρόνο 1.350 εισακτέους, κάτι που καταδεικνύει την αναντιστοιχία των αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας και των ΑΕΙ με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή