Πρώτη εξαγωγική δύναμη η Κίνα

Πρώτη εξαγωγική δύναμη η Κίνα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2009 ήταν η χρονιά, κατά την οποία η Κίνα ξεπέρασε σε εξαγωγές τη Γερμανία, την μέχρι πρότινος πρώτη διεθνώς χώρα ως προς τις εξαγωγές της σε όλο τον κόσμο. Πέραν τούτου, η Γερμανία υπέστη ένα ακόμα χτύπημα από την Κίνα, καθώς το περασμένο έτος την παραγκώνισε επίσης από την τρίτη θέση στην κατάταξη των μεγαλύτερων οικονομιών – φέτος η Κίνα αναμένεται να ξεπεράσει και την Ιαπωνία και θα βρεθεί ακριβώς πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από το 1978, οπότε και άνοιξε τις πύλες της στο διεθνές εμπόριο και τις ξένες επενδύσεις, η Κίνα έχει δει της εξαγωγές της να δεκαπενταπλασιάζονται και να υπερβαίνουν τα 3,8 τρισ. δολάρια. Σύμφωνα με τη διεθνή τράπεζα δεδομένων Global Trade Information Services, οι Κινέζοι εξαγωγείς κατόρθωσαν και αντεπεξήλθαν στη δεινότερη οικονομική κρίση του κόσμου μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο καλύτερα από τους Γερμανούς εξαγωγείς. Το δεκάμηνο του 2009, οι εξαγωγές από την Κίνα μειώθηκαν κατά 20%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό πτώσης στη Γερμανία ήταν άνω του 27%. Οι εξαγωγές το εν λόγω διάστημα ανήλθαν σε αξία στα 957,7 δισ. δολ. έναντι των 917,7 δισ. δολ. της Γερμανίας.

Παρά τις εξελίξεις αυτές, οι Γερμανοί εξαγωγείς δηλώνουν όχι απλά ψύχραιμοι αλλά αισιόδοξοι. «Δεν μας ανησυχεί το ότι η Κίνα θα αναδειχθεί στην πρώτη εξαγωγική δύναμη του κόσμου, δεδομένου ότι ο πλούτος της χώρας αυτής σημαίνει περισσότερες ευκαιρίες για τις γερμανικές επιχειρήσεις», επισημαίνει ο Αντον Μπέρνερ, πρόεδρος της ένωσης εξαγωγέων της Γερμανίας BGA. «Είναι πολύ θετικό ότι μας παίρνουν την πρώτη θέση, εφόσον δεν μας αφαιρούν κάτι – όσο πιο εύποροι οι πελάτες μας, τόσο πιο ακμαία η επιχείρησή μας». Η αύξηση των εσόδων της Κίνας από τις εξαγωγές τροφοδοτεί τη ζήτηση των καταναλωτών της για γερμανικά προϊόντα, από αθλητικά είδη έως αυτοκίνητα και υποδομές.

Σε επισημάνσεις της BGA αναφέρεται ότι η ολοένα εντονότερη ανάγκη της Κίνας να βελτιώσει τις υποδομές της στην αχανή ενδοχώρα, να κατασκευάσει αυτοκινητοδρόμους και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, να αγοράσει εργαλειομηχανικό εξοπλισμό και να εισαγάγει πράσινη τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας προσφέρει εξαιρετικές προοπτικές για πολλά χρόνια στις επιχειρήσεις της Γερμανίας. Λόγου χάριν, ο κολοσσός της Siemens, η οποία κατασκευάζει από λαμπτήρες έως τρένα, απασχολεί στην Κίνα περί τα 40.000 άτομα και έχει δραστηριότητες στην ενέργεια, τον ιατρικό εξοπλισμό και τη βαριά βιομηχανία.

Κατά τις προβλέψεις του κ. Μπέρνερ, οι πωλήσεις γερμανικών ειδών στο εξωτερικό θα αυξηθούν 10% εφέτος. Παρά ταύτα, η τόνωση των κινεζικών εξαγωγών επιτείνει τις πολιτικές εντάσεις με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι οποίες ισχυρίζονται ότι η χώρα χρησιμοποιεί τακτικές που της δίνουν αθέμιτα πλεονεκτήματα έναντι των λοιπών εξαγωγικών χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή