Επένδυση άνω των 3 δισ. ευρώ από το Κατάρ στον Αστακό

Επένδυση άνω των 3 δισ. ευρώ από το Κατάρ στον Αστακό

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την κατασκευή και λειτουργία τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου και μονάδας ηλεκτροπαραγωγής συνδέεται το ενδιαφέρον επενδυτών από το Κατάρ για τη ΝΑΒΙΠΕ Αστακού, όπως ανακοινώθηκε επισήμως από το γραφείο του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη προχθές. O κ. Παμπούκης όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Κατάρ και υπουργό Ενέργειας Αμπντουλάχ Μπιν Χαμάντ Αλ Ατιγιάχ για την υλοποίηση του έργου στη ΝΑΒΙΠΕ Αστακού και συμφωνήθηκε η αμοιβαία στήριξη των δύο κυβερνήσεων για την αδειοδότηση του έργου, που ξεκινά υπό την επίβλεψη της αρμόδιας υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη. Πρόκειται για επένδυση άνω των 3 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει επίσης παραγωγή βιομάζας και όπως ανακοινώθηκε θα δημιουργήσει περί τις 1.500 μόνιμες θέσεις εργασίας.

Εγκυρες πληροφορίες, αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον των Αράβων επενδυτών για το μοναδικό ιδιωτικό λιμάνι της χώρας εκφράστηκε για πρώτη φορά το 2008. Οι συζητήσεις που ακολούθησαν με στελέχη της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ περιστράφηκαν από ένα σημείο και μετά στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του έργου. H κυβερνητική ανακοίνωση δείχνει να έχει επιτευχθεί η σημαντική αυτή παράμετρος, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό με ποιο τρόπο. H σύνδεση του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου με τον υπό σχεδιασμό αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία φαίνεται να είναι το «κλειδί» της βιωσιμότητας της εν λόγω επένδυσης. Αρμόδιοι παράγοντες τόνιζαν χθες ότι μόνο μέσω μιας τέτοιας διασύνδεσης διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του υγροποιημένου σταθμού και εκτιμούσαν ότι το θέμα έχει τεθεί στις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Αραβες επενδυτές.

Η ΝΑΒΙΠΕ Αστακού έχει ενταχθεί από το 2007 στο Εθνικό Σύστημα Λιμένων και με άδεια εκτελωνισμού. Στις αρχές του 2008 η εταιρεία ΑΕΓΕΚ λόγω αδυναμίας αποπληρωμής χρεών προς τις πιστώτριες Τράπεζες, Alpha bank, Πειραιώς και Εμπορικής μεταβίβασε την Αστακός Terminal A.E. στους πιστωτές της στο πλαίσιο συμφωνίας ρύθμισης χρεών. Από τότε η εταιρεία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τριών τραπεζών οι οποίες επιθυμούν διακαώς την ανεύρεση επενδυτή και φέρονται να ήταν μέχρι προσφάτως σε συνομιλίες με αμερικανική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η ΝΑΒΙΠΕ Αστακού είναι η μοναδική στη χώρα βιομηχανική περιοχή που έχει χαρακτηρισθεί ως ελεύθερη ζώνη και διαθέτει λιμενικές εγκαταστάσεις στον κόλπο του Πλατυγιαλίου, 7 χλμ. νότια του Αστακού, οι οποίες κατασκευάστηκαν από την ΕΤΒΑ και αναγνωρίστηκαν ως ελεύθερη ζώνη το 1990. Επειτα από διεθνή διαγωνισμό, πέρασε στον έλεγχο της ΑΕΓΕΚ και το 2008 σε εταιρεία συμμετοχών των πιστωτριών Τραπεζών. Ποσοστό διαθέτει και η εταιρεία ΣΥΜΕΤ, συμφερόντων του Β. Κούτση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή