Επιβάρυνση του περιβάλλοντος από ιχθυοκαλλιέργειες στον Πόρο

Επιβάρυνση του περιβάλλοντος από ιχθυοκαλλιέργειες στον Πόρο

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά παραβάσεων κατέγραψαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος σε ελέγχους που πραγματοποίησαν σε μεγάλες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας του Πόρου. Μεταξύ άλλων, οι «Ράμπο» του περιβάλλοντος διαπίστωσαν αυξημένη παραγωγικότητα της εταιρείας «Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΒΕΕ» στις μονάδες της που βρίσκονται στις θέσεις «Καλάμι» και «Πυρκαλή», με αποτέλεσμα την «αυξημένη επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του βυθού στην εν λόγω περιοχή». Βρέθηκε μάλιστα ότι τα έτη 2007 και 2008 η παραγωγή της εταιρείας υπερέβη έως και το 500% της επιτρεπόμενης παραγωγής.

Η Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης προωθήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιώς για τη διερεύνηση αξιόποινων πράξεων και απεστάλη στις αρμόδιες για την αδειοδότηση των μονάδων υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και της Νομαρχίας Πειραιά, οι οποίες καλούνται να ασκήσουν τις ενέργειες αρμοδιότητάς τους.

Εν τω μεταξύ, στις 2 Μαρτίου 2010, έπειτα από προσφυγή που είχε καταθέσει ο Δήμος Πόρου μαζί με την Πρωτοβουλία για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Πόρου, το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε Προσωρινή Διαταγή Αναστολής όλων των πράξεων εκμίσθωσης στην ίδια εταιρεία θαλάσσιας έκτασης 40 στρεμμάτων για τη δημιουργία ιχθυοτροφείου στη θέση Βόρεια Βαριαρνιά του Πόρου.

Γιγαντιαία μονάδα

Οπως καταγγέλλουν τα μέλη της Πρωτοβουλίας, πρόκειται για την έκταση στην οποία εδώ και δύο χρόνια η «Δίας», με την ανοχή όλων των αρμόδιων αρχών, έχει εγκαταστήσει μια γιγαντιαία μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας.

Την ίδια ώρα, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος εξέδωσαν Πράξεις Βεβαίωσης Παράβασης και για δύο ακόμα μονάδες για υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Πρόκειται για τη «Sea Farm Ionian» στο Βίδι, η οποία διαπιστώθηκε ότι λειτουργεί χωρίς Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (είχε λήξει από το 2001!) και τη «Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες» στο Μπίστι, η οποία βρέθηκε να έχει υπεράριθμους κλωβούς και αυξημένη παραγωγικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι καμιά εταιρεία δεν προσκόμισε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η διαχείριση των νεκρών – άρρωστων ψαριών γίνεται σύννομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή