Η «αρπαγή» της Κριστιάν Αμανπούρ από το δίκτυο ABC

Η «αρπαγή» της Κριστιάν Αμανπούρ από το δίκτυο ABC

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις συμβάσεις που θέλουν τις κυριακάτικες εκπομπές λόγου να έχουν άνδρες, πολιτικούς συντάκτες ως οικοδεσπότες ανέτρεψε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, επιλέγοντας την πολεμική ανταποκρίτρια του CNN Κριστιάν Αμανπούρ για να αντικαταστήσει τον Τζορτζ Στεφανόπουλο στην εβδομαδιαία πολιτική εκπομπή «This Week».

Η 52χρονη Αμανπούρ γεννήθηκε στο Λονδίνο από πατέρα Ιρανό και Βρετανίδα μητέρα. Μεγάλωσε στην Τεχεράνη, την οποία εγκατέλειψε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 για σπουδές στις ΗΠΑ, ενώ η οικογένειά της εγκατέλειψε το Ιράν μετά το ξέσπασμα της ισλαμικής επανάστασης. Στα 27 συναπτά έτη της στο CNN, 18 από αυτά ως ανταποκρίτρια, η Αμανπούρ έκανε γρήγορα αισθητή την παρουσία της, μεταδίδοντας τα γεγονότα του 1989 στην Κεντρική Ευρώπη.

Ευαίσθητα ρεπορτάζ

Οι ανταποκρίσεις της από την ιρακινή εισβολή στο Κουβέιτ το 1990 και από τον πρώτο Πόλεμο στον Κόλπο φέρνουν την Κριστιάν Αμανπούρ στους δέκτες τηλεθεατών σε όλον τον κόσμο. Αίσθηση προκαλούν δε οι γεμάτες ευαισθησία περιγραφές της από την πολιορκία του Σεράγεβου, αλλά και οι σημαντικές της δημοσιογραφικές επιτυχίες με συνεντεύξεις εχθρικών προς τη Δύση ηγετών, όπως του προέδρου Αχμεντινετζάντ του Ιράν ή του Σουδανού ομολόγου του, Ομάρ αλ-Μπασίρ. Η Αμανπούρ, που πραγματοποίησε το πρώτο της ρεπορτάζ ως ανταποκρίτρια το 1989, ταξίδεψε έκτοτε για να μεταδώσει τα γεγονότα σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Πακιστάν, Σομαλία, Ρουάντα και στα Βαλκάνια.

Το 2007, η Αμανπούρ τιμάται από τη βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας με το Παράσημο Αριστείας της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (CBE) για την προσφορά της στη δημοσιογραφία, ενώ πέρυσι τον Σεπτέμβριο το CNN της απονέμει την ύπατη καταξίωση, εβδομαδιαία εκπομπή με το επίθετό της ως τίτλο: «Αμανπούρ».

Από τη μεριά του, το δίκτυο ABC ρισκάρει πολλά επιλέγοντας την ελάχιστα πεπειραμένη στο αμερικανικό πολιτικό και «μικροπολιτικό» ρεπορτάζ Αμανπούρ, που καλείται να αντικαταστήσει έναν δημοσιογράφο, σαν τον Τζορτζ Στεφανόπουλο, επί μακρόν μελετητή, αλλά και «παίκτη» των μηχανισμών της Ουάσιγκτον. Η Κριστιάν Αμανπούρ, όμως, σε συνέντευξή της στην αμερικανική ιστοσελίδα «Politico», επιμένει ότι η εκπομπή This Week δεν θα αλλάξει, διατηρώντας την έμφασή της στην εσωτερική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, αλλά επεκτείνοντας την κάλυψη διεθνών θεμάτων. «Ενας στόχος μου είναι να κάνω τις ξένες ειδήσεις όχι τόσο ξένες», λέει η Ιρανοβρετανή δημοσιογράφος.

Ρισκάρει το ΑΒC

Η ενίσχυση των διεθνών ειδήσεων, σε μία εποχή κατά την οποία πολλά μέσα ενημέρωσης συρρικνώνουν ή καταργούν τα γραφεία και τους ανταποκριτές τους στο εξωτερικό, αλλά και η επιλογή μιας δημοσιογράφου που δεν είναι «γέννημα-θρέμμα» της Ουάσιγκτον ίσως βοηθήσει το ABC να καλύψει τη διαφορά που το χωρίζει από τα ανταγωνιστικά του δίκτυα, NBC και CBS, και τις πολιτικές τους εκπομπές Meet the Press και Face the Nation. Η στρατηγική αυτή δεν στερείται κινδύνων, καθώς οι παραπάνω εκπομπές βάσισαν παραδοσιακά τη θεματολογία τους στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Η τηλεθέαση

Την εβδομαδιαία εκπομπή της Αμανπούρ στο CNN παρακολουθούσαν κατά μέσο όρο 400.000 τηλεθεατές την εβδομάδα, ελάχιστο ποσοστό τηλεθέασης σε σχέση με τα 2,2 εκατομμύρια Αμερικανών που παρακολούθησαν το This Week την περασμένη εβδομάδα. Ο Τζορτζ Στεφανόπουλος είχε πετύχει να μειώσει τη διαφορά μεταξύ This Week και Meet the Press, κάνοντας πολλούς να πιστέψουν ότι ο αντικαταστάτης του θα προερχόταν από τις τάξεις του πολιτικού ρεπορτάζ. Ο παραγωγός του ειδησεογραφικού τομέα του ABC Ιαν Κάμερον, εξηγεί: «Το This Week είναι ειδησεογραφική εκπομπή. Δεν πρέπει να δίνεται τέτοια έμφαση στο ότι η κ. Αμανπούρ προέρχεται από τον χώρο των ανταποκριτών. Πρέπει να σπάσουμε την εμμονή με την κάλυψη της εσωτερικής πολιτικής σκηνής και να κοιτάξουμε πέρα από τον περιμετρικό δακτύλιο της Ουάσιγκτον και πέρα από τα αμερικανικά σύνορα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή