Προβόπουλος: Είχαμε ενημερώσει εγκαίρως την πολιτική ηγεσία

Προβόπουλος: Είχαμε ενημερώσει εγκαίρως την πολιτική ηγεσία

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον Σεπτέμβριο του 2009 η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ενημερώσει την πολιτική ηγεσία ότι το ύψος του ελλείμματος θα έφτανε στο 12%, υπογράμμισε ο διοικητής της Τραπέζης Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας χθες το βράδυ στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» του ΣΚΑΪ. «Με βάση τα στοιχεία του οκταμήνου, που τα ήξερε ο ελληνικός λαός και όχι μόνον οι ηγεσίες των κομμάτων, μπορούσε κανείς να υποθέσει -και σε αυτό είμαι πολύ ανοιχτός- ότι όταν το έλλειμμα στους 8 μήνες είναι 8%, με μια απλή μέθοδο των τριών στους 12 μήνες θα είναι 12%», ανέφερε. Πρόσθεσε δε ότι το τελικό ύψος του ελλείμματος θα βρισκόταν σε άμεση συνάρτηση «με το αν θα λαμβάνονταν ή δεν θα λαμβάνονταν μέτρα και τι είδους. Εκεί είχαμε ένα ερώτημα γιατί είχαμε εκλογές και τα δύο μεγάλα κόμματα είχαν τα δικά τους προγράμματα».

Επικαλούμενος τις εκθέσεις του, σημείωσε ότι επεσήμαινε τα προβλήματα από τον Σεπτέμβριο του 2008:

«Στην 1η έκθεση που εγώ ως διοικητής υπέβαλα στη Βουλή των Ελλήνων, λέγαμε ότι το πρόβλημα έρχεται και με τον τρόπο αυτό επισημαίναμε ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά μέτρα τα οποία θα ανέκοπταν αυτήν την τάση. Δυστυχώς, τα μέτρα αυτά δεν ήρθαν, με αποτέλεσμα να χειροτερεύει η κατάσταση μήνα με τον μήνα», ανέφερε και τόνισε ότι «τα νούμερα άρχισαν να χειροτερεύουν δραστικά τα δύο τελευταία χρόνια, το 2008 και το 2009». Ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι τόσο η ΕΚΤ και ο κ. Τρισέ όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «γνώριζαν τους αριθμούς» και διαβεβαίωσε ότι «υπήρξαν συστάσεις άμεσες και έμμεσες».

Χαρακτήρισε την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό βοήθειας Ε. Ε. – ΔΝΤ «αναγκαίο κακό», σημειώνοντας ότι «το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν μπορούσε να συνεχιστεί έτσι. Δεν μπορούσαμε να πάμε τον δρόμο που πηγαίναμε. Η προσαρμογή αυτή είναι αναγκαία. Ο κ. Προβόπουλος επισήμανε ότι η χώρα έχει βρεθεί σε μία οριακή και δομική κρίση, που δεν αφορά μόνο την οικονομία και πρόσθεσε ότι «θα χρειαστεί συστηματική προσπάθεια, αλλαγή συμπεριφοράς και νοοτροπίας.

Απέκλεισε, εξάλλου, κατηγορηματικά ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους – «είναι καθαρή ανοησία και να λέγεται», είπε χαρακτηριστικά.

Το νέο οικονομικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με το ΔΝΤ και την Ε. Ε. προβλέπει για φέτος συρρίκνωση του ΑΕΠ στο 4%, ενώ του χρόνου θα διαμορφωθεί στο 2,6%. Το δημόσιο χρέος θα εκτιναχθεί στο 133,3% του ΑΕΠ το 2010 και θα ακολουθήσει ανοδική πορεία έως το 2013, οπότε και θα φτάσει στο 149,1% του ΑΕΠ, για να μειωθεί το 2014 στο 144,3% του ΑΕΠ.

Την ίδια ώρα, το έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί στο 8,1% του ΑΕΠ φέτος, στο 7,6% του χρόνου και να πέσει κάτω από το 3% το 2014. Παρά τη βραδεία αποκλιμάκωση του ελλείμματος, η κυβέρνηση έχει υπολογίσει μέτρα που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα απέδιδαν πολύ περισσότερο (11% του ΑΕΠ έως το 2013 ή περίπου 30 δισ. ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή