Διώξεις εναντίον 21 ατόμων για το εμπόριο των Μπακαλορεά

Διώξεις εναντίον 21 ατόμων για το εμπόριο των Μπακαλορεά

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 75.000 ευρώ γονείς αγόρασαν τα θέματα κάθε εξεταζόμενου μαθήματος για το δίπλωμα International Baccalaureate, ώστε να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους το πολυπόθητο διαβατήριο για πανεπιστήμια του εξωτερικού. Τα ονόματα των κατηγορουμένων στην υπόθεση δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο του νόμου περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Αλλωστε, κάποιοι από τους εμπλεκόμενους είναι ανήλικοι. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης εξετάστηκε ενδεχόμενη εμπλοκή, επιχειρηματιών, αλλά και υψηλόβαθμων πολιτικών προσώπων. Οσο για τους «πωλητές των θεμάτων», κατάφεραν να βάλουν στην τσέπη τους περί το 1,5 εκατ. ευρώ.

Το σκάνδαλο της διαρροής θεμάτων στις περυσινές εξετάσεις για το δίπλωμα International Baccalaureate (I.B.) αμαύρωσε την εικόνα των ελληνικών σχολείων -και ευρύτερα της χώρας- στον International Baccalaureate Organisation (IBO), με αποτέλεσμα οι φετινές εξετάσεις των 13 ιδιωτικών σχολείων με προγράμματα I.B. να γίνονται υπό την επιτήρηση στελεχών του ΙΒΟ.

Οι κατηγορίες

Γονείς, μαθητές και καθηγητές θα βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για δωροδοκία. Ισως να πληρώσουν ακριβά την πράξη τους – με μια τσουχτερή δικαστική απόφαση.

Χθες, οι δικαστικές αρχές της χώρας απήγγειλαν κατηγορίες σε γονείς, μαθητές, καθηγητές για πλημμελήματα και για κακουργήματα. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα προέκυψαν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας, η διαρροή θεμάτων έγινε όχι μόνο το 2009, αλλά και το 2008. Συγκεκριμένα, γονείς με μεγάλη οικονομική επιφάνεια -άλλωστε τα δίδακτρα του διετούς εκπαιδευτικού προγράμματος I.B. είναι ιδιαίτερα υψηλά- πλήρωσαν για να πάρουν τα θέματα των εξετάσεων.

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Πόπη Παπανδρέου άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος 21 ατόμων για τη διαρροή θεμάτων στις εξετάσεις του Ι.Β. την περίοδο 2008 -2009. Η εισαγγελική λειτουργός, βάσει νόμου του 2007 που αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς στον ιδιωτικό τομέα, απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος δύο καθηγητών και ενός ιδιώτη για κακουργηματική παθητική δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα. Οι εκπαιδευτικοί και ο ιδιώτης φέρονται να έχουν βάλει στον τραπεζικό τους λογαριασμό περί τα 1,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα το κόστος ανά θεματική ενότητα ανήρχετο σε 10.000 ευρώ. Βέβαια, χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών (ΟΙΕΛΕ) κ. Μιχάλης Κουρουτός, που κατήγγειλε το γεγονός στο υπουργείο, ανέφερε στην «Κ» ότι η «ταρίφα» για τα θέματα κάθε μαθήματος έφθανε τα 75.000 ευρώ με 80.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το ποσό για όλο το «πακέτο θεμάτων» κυμάνθηκε από 300.000 ευρώ, έως 400.000 ευρώ.

Οι συναλλαγές

Ποιος πλήρωσε για να αποκτήσει τα θέματα; Γονείς αλλά και… μαθητές. Η εισαγγελική λειτουργός απήγγειλε σε βάρος 18 μαθητών και γονέων κατηγορία για ενεργητική δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα (αδίκημα που είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα). Για τους καθηγητές και τον ιδιώτη που αντιμετωπίζουν κακουργηματική κατηγορία διενεργείται κύρια ανάκριση, ενώ τα υπόλοιπα 18 άτομα θα δικαστούν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο τον Ιανουάριο του 2011. Σύμφωνα με στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας, εντοπίστηκαν τουλάχιστον εννέα περιπτώσεις δωροδοκίας με σκοπό την απόκτηση των θεμάτων στις εξετάσεις του Ι.Β., ενώ εκτιμάται ότι οι περιπτώσεις ήταν πολύ περισσότερες. Μάλιστα, ενώ το σκάνδαλο ξέσπασε πέρυσι, όταν μαθητής των Εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη συνελήφθη με τα θέματα των εξετάσεων στην τσάντα του, σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ από την έρευνα προέκυψε εμπλοκή μαθητών και γονιών του Κολλεγίου Ψυχικού και της Σχολής Μωραΐτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την προκαταρκτική έρευνα δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος των υπευθύνων και των διοικήσεων των σχολείων στα οποία σημειώθηκαν οι διαρροές των θεμάτων.

Βέβαια, η συναλλαγή δεν έγινε μόνο ανάμεσα στους γονείς και εκείνους που είχαν εξασφαλίσει τα θέματα. Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι μαθητές, για να… ρεφάρουν, πούλησαν με τη σειρά τους τα θέματα σε συμμαθητές τους.

Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας, όλοι οι εμπλεκόμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες πλην του μαθητή, ο οποίος πιάστηκε επ’ αυτοφώρω να έχει στην κατοχή του θέματα και ο οποίος κατονόμασε τους λοιπούς εμπλεκόμενους στην υπόθεση. Οι καθηγητές αρνήθηκαν ότι δωροδοκήθηκαν για τη διαρροή θεμάτων και υποστήριξαν ότι κάποιοι μαθητές εντόπισαν τα θέματα των εξετάσεων, λόγω της σχολαστικότητος και της επιμέλειάς τους!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή