Επίκληση νομιμότητας από Βουλγαράκη στην Εξεταστική

Επίκληση νομιμότητας από Βουλγαράκη στην Εξεταστική

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αφ’ υψηλού παρακολούθηση των θεμάτων δημόσιας τάξης, με την ανάθεση της «καυτής πατάτας» του C4I στον υφυπουργό του κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη, δεν φαίνεται -σύμφωνα με πολλούς βουλευτές- να «απαλλάσσει» τον πρώην υπουργό κ. Γ. Βουλγαράκη, ο οποίος κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens. Εκεί παρουσιάστηκε να αγνοεί κρίσιμης σημασίας διαφωνία του πρώην συναδέλφου του στο υπουργείο Αμυνας, του κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλου, σε έγγραφο που του απηύθυνε τον Δεκέμβριο του 2004 για την τύχη του πολυθρύλητου, πανάκριβου και ανύπαρκτου συστήματος ασφαλείας C4I. Ο τότε υπουργός Αμυνας, που εισηγήθηκε εκ καθήκοντος και αρμοδιότητας στο κρίσιμο ΚΥΣΕΑ του θέρους του 2004 την παραλαβή χρήσης -εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων- του προβληματικού συστήματος, με την επιστολή του έξι μήνες αργότερα ανέφερε ότι λόγω των ουσιαστικών αποκλίσεων και απομειώσεών του, κρίνεται υψηλής επικινδυνότητας η εξέλιξη της σύμβασης, και ζητούσε αναθεώρηση της απόφασης του ΚΥΣΕΑ και λήψη άμεσων μέτρων.

– Δεν το θυμάμαι καν, προφανώς θα διαβιβάστηκε στον κ. υφυπουργό, απάντησε στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Παν. Ρήγα ο κ. Βουλγαράκης, που είχε επίσης γίνει κοινωνός των ανησυχιών του κ. Μαρκογιαννάκη ότι «κινούμαστε στο όριο της νομιμότητας». Παρ’ όλα αυτά ο κ. Βουλγαράκης παραδέχθηκε ότι ο ίδιος αποφάσισε για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την ανάδοχο εταιρεία, ύστερα και από την πολλοστή αποτυχία των δοκιμών του συστήματος τον Απρίλιο του 2005.

Ο πρώην υπουργός είπε ότι ο ίδιος δεν θα έπαιρνε το πανάκριβο και πολύπλοκο C4I. Παρ’ όλα αυτά, ενημέρωσε με εναργέστατο τρόπο για τις ασφυκτικές πιέσεις του ξένου παράγοντα για τη λήψη και πρόσθετων μέτρων. Κατέθεσε μάλιστα non paper (Απρ. 2004) της Ολυμπιακής Συμβουλευτικής Ομάδας, η οποία αποτελείτο από τους πρέσβεις των επτά σημαντικότερων χωρών της περιόδου εκείνης, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ κρίνοντας «ανέτοιμη» την Ελληνική Αστυνομία, εισηγείτο να υποβάλει η χώρα «αίτημα παρουσίας στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα». Πέραν αυτού, κατέθεσε διαβαθμισμένο έγγραφο της ΕΥΠ (Ιούν. ’04), όπου αναφερόταν σειρά χώρων οι οποίες ήταν σε μεγάλο και πιθανό κίνδυνο να δεχθούν επίθεση κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Κι αυτό, παράλληλα με non paper του τότε Αμερικανού πρέσβη κ. Μίλερ που πρότεινε να έλθουν τμήματα των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, βατραχάνθρωποι και της αντιτρομοκρατικής, για να εγγυηθούν τους Αγώνες. Τελικώς, όπως απάντησε στον βουλευτή του ΚΚΕ κ. Θ. Παφίλη, υποχρεωθήκαμε στην υπογραφή μνημονίου με το ΝΑΤΟ ότι σε περίπτωση ανάγκης, θα κινητοποιείτο το στρατηγείο της Νάπολης.

Παρ’ όλα αυτά, σημείωσε ο μάρτυρας, αν αντί των διαπραγματεύσεων πηγαίναμε σε καταγγελία, «θα οδηγούμασταν σε εθνικό διασυρμό», ενώ «οι νομικές υπηρεσίες επεσήμαιναν ότι ήταν χαμένη από χέρι για το Δημόσιο τυχόν προσφυγή της όλης υπόθεσης στη διαιτησία».

Παρά το γεγονός ότι -κατά το ΠΑΣΟΚ- το όνομα του κ. Βουλγαράκη, είτε ως επαφές είτε ως συναντήσεις είτε ως γεύματα είτε ως e-mail, αναφέρεται περί τις 40 φορές στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου, ο ίδιος ο πρώην υπουργός παραδέχθηκε μόνον δυο-τρεις συναντήσεις με τον ισχυρό άνδρα της Siemens στο υπουργείο του, παρουσία επιτελών και συνεργατών. Δήλωσε επίσης άγνοια για το γεγονός ότι επί υπουργίας του (Ιούλ. ’04) δόθηκαν -κατά τα στοιχεία του Πρωτοδικείου του Μονάχου- μίζες 3,6 εκατ. ευρώ.

«Ψηφιακοί μεταφραστές»

Στην αμφισβήτηση, πάντως, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημ. Παπαδημούλη για την παραγγελία όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού το 2007 «ψηφιακών μεταφραστών» (φορητά συστήματα πληροφόρησης επισκεπτών μουσείων) από τη Siemens με όρους που είχαν αποφασιστεί επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου, ο κ. Βουλγαράκης απάντησε ότι ενήργησε νόμιμα.

«Στην ίδια λογική ότι το νόμιμο είναι και ηθικό;», τον προκάλεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Αν γινόντουσαν όλα νόμιμα, δεν θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε. Τι είναι όμως ηθικό είναι υποκειμενικό θέμα», απάντησε ο πρώην υπουργός.

Εν τω μεταξύ, ύστερα από πρόταση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Παντ. Οικονόμου, απεστάλη επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης με την οποία ζητείται να προβεί στις δέουσες ενέργειες για να διεκδικηθούν επανορθώσεις ή και αποζημιώσεις υπέρ του ελληνικού Δημοσίου.

– Ο κ. Θ. Τσουκάτος διέψευσε τον κ. Καμμένο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ουδέποτε εγώ ή συγγενικό μου πρόσωπο είχαμε τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό, ούτε υπήρξα διαχειριστής παρόμοιου λογαριασμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή