Στο λιμάνι της γαλήνης

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα Διαπόντια νησιά, αυτοί οι άγνωστοι στο ευρύ κοινό μικροί παράδεισοι είναι το βορειότερο άκρο της ελληνικής επικράτειας και αποτελούν την προέκταση του βορειοδυτικού άκρου της Κέρκυρας, που συνεχίζεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το γύρω πέλαγος των νησιών είναι σχετικά επικίνδυνο μιας και υπάρχουν πολλές βραχονησίδες, σκόπελοι και ύφαλοι. Τον 16ο αιώνα εποικήθηκαν για πρώτη φορά οι Οθωνοί, από οικογένειες των Παξών και αργότερα καθώς ο πληθυσμός μεγάλωνε, εποικήθηκε το Μαθράκι και η Ερεικούσσα. Θα βρείτε τα ίδια επίθετα και στα 3 νησιά.

Το Μαθράκι είναι το νοτιότερο, το μικρότερο και το κοντινότερο στην Κέρκυρα από τα Διαπόντια. Απέχει μόλις 4 ναυτικά μίλια απ’ το ακρωτήρι Αρίλλας της Κέρκυρας και περίπου 7 από το πιο κοντινό λιμάνι του Αγίου Στεφάνου.

Εχω επισκεφθεί αυτό το «λιμάνι της γαλήνης» δυο φορές μέχρι τώρα και φοβάμαι πως αν ξαναπάω θα μείνω για πάντα εκεί. Καθώς πλησιάζεις με το καράβι έχεις την εντύπωση πως βλέπεις έναν πίνακα του Ρενουάρ από όλες τις αποχρώσεις του πράσινου των δασωμένων λόφων, και του μπλε της θάλασσας.

Η υπέροχη αυτή μικρογραφία είναι ένα μακρουλό νησάκι με έκταση μόλις 3,1 τετρ. χλμ. και 70 κατοίκους που ασχολούνται με την ελαιοκαλλιέργεια και την αλιεία. Ενας λόφος εκτείνεται από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη και το ψηλότερο σημείο είναι το Μεροβίγλι με το… ιλιγγιώδες υψόμετρο των 155μ.! Παρόλα αυτά το οδικό δίκτυο αγγίζει τα 10 χλμ. Από αυτά τα 6 είναι τσιμεντόδρομος και τα υπόλοιπα χωματόδρομοι.

Το λιμάνι του νησιού ονομάζεται Πλάκες. Εχει 4 σπίτια, το ταβερνομπακάλικο όλου του νησιού και το γραφείο της κοινότητας. Από εκεί ανηφορίζει ο τσιμεντόδρομος για τον οικισμό Μπενάτικα, τον μεγαλύτερο του νησιού. Διακλαδίζεται μέσα από τους ελαιώνες και διασχίζει το νησί σ’ όλο το μήκος του. Στα νότια καταλήγει στην παραλία Αρβανίτικο και το ομώνυμο ακρωτήριο και ενώνεται με τον παραλιακό χωματόδρομο μήκους 3 χλμ. που γυρίζει στο λιμάνι.

Εκτός από τα Μπενάτικα όλοι οι άλλοι οικισμοί είναι πολύ αραιά δομημένοι και περιτριγυρισμένοι από πυκνή βλάστηση. Πάνω από τα Μπενάτικα υπάρχει μόνο ένας οικισμός τα Γεωργάτικα, ο βορειότερος του νησιού. Προς τον νότο θα συναντήσετε τα Σεγκουνιάτικα, τα Γεότικα, τα Κατσουράτικα, τα Φουριάτικα, το Χωριό, τα Καραγκιουλάτικα και τα Ρουσάτικα. Οι ονομασίες προέρχονται από τα επίθετα των οικογενειών που τους ίδρυσαν.

Πρώτοι κάτοικοι

«Οι μαρτυρίες για παρουσία κατοίκων στα Διαπόντια νησιά ξεκινούν απο τη μεσαιωνική εποχή, όμως δεν αναφέρονται μόνιμοι κάτοικοι μέχρι τον 17ο αι. οπότε παρουσιάζονται τα πρώτα δείγματα πληθυσμού στο νησί Οθωνοί και από εκεί κάποιες οικογένειες μεταπήδησαν αργότερα και στα άλλα δυο νησιά (Ερεικούσσα-Μαθράκι).

Είναι γεγονός ότι μέχρι πριν από 100 χρόνια οι κάτοικοι των Οθωνών πήγαιναν στο Μαθράκι και την Ερεικούσσα μόνο για να καλλιεργήσουν τα κτήματα.

Μια λαϊκή ερμηνεία για την ονομασία του νησιού αναφέρει ότι πριν από πολλά χρόνια το Μαθράκι είχε καεί κι απ’ τα «αθράκια» (κάρβουνα) το ονόμασαν έτσι».

Αυτή την εποχή, τέλος Μαΐου, στο Μαθράκι είναι μαγεία. Τα μικρά λιβάδια είναι γεμάτα μοσχομπίζελα και οι κήποι λουλούδια και λαχανικά. Μπορείτε να απολαύσετε τη φύση περπατώντας στα λιθόστρωτα μονοπάτια. Η ανατολική πλευρά το νησιού είναι μια τεράστια παραλία, το Πορτέλο, με λεπτή άμμο μέσα-έξω και πεντακάθαρα νερά που δεν βαθαίνουν απότομα.

Ακριβώς στον νοτιά είναι η παραλία Αρβανιτιά με τα ίδια σχεδόν χαρακτηριστικά με το Πορτέλο. Στη δυτική πλευρά του νησιού θα βρείτε πολλές μικρές παραλίες με χοντρή άμμο και βότσαλο.

Συνολικά στο Μαθράκι υπάρχουν 30 περίπου ενοικιαζόμενα δωμάτια (πλήρως εξοπλισμένα με πολυκουζινάκι κ.λπ.) και 2 ταβέρνες εκ των οποίων η μία λειτουργεί και σαν υποτυπώδες μπακάλικο.

Χρήσιμες πληροφορίες

Πώς θα πάτε:

Από το λιμάνι της Κέρκυρας το πλοίο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» έχει δρομολόγιο κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο στις 6.30 το πρωί.

Πού θα μείνετε:

Χρήστος Αργυρός (Φίλιος) Μαθράκι: 26630-71652

Κασίμης Αναστάσιος: 26630 71700. Επίσης στο νησί επιτρέπεται η ελεύθερη κατασκήνωση με εξαίρεση την περιοχή του Πορτέλο και με την υποχρέωση να μην αφήνετε σκουπίδια. Τηλ. Κοινότητας Μαθρακίου 26630-71200.

Πού θα φάτε:

Στο «Dolphins», πάνω στο λιμάνι όπου διά χειρός Σπύρου θα απολαύσετε ωραίους μεζέδες. Τηλ. 26630-71853. Στον «ΓΙΑΝΝΗ», στην παραλία Αρβανίτικα για φρέσκο ψάρι. Τηλ 26630 72108.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή