Παγκόσμια κατακραυγή

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βίαιη ισραηλινή επιχείρηση εναντίον ανθρωπιστικής νηοπομπής την ώρα που έπλεε σε διεθνή ύδατα προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή. Οι πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων είναι συγκεχυμένες, καθώς το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας έκανε λόγο για 9 νεκρούς, ενώ ιδιωτικά ΜΜΕ στο Ισραήλ μιλούν για 19. Ο στολίσκος αποτελείτο από έξι σκάφη, στα οποία επέβαιναν συνολικά 700 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Τούρκοι, αλλά και αρκετοί Ελληνες.

Στόχος των ακτιβιστών ήταν να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στον δοκιμαζόμενο λαό της.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανέβαλε προγραμματισμένο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον για να χειριστεί την κρίση. Εξέφρασε τη λύπη του για τις ανθρώπινες απώλειες, αλλά επέμεινε ότι η επιχείρηση ήταν πράξη αυτοάμυνας.

«Πολιτική αυτοχειρία» χαρακτηρίζουν πολιτικοί αναλυτές το πολύνεκρο ρεσάλτο των Ισραηλινών και προβλέπουν ενίσχυση της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίαζε αργά χθες τη νύχτα κατόπιν αιτήματος της Αγκυρας, η οποία επιπροσθέτως ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ και για το λόγο αυτό συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Πρεσβευτών της Συμμαχίας.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε «καταδικαστέα και απαράδεκτα» όσα συνέβησαν και ζήτησε άμεσο επαναπατρισμό των Ελλήνων, από τους οποίους κανείς δεν βρίσκεται μεταξύ των θυμάτων. Η Ελλάδα ακύρωσε κοινή άσκηση με την Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ, που βρισκόταν σε εξέλιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή