Με χορτοφαγία προστατεύουμε το περιβάλλον

Με χορτοφαγία προστατεύουμε το περιβάλλον

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΣΛΟ. Οι ριζικές αλλαγές στη γεωργία παγκοσμίως και η υιοθέτηση της χορτοφαγίας θα πρέπει να είναι κορυφαίες προτεραιότητες στην εκστρατεία προστασίας του περιβάλλοντος, παράλληλα με τη δραστική μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, υποστηρίζει έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Το κέρδος θα είναι τεράστιο, επισημαίνουν οι ειδικοί, εάν η ανθρωπότητα αλλάξει τις διατροφικές της συνήθειες.

Σύμφωνα με την έκθεση, η παραγωγή τροφίμων και η χρήση καυσίμων αποτελούν βασικές αιτίες για την επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου, την εκδήλωση ασθενειών και την καταστροφή των δασών. «Το πώς ο κόσμος θρέφεται και θερμαίνεται θα καθορίσει, κατά μεγάλο μέρος, την ανάπτυξη του κόσμου μέσα στον 21ο αιώνα», υπογραμμίζεται στην έκθεση που συνέταξε η Διεθνής Επιτροπή για τον Χειρισμό των Βιώσιμων Πηγών, IPSRM. «Η αγροτική παραγωγή ευθύνεται για το 70% της παγκόσμιας κατανάλωσης τρεχούμενου νερού, το 38% της εκμετάλλευσης γης και το 14% των εκπομπών ρύπων στον πλανήτη», εξήγησε ο Ατσίμ Στάινερ, επικεφαλής της αρμόδιας για το περιβάλλον υπηρεσίας του ΟΗΕ, UΝΕΡ.

Οι καταναλωτές μπορούν να συμβάλουν στην εκστρατεία εάν μειώσουν την κατανάλωση κρέατος και τη χρήση καυσίμων για τη θέρμανσή τους ή τα ταξίδια τους. «Τα προϊόντα ζωικής προέλευσης», τόνισε ο ίδιος, «είναι πολύ σημαντικά, επειδή τουλάχιστον το ήμισυ των καλλιεργειών του κόσμου χρησιμοποιείται για να τραφούν τα ζώα. Ενδεχόμενη σημαντική μείωση των επιπτώσεων θα είναι εφικτή μόνο διά της ουσιαστικής παγκόσμιας αλλαγής στη δίαιτα των ανθρώπων, με μειωμένη κατανάλωση κρέατος»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή