Ερευνα για λαθρεμπόριο τσιγάρων

Ερευνα για λαθρεμπόριο τσιγάρων

5' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο η Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία Ελλάδος (ΣΕΚΑΠ) να έχει εμπλακεί κατά το παρελθόν σε λαθρεμπόριο τσιγάρων ερευνούν οι διωκτικές αρχές. Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) με έγγραφό του προς την Εισαγγελία Χαλκίδας ζήτησε άδεια να διενεργήσει προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι η ΣΕΚΑΠ εμπλέκεται ή όχι σε υποθέσεις παράνομης διακίνησης προϊόντων καπνού, που παρασκευάζονται στα εργοστάσιά της. Στόχος των ελεγκτών του ΣΔΟΕ που βρίσκονται σε συνεννόηση με αρμόδιες αρχές του εξωτερικού είναι να διακριβωθεί εάν εταιρείες που εμφανίζονται ως συνεργάτες -και άρα παραλήπτες των προϊόντων- της ΣΕΚΑΠ είναι υπαρκτές ή όχι. Κι αυτό διότι εκφράζονται υπόνοιες ότι μεταξύ των πελατών της Συνεταιριστικής Βιομηχανίας Ελλάδος συγκαταλέγονται εταιρείες «φαντάσματα», με αποτέλεσμα φορτία που εξάγονται νομότυπα από τη χώρα να επανεισάγονται και να διατίθενται λαθραία στην αγορά.

Κρίσιμη περίοδος

Η έρευνα αφορά τη δραστηριότητα της ΣΕΚΑΠ στο διάστημα από το 2004 έως το 2009, περίοδος κατά την οποία η καπνοβιομηχανία φέρεται να διατηρούσε στενούς εμπορικούς δεσμούς με πρόσωπο που στο παρελθόν είχε καταδικαστεί για υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων! Αφορμή για την έρευνα του ΣΔΟΕ αποτέλεσε η κατάσχεση τον περασμένο Ιανουάριο 79.000.000 πακέτων τσιγάρων, ανάμεσα στα οποία και πολλά μάρκας Cooper που παρασκευάζει η ΣΕΚΑΠ.

Σύμφωνα με δικογραφία που υπεβλήθη στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Χαλκίδας από το Λιμεναρχείο Αιδηψού, τα συνοδευτικά έγγραφα του παράνομου φορτίου εμφάνιζαν ως αποστολέα εταιρεία με έδρα την Αίγυπτο και στοιχεία International Marine Services. Παραλήπτης ήταν η εταιρεία Economou Shipping Agency που, σύμφωνα με έγγραφο του αξιωματικού, συνδέσμου της Βουλγαρίας στην πρεσβεία της Αθήνας, έχει έδρα τη Βάρνα και ασχολείται με το λαθρεμπόριο τσιγάρων.

Περίεργες μάρκες

Οι υπόνοιες των αρχών για την ανάμειξη της ΣΕΚΑΠ ενισχύθηκαν από τη διαπίστωση ότι πλην των ελληνικών Cooper, το φορτίο των 79.000.000 πακέτων αποτελούσαν τσιγάρα με επωνυμία όπως Camelot ή Camelford που διατίθενται αποκλειστικά στο λαθρεμπόριο και παρασκευάζονται σε εργοστάσια αγνώστου έδρας και ιδιοκτησίας. Αυτό άλλωστε βεβαιώνει έγγραφο που απέστειλαν στις ελληνικές αρχές τα βρετανικά τελωνεία και στο οποίο αναφέρεται ότι οι συγκεκριμένες μάρκες είναι γνωστές στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς έχουν κατασχεθεί αρκετά εκατομμύρια πακέτα τσιγάρα κατά το παρελθόν. Το πλοίο που μετέφερε το παράνομο φορτίο είχε την επωνυμία «Mitridat» και εντοπίστηκε το μεσημέρι της 5ης Ιανουαρίου να κάνει βόλτες στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στον Μαλιακό και τον βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο και συνοδεία πλωτών του Λιμενικού οδηγήθηκε στο λιμάνι της Αιδηψού. Οπως συνήθως, το πλήρωμα αποτελούνταν από Ρώσους και Ουκρανούς ναυτικούς, ενώ πλοιοκτήτης εμφανιζόταν η υπεράκτια εταιρεία Oceanic International Shipping αγνώστων λοιπόν στοιχείων.

Το Mitridat κατασχέθηκε, βγήκε σε πλειστηριασμό μέσω του ΟΔΔΥ απ’ όπου αγοράστηκε εκ νέου από υπεράκτια εταιρεία μέσω πληρεξούσιου δικηγόρου με έδρα τον Βόλο. Εκφράζονται υπόνοιες ότι πρόκειται απλώς για «μετενσάρκωση» της Oceanic International Shipping, κάτι που, ωστόσο, μένει να αποδειχθεί.

Στο μεταξύ, την 6η Μαΐου το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών – Οπλων του ΣΔΟΕ σχημάτισε δικογραφία εναντίον Κυπρίου υπηκόου, ο οποίος φέρεται να μεσολάβησε για την εισαγωγή στη χώρα κοντέινερ με 9.060.000 πακέτα τσιγάρα στα οποία αναλογούν διαφυγόντες δασμοί ύψους 1.039.000 ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση, το κύκλωμα λαθρεμπόρων απέστειλε στο λιμάνι του Πειραιά κοντέινερ με τσιγάρα-απομιμήσεις Karelia παρασκευασμένα στην Κίνα.

Αγνωστος ο παραλήπτης

Το φορτίο έφτασε στον Πειραιά στις 30 Ιανουαρίου με παραλήπτη πρόσωπο με τα στοιχεία «Ανδρέας Μελάς import – export» και έδρα την οδό Ζήνωνος. Από τη σχετική έρευνα, ωστόσο, προέκυψε ότι δεν υφίσταται πρόσωπο με αυτό το όνομα ούτε εταιρεία με τη συγκεκριμένη επωνυμία και διεύθυνση. Το μόνο δεδομένο ήταν ότι αριθμός fax στο οποίο η μεταφορική εταιρεία έστειλε το ειδοποιητήριο για την άφιξη του κοντέινερ αντιστοιχούσε στον Κύπριο υπήκοο Ι. Κ. που διέμενε στην οδό Στιούαρτ στον Ν. Κόσμο. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, όμως, ο οποίος εξετάστηκε από τις αρχές αποκάλυψε ότι το συγκεκριμένο άτομο είχε μισθώσει το ισόγειο διαμέρισμα τον Δεκέμβριο του 2009 και αφού πλήρωσε ένα ενοίκιο, εξαφανίστηκε.

Στο «μικροσκόπιο» των διωκτικών αρχών τραπεζικοί λογαριασμοί και offshore εταιρείες

Ενδελεχή έρευνα σε τραπεζικούς λογαριασμούς και φορολογικές δηλώσεις ατόμων για τα οποία υπάρχουν πληροφορίες ότι εμπλέκονται σε υποθέσεις λαθρεμπορίας τσιγάρων πραγματοποιούν ελεγκτές του ΣΔΟΕ. Μέσω αυτής της διαδικασίας εκτιμάται ότι θα προκύψουν στοιχεία ικανά να αποδείξουν εμπλοκή προσώπων σε υποθέσεις παράνομης διακίνησης προϊόντων καπνού.

Σε μία περίπτωση, στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών βρίσκονται τέσσερις ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης που έχουν στο παρελθόν κατηγορηθεί για λαθρεμπορία και πιθανολογείται ότι και σήμερα συνεχίζουν απτόητοι τη δραστηριότητά τους. Οι συγκεκριμένοι είχαν την περίοδο 2007-2008 βρεθεί ξανά στο επίκεντρο έρευνας, τότε από την αρμόδια αρχή για το «ξέπλυμα» χρήματος.

Σε μια δεύτερη περίπτωση, η έρευνα γίνεται από κοινού με διωκτικές αρχές του εξωτερικού και αφορά πρόσωπα που έχουν συλληφθεί και κατηγορηθεί για υποθέσεις λαθρεμπορίας τσιγάρων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Στόχος των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ και στις δύο περιπτώσεις είναι να ελεγχθούν τραπεζικοί λογαριασμοί και υπεράκτιες εταιρείες (στον βαθμό που αυτό είναι δυνατό) που φέρονται να διατηρούν οι λαθρέμποροι προκειμένου να τους απαγγελθούν κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η επιχείρηση

Την ίδια στιγμή, σαφείς υπόνοιες διατυπώνονται για πιθανή συμμετοχή επίορκων αξιωματούχων στα κυκλώματα λαθρεμπορίας τσιγάρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις επιχειρήσεις κατάσχεσης παράνομων φορτίων δεν συμμετέχουν οι τοπικές αρχές, αλλά επιλέγονται συνήθως κλιμάκια από την πρωτεύουσα. Ενδεικτική είναι υπόθεση του περασμένου Απριλίου στη Θεσσαλονίκη όπου κατασχέθηκε το πλοίο «Svesa» με 2.024 κούτες λαθραίων τσιγάρων. Στην επιχείρηση πήραν αρχικά μέρος κλιμάκια του ΣΔΟΕ και του Λιμενικού. Το συγκεκριμένο πλοίο δεν επέλεξε να ξεφορτώσει το παράνομο εμπόρευμα σε κάποια ερημική τοποθεσία αλλά στον Θερμαϊκό Κόλπο, κοντά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

«Περί ώρα 1.30 π.μ. το πλωτό σκάφος του Λ.Σ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή (…) μικρό πλοίο χωρίς κανένα φωτισμό το οποίο ήταν αγκυροβολημένο. Ενα μικρό σκάφος τύπου Λάντζας απομακρυνόταν από το πλοίο έμφορτο με λαθραία τσιγάρα, ενώ ένα άλλο σκάφος ιδίου τύπου ανέμενε προς φόρτωση» αναφέρουν τα σχετικά έγγραφα που συνέταξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση προκύπτει μάλιστα ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης ειδοποιήθηκε να σπεύσει στην περιοχή μιάμιση ώρα μετά τον εντοπισμό του «Svesa» από τα κλιμάκια του ΣΔΟΕ και της Διεύθυνσης Ασφάλειας Λιμενικού.

Επιβεβαίωση από την εταιρεία

Ενήμερη για την έρευνα του ΣΔΟΕ σχετικά με τις εμπορικές δραστηριότητες της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας Ελλάδος την περίοδο 2004 – 2009 δηλώνει η νέα διοίκηση της ΣΕΚΑΠ. Μιλώντας στην «Κ», ο γενικός διευθυντής της κ. Γιάννης Μπίτος επιβεβαίωσε ότι κλιμάκιο του ΣΔΟΕ πραγματοποίησε έλεγχο στις εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας μετά την κατάσχεση -αρχές Ιανουαρίου στην Αιδηψό- κοντέινερ με λαθραία τσιγάρα παραγωγής ΣΕΚΑΠ. «Πιστοποιήσαμε ότι πράγματι τα τσιγάρα που βρέθηκαν στα δύο από τα συνολικά επτά κοντέινερ που εντοπίστηκαν παρήχθησαν στο εργοστάσιό μας», είπε συγκεκριμένα ο κ. Μπίτος. Επισήμανε ακόμα ότι η παρτίδα των τσιγάρων Cooper που βρέθηκαν από υπαλλήλους του ΣΔΟΕ στο πλοίο Mitridat είχε «φύγει» από τη ΣΕΚΑΠ τον Νοέμβριο, ένα μήνα, δηλαδή, πριν αναλάβει καθήκοντα η νέα διοίκηση. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι μετά τις υπόνοιες πως το συγκεκριμένο φορτίο κατέληξε στα χέρια λαθρεμπόρων, προχώρησε σε αναθεώρηση των εμπορικών συμφωνιών που η ΣΕΚΑΠ έχει συνάψει με εταιρείες – αντιπροσώπους.

«Προχωρήσαμε σε διακοπή της εμπορικής συμφωνίας με την εταιρεία που εκτελούσε χρέη αντιπροσώπου της ΣΕΚΑΠ στο εξωτερικό. Η συνεργασία μας με τη συγκεκριμένη εταιρεία σταμάτησε ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο. Αποκλειστικός σκοπός μας είναι η τήρηση της νομιμότητας», δήλωσε στην «Κ» ο κ. Μπίτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή