Ξενάγηση στη Β. Κέρκυρα

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα τα Επτάνησα είναι ωραία. Η Κέρκυρα, όμως, είναι κάτι το ιδιαίτερο. Καθώς το καράβι πλησιάζει, το νησί μπροστά σας είναι καταπράσινο, το ίδιο και τα βουνά της Ηπείρου πίσω σας. H θάλασσα έχει τις μυστήριες πρασινομπλέ ανταύγειες του Ιονίου. Μπαίνοντας στο λιμάνι, αρχίζει η γοητεία της πόλης με τα υπέροχα κτίρια. Κανείς ποτέ δεν θα μπορέσει να κατηγορήσει την Κέρκυρα πως δεν κερδίζει τις πρώτες εντυπώσεις.

Η Κέρκυρα κατά τον μύθο ήταν το Νησί των Φαιάκων. Η προνομιακή γεωγραφική θέση του νησιού, καθώς και το χαρισματικό του κλίμα, έκαναν την Κέρκυρα πάντοτε ελκυστική σε πολλούς επίδοξους κατακτητές. Ωστόσο, η Κέρκυρα, αν και άλλαξε «πολλά αφεντικά», μέχρι την 21η Μαΐου του 1864, οπότε τα Ιόνια Νησιά ενώθηκαν με την υπόλοιπη Ελλάδα, δεν κατακτήθηκε ποτέ από τους Τούρκους. Στην αρχιτεκτονική των κτιρίων είναι εμφανής η επιρροή των Ενετών με τα Κάστρα και τα καντούνια.

Τη Βόρεια Κέρκυρα απαρτίζουν ο Δήμος της Κέρκυρας, με την πρωτεύουσα του νησιού, ο Δήμος Φαιάκων στη ΒΑ πλευρά του νησιού, ο Δήμος Κασσωπαίων στο ΒΑ άκρο, ο Δήμος Θιναλίων στο βόρειο τμήμα της Κέρκυρας, ο Δήμος Αγ. Γεωργίου, το πρώτο κομμάτι ελληνικής στεριάς που συναντά την Αδριατική Θάλασσα στη ΒΔ άκρη της Κέρκυρας, ο Δήμος Εσπερίων στην ίδια πλευρά και τέλος ο Δήμος Παλαιοκαστρίτσας, επίσης στη δυτική άκρη του νησιού. Τοποθεσία καταπράσινη με πολλές αμμουδιές, μικρές και μεγάλες, χωριά ορεινά και παραθαλάσσια, τουριστικά ή μη.

Περιήγηση

Στον Δήμο Φαιάκων, που βρίσκεται μόλις 8 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης, αξίζει να δείτε το Καστέλλο ή αλλιώς Πύργο των Πολυλάδων ή και Βίλα Μπιμπέλι. Βρίσκεται στην Κάτω Κορακιάνα και πρόκειται για οικοδόμημα μοναδικής ομορφιάς. Στην αρχιτεκτονική του θα διακρίνετε μεσαιωνικές επιρροές, τη φινέτσα του φλωρεντινού ρυθμού, αλλά και την αυστηρότητα του γοτθικού. Κατασκευαζόταν επί 10 ολόκληρα χρόνια από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Μπιμπέλι.

Η περιοχή είναι από τις πλέον αξιοποιημένες τουριστικά του νησιού, ιδίως τα παράλιά της.

Στον Δήμο Θιναλίων, 40 χλμ. βορειότερα από την πόλη της Κέρκυρας, θα συναντήσετε τον Παντοκράτορα, το ψηλότερο βουνό του νησιού. Αν τολμήσετε μια ανάβαση στην κορυφή του, η θέα θα σας αποζημιώσει με το παραπάνω. Ακόμη, κάντε μια βόλτα στη Λίμνη Αντινιώτη για να θαυμάσετε πλήθος σπάνιων πουλιών και φυτών.

Τέλος, θα σας μαγέψουν οι πανέμορφοι μικροί οικισμοί, όπως η Παλιά Περίθεια, ένα παλιό βενετικό χωριουδάκι του 13ου αιώνα. Αν είστε λάτρεις της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, περάστε από την Αγ. Τριάδα, λίγο έξω από το χωριό Κληματιά, μοναστήρι με σπάνιες τοιχογραφίες.

Στον Δήμο Αγ. Γεωργίου θα συναντήσετε περισσότερο έντονη απ’ οπουδήποτε αλλού στο νησί τόσο την αρχιτεκτονική όσο και την πολιτισμική επιρροή των Φράγκων και των Βενετσιάνων.

Στον Δήμο Εσπερίων ανήκουν μερικά από τα πιο όμορφα χωριά του νησιού, μεταξύ των οποίων η Αγράφη, το Βαλάνιο, το Καβαλούρι, οι Περουλάδες και το Σιδάρι.

Στον Δήμο Παλαιοκαστρίτσας, 25 χιλιόμετρα δυτικά από την πόλη της Κέρκυρας, θα συναντήσετε τους οικισμούς των Δουκάδων και των Λακώνων, καθώς και τις παραλιακές τοποθεσίες της Κρήνης και των Μακαράδων.

Στην Παλαιοκαστρίτσα αλλά και στους οικισμούς θα απολαύσετε τη γραφικότητα και την ηρεμία του τοπίου.

Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το Μοναστήρι της Παναγιάς της Παλαιοκαστρίτισσας, χτισμένο γύρω στον 18ο με 19ο αιώνα, με εξαιρετικές αγιογραφίες και άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα ιστορικής αξίας.

Χρήσιμες πληροφορίες

Πώς θα πάτε:

Αεροπορικώς, με καθημερινές πτήσεις από Αθήνα διάρκειας 50΄. Οδικώς μέχρι την Πάτρα με Ι. Χ. ή λεωφορείο ΚΤΕΛ και μετά με φέριμποτ ώς την Κέρκυρα. Οδικώς επίσης μέχρι την Ηγουμενίτσα και από εκεί με φέριμποτ ώς την Κέρκυρα.

Πού θα μείνετε:

«Gelina Village», Αχαράβη, τηλ. 26630-64.000/7, www. gelinavillage. gr. «Beach Star Hotel», Σιδάρι, τηλ 26630-95.590, www. beach-star-hotel. com. «Akrotiri Beach Hotel», Παλαιοκαστρίτσα, τηλ. 26630-41.237, www. akrotiri-beach. com

Πού θα φάτε:

«Lemon Garden» στην Αχαράβη. Ενας όμορφος κήπος όπου μπορείτε να γευθείτε από γύρο μέχρι τοπική κουζίνα. «Φαγοποτείον», ανάμεσα σε Αχαράβη και Αλμυρό. Μαγαζί με κάθε είδους κρέας, που καλύπτει όλα τα γούστα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή