Ο καύσωνας «προτιμά» τις πόλεις

Ο καύσωνας «προτιμά» τις πόλεις

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα δύσκολη μέρα η χθεσινή, λόγω υψηλών θερμοκρασιών, ενώ η κατάσταση βελτιώνεται από σήμερα. Ομως, σε βάθος χρόνου, η ζέστη και οι καύσωνες φαίνεται ότι θα αποτελούν ολοένα και πιο συχνό σύντροφο των Αθηναίων και των κατοίκων των πόλεων.

Χθες η θερμοκρασία έφτασε τους 40 βαθμούς Κελσίου στους Σοφάδες Καρδίτσας, τους 39 σε Αθήνα και Λάρισα, τους 38 σε Λαμία και Τανάγρα. Αυτές ήταν οι πλέον υψηλές χθεσινές θερμοκρασίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Αν και η ζέστη δεν ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου, το αίσθημα δυσφορίας των πολιτών ήταν ιδιαίτερα έντονο. «Συμβάλλει αρνητικά η αυξημένη σχετική υγρασία», λέει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Ζιακόπουλος, διευθυντής Ερευνών της ΕΜΥ. «Από σήμερα πάντως προβλέπεται μικρή υποχώρηση της ζέστης, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν κατά 2-3 βαθμούς Κελσίου, κυρίως από τα δυτικά και τα βόρεια, για να παρουσιάσουν νέα πτώση το Σαββατοκύριακο και να φτάσουν σε κανονικά για την εποχή επίπεδα», λέει ο κ. Ζιακόπουλος.

Αυξημένες θερμοκρασίες και ηλιοφάνεια ενίσχυσαν το όζον, με κορυφαίες συγκεντρώσεις στον σταθμό των Θρακομακεδόνων, όπου από τη 1 μ.μ. ξεπεράστηκε το όριο ενημέρωσης κοινού (180 μg/m3), για να φτάσει στα 219 μg/m3 στις 3 μ.μ. και να αρχίσει να υποχωρεί από τις 4 μ.μ. (185 μg/m3 στις 5 μ.μ.).

«Τελικά η υψηλότερη θερμοκρασία των τελευταίων ημερών, στον σταθμό του Αστεροσκοπείου στο Θησείο, καταγράφηκε το Σάββατο 14 Αυγούστου, όταν το θερμόμετρο έδειξε 40,5 βαθμούς Κελσίου», λέει στην «Κ» κ. Χάρης Καμπεζίδης, διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου.

Με βάση τις μέγιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν τα προηγούμενα 31 χρόνια στο Θησείο, βλέπουμε ότι από το 1998 πυκνώνουν οι χρονιές που η «οροφή» της ζέστης ξεπερνά τους 40 βαθμούς. Από τα 13 έτη (1998 – 2010) οι 11 χρονιές καταγράφουν μέγιστες πάνω από 40 βαθμούς. Αντίθετα, στα 18 χρόνια πριν από το 1998 (1980 – 1997) μόλις έξι φορές ξεπεράσαμε τους 40 βαθμούς στην Αθήνα. «Είναι φανερό ότι τα τελευταία χρόνια οι καύσωνες μάς επισκέπτονται πιο συχνά», σημειώνει ο κ. Καμπεζίδης. Συνέπεια των κλιματικών αλλαγών; Κανείς δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο σε μερικά καιρικά φαινόμενα. Ομως, όλες οι μελέτες για τις συνέπειες της ανισορροπίας του κλίματος περιγράφουν τους σημερινούς καύσωνες σαν τις… κανονικές θερμοκρασίες ύστερα από 50 χρόνια!

Σπάνιοι τον Αύγουστο

Τις προηγούμενες δεκαετίες οι καύσωνες ήταν αραιοί τον Αύγουστο και σπάνιοι μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Και όμως το 1958, ένας τρομερός καύσωνας έπληξε την Ελλάδα, από 20 ώς 26 Αυγούστου, προκαλώντας 600 νεκρούς από θερμοπληξία! Τότε καταγράφηκαν τρομερές θερμοκρασίες, όπως 47,2 βαθμοί Κελσίου στα Τρίκαλα, 45 στη Λάρισα κ.λπ. Και την προηγούμενη χρονιά, το 1957, ο Αύγουστος είχε πάλι την τιμητική του, με μια καυτή βδομάδα από 10-16 Αυγούστου (44,8 βαθμούς στο Αγρίνιο και 44,2 στον Πύργο).

Και βεβαίως κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το καταστροφικό τριήμερο 24 – 26 Αυγούστου του 2007, που έμεινε στην ιστορία λόγω των ιδιαίτερα καταστροφικών και θανατηφόρων μεγα-πυρκαγιών σε Ηλεία, Μεσσηνία, Αρκαδία και νότια Εύβοια. Εκείνες τις ημέρες καταγράφηκαν μέγιστες θερμοκρασίες 42,4 βαθμών Κελσίου σε Αργος, Πύργο, Κόνιτσα.

Πυρκαγιές σε πευκοδάση

Ενα από τα μεγαλύτερα δάση της Λευκάδας κατέστρεφαν μέχρι χθες αργά το απόγευμα οι φλόγες, κατά τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κοντά στην περιοχή της Καρυάς.

Το απόγευμα το κυρίως μέτωπο βρισκόταν ανάμεσα στην Καρυά και την Εγκλουβή και επεκτεινόταν, λόγω του δυνατού αέρα, προς το Πλατύστομο. Πυρκαγιές ξέσπασαν και στη Ζάκυνθο, στις περιοχές Λιθάρια και Καταστάρι, στην Κεφαλονιά στις περιοχές Σιμωτάτα και Βλαχάτα (στα Σιμωτάτα είχε ξεσπάσει πυρκαγιά και λίγες ημέρες νωρίτερα) ενώ άνιση μάχη με τις φλόγες έδιναν οι πυροσβέστες σε δύσβατη δασική περιοχή Παλαμπάς, του νομού Θεσπρωτίας, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Πυρκαγιά ξέσπασε και στο Λιανοκλάδι, μετά τις 7 χθες το απόγευμα. Νωρίτερα, ο Πόρος είχε μείνει χωρίς ρεύμα εξαιτίας φωτιάς στον Γαλατά Τροιζηνίας, η οποία προκάλεσε βλάβη σε στύλους της ΔΕΗ. Κατά άλλη άποψη, οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ ήταν εκείνες που προκάλεσαν την πυρκαγιά η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε.

Για τέταρτη ημέρα σιγόκαιγε και η φωτιά που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στα Κύθηρα. Δύσκολες καιρικές συνθήκες επικρατούσαν και στην Τενέα Κορινθίας όπου φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση με πουρνάρια στην περιοχή Μαψός.

Συνολικά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, μέχρι χθες το απόγευμα είχαν ξεσπάσει 38 δασικές πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή