Δραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις ζητείηδιοίκηση του ΟΤΕ

Δραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις ζητείηδιοίκηση του ΟΤΕ

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά σύγκρουσης οδεύουν η διοίκηση του ΟΤΕ με τους συνδικαλιστές. Η επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμης την περασμένη Δευτέρα στον πρόεδρο της ΟΜΕ-ΟΤΕ κ. Π. Κούτρα έθεσε και εγγράφως θέμα ανατροπής των εργασιακών σχέσεων στον Οργανισμό, με την κατάργηση της μονιμότητας στους προσληφθέντες εργαζομένους προ του 2005, την κατάργηση των μισθολογικών ωριμάσεων και χρονοεπιδομάτων, το πάγωμα των μισθών για δύο χρόνια (2010 – 11), την αλλαγή του πειθαρχικού κανονισμού της επιχείρησης, την αλλαγή των όρων απόλυσης προσωπικού κ. ά.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, ο πρόεδρος του ΟΤΕ τα ζήτησε όλα και η επιστολή Βουρλούμη αποτέλεσε «αιτία πολέμου» για τους ίδιους οι οποίοι ήδη εξήγγειλαν 24ωρη απεργία στον Οργανισμό για τις 29/9/2010. Οι συνδικαλιστές πρόκειται να απευθυνθούν στους δύο μετόχους της επιχείρησης, Deutsche Telekom και Ελληνικό Δημόσιο, για τη νέα κατάσταση που δημιουργείται στον ΟΤΕ μέσω επιστολής που θα αποσταλεί στον επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας κ. Ρ. Ομπερμαν και στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ο πρόεδρος του ΟΤΕ, αναφερόμενος στο θέμα κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, παραδέχθηκε την ύπαρξη της σχετικής επιστολής και έκανε λόγο για κατάργηση εργασιακών όρων που θα επιτρέψουν τον ΟΤΕ να παραμείνει υγιής επιχείρηση. Εκανε λόγο για μια δύσκολη διαπραγμάτευση, ενώ χαρακτήρισε τα αιτήματά του «μικρές θυσίες» σήμερα όλων των εργαζομένων προκειμένου να μη χαθούν στο μέλλον θέσεις εργασίας. «Δεν έχουμε αυταπάτες ότι αυτά θα γίνουν εύκολα, αλλά δεν υπάρχει επιλογή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βουρλούμης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού, ο ΟΤΕ πλήττεται σήμερα τόσο από την οικονομική κρίση όσο και από χρόνια προβλήματα, που έχουν τις ρίζες τους στην εποχή που ήταν κρατικό μονοπώλιο. «Η αιτία είναι αφ’ ενός η μη ορθολογική κατανομή του προσωπικού και αφ’ ετέρου ορισμένοι όροι που έχουν συμφωνηθεί στο παρελθόν με Συλλογική Σύμβαση, όταν ο ΟΤΕ ήταν μονοπώλιο», είπε ο κ. Βουρλούμης, σημειώνοντας ότι μισθολογικές ωριμάσεις και χρονοεπιδόματα καταβάλλονται ασχέτως της πορείας της επιχείρησης και της απόδοσης των ατόμων. «Αυτά η διοίκηση ζητάει, μαζί με πολλά άλλα, να καταργηθούν, ώστε ο ΟΤΕ να παραμείνει υγιής».

Ο κ. Βουρλούμης πραγματοποίησε σφοδρή επίθεση και κατά της ΕΕΤΤ, αναφέροντας ότι έχει καταστήσει τον ΟΤΕ «υπηρέτρια» των ανταγωνιστών του. «Ευνοεί (η ΕΕΤΤ) με χίλιους τρόπους σκανδαλωδώς τους ανταγωνιστές μας», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η απώλεια περίπου 250.000 πελατών, με την τάση φυγής να συνεχίζεται. Ο κ. Βουρλούμης επιτέθηκε ακόμη και στους ανταγωνιστές του ΟΤΕ, φωτογραφίζοντας την Wind ως μια εταιρεία που έχει χρεοκοπήσει δύο φορές, χωρίς οι ιδιοκτήτες της να υποστούν ζημία. «Τι φταίει ο ΟΤΕ αν ένας ανταγωνιστής του γίνεται όχημα για κερδοσκοπικά παιχνίδια; Πρέπει ο ΟΤΕ να πληρώνει αυτό το κόστος;», αναρωτήθηκε ο κ. Βουρλούμης. Επίσης, «φωτογράφισε» την Forthnet αναφέροντας ότι έχει (μέσω της Nova) το τηλεοπτικό μονοπώλιο στα ελεύθερα κανάλια και στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, όπως π. χ. η Super League.

«Επενδύσεις, παρά τη φοροεπιδρομή»

«Παρά την τελευταία φοροεπιδρομή στον ΟΤΕ, οι επενδύσεις θα συνεχιστούν», ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμης, καθώς όπως ανέφερε τόσο το μέλλον της οικονομίας όσο και της κάθε οικονομικής μονάδας εξαρτάται από αυτές. Ο ίδιος σημείωσε ότι η έκτακτη φορολογία αφαίρεσε περισσότερο από 150 εκατ. ευρώ από τον ΟΤΕ, αλλά σημείωσε την αναγκαιότητα επέκτασης των δικτύων νέας γενιάς με αιχμή το δίκτυο VDSL. «Θα βάλουμε επιλεκτικά οπτική ίνα, είτε στο καφάο (VDSL) είτε στο κτίριο (FTTH), όπου αυτό είναι εφικτό» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι οι επενδύσεις ξεκινούν από την Α. Μακεδονία και Θράκη. Ο πρόεδρος του ΟΤΕ ανέφερε ακόμη ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει λειτουργήσει και η δορυφορική πλατφόρμα του ΟΤΕ για τη μετάδοση τηλεοπτικού σήματος.

Σε ό, τι αφορά τις διεθνείς επενδύσεις, ο πρόεδρος του ΟΤΕ ανέφερε την πρόθεση του οργανισμού να πουλήσει τη συμμετοχή του στην Τelekom Srbjia, αποφέροντάς του σημαντικές υπεραξίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή