Μικρά θαύματα της νανοτεχνολογίας σε πραγματικές εφαρμογές

Μικρά θαύματα της νανοτεχνολογίας σε πραγματικές εφαρμογές

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Τι κοινό έχουν μια υφασμάτινη τσάντα με φωτοβολταϊκό υμένα για τη φόρτιση ηλεκτρικών συσκευών, ένα δαχτυλίδι που φαίνεται χρυσό αλλά είναι από τιτάνιο και ένας φακός οράσεως θωρακισμένος στις γρατσουνιές, που φιλτράρει το φως; Και τα τρία αντικείμενα αποτελούνται από υλικά σε νανοκλίμακα και διαθέτουν ιδιαίτερες ιδιότητες χάρη στη νανοτεχνολογία, ενώ ο καθένας μπορεί να τα δει από κοντά στην 75η ΔΕΘ.

Στο σταντ 19 του Περιπτέρου 13 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης που εγκαινίασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο επισκέπτης μπορεί να κρατήσει στο χέρι του το τεχνολογικό θαύμα της νανοτεχνολογίας, όπως αυτή αναπτύσσεται σε πραγματικές εφαρμογές της καθημερινότητας από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εύκαμπτα οργανικά υλικά με τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές ιδιότητες των ανόργανων, αλλά πιο φθηνά, υπάρχουν σε μεγαλύτερη ποικιλία και έχουν μικρότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον, δίνουν τη δυνατότητα για εύκαμπτες φωτοβολταϊκές επιφάνειες και οθόνες προβολής ή φωτισμού που μπορούν να τοποθετηθούν σε λεπτές πλαστικές μεμβράνες ή σε υφάσματα στο άμεσο μέλλον.

«Εξυπνες» ιδιότητες

Οι νανοεπικαλύψεις -λεπτό στρώμα από κάποιο υλικό σε νανοεπίπεδο το οποίο δίνει νέες, βελτιωμένες ιδιότητες στο συμβατικό υλικό που καλύπτει- επιτρέπουν τη δημιουργία φθηνότερων αλλά ανθεκτικότερων φακών οράσεως, ξυραφιών και άλλων καθημερινών αντικειμένων, ενώ μπορούν να προσδώσουν «έξυπνες», ακόμη και ηλεκτρικές ιδιότητες στα τζάμια του σπιτιού μας για να τα μονώσουν καλύτερα ή να τα θωρακίσουν.

Οι εξελίξεις στις Νανοεπιστήμες, ωστόσο, δεν σταματούν εδώ. Οι τρεις ερευνητικές προτάσεις που κατέθεσε το Εργαστήριο για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013 εγκρίθηκαν και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν τρία νέα τριετή ερευνητικά προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ, που επιπλέον θα δώσουν θέσεις εργασίας σε εκατό νέους ερευνητές. Πρόκειται για την ανάπτυξη των εύκαμπτων φωτοβολταϊκών με την τεχνολογία της εκτύπωσης με ημιαγώγιμα μελάνια -παγκόσμια πρωτοπορία, όπως είπε στην «Κ» ο διευθυντής του Εργαστηρίου και του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού στις Νανοεπιστήμες, καθηγητής Στ. Λογοθετίδης- καθώς και για την εφαρμογή εύκαμπτων φωτοβολταϊκών συστημάτων σε υφάσματα, αλλά και για τη χρήση νανοϋλικών και βλαστικών κυττάρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οστεοπόρωση. Στα τρία προγράμματα, όπως εξήγησε ο κ. Λογοθετίδης, μετέχουν το πανεπιστήμιο Πατρών και εταιρείες που θα έχουν έτσι την ευκαιρία να αποκτήσουν τεχνογνωσία στις Νανοεπιστήμες.

Του χρόνου, εξάλλου, η ετήσια έκθεση «ΝΑΝΟΤΕΧ 2011: Νανοτεχνολογία και Οργανικά Ηλεκτρονικά», που διοργανώνεται κάθε Ιούλιο τα τελευταία οκτώ χρόνια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, πρόκειται να στηθεί εντός της ΔΕΘ με την υποστήριξη της HELEXPO. Στόχος, κατά τον κ. Λογοθετίδη, είναι να γίνει ένα «άνοιγμα» στο κοινό και στην επιχειρηματική κοινότητα, ώστε να βγουν καινοτόμα προϊόντα στην αγορά. «Θέλουμε να κατοχυρώσουμε τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της νανοτεχνολογίας», είπε στην «Κ» ο κ. Στ. Λογοθετίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή