Μπλάκσαντ, τα ισπανικά κόμικς με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα

Μπλάκσαντ, τα ισπανικά κόμικς με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΜΙΚΣ. Στην Τεχνόπολη, στο φεστιβάλ Ιβηροαμερικάνικου βιβλίου, βρέθηκαν σπουδαία βιβλία των Μάρκες, Πεσόα, Σεπούλβεδα, Σαραμάγκου, και άλλων εξαίρετων συγγραφέων της ισπανόφωνης και πορτογαλόφωνης λογοτεχνίας. Από τους πάγκους, όμως, και δεδομένου ότι το κόμικ οφείλει να έχει κι αυτό τη θέση του κοντά στη λογοτεχνία, έλειπε ο Μπλάκσαντ, μία σειρά κόμικ των Ισπανών δημιουργών Juan Diaz Canales (σενάριο) και Juanjo Guarnido (σχέδιο). Παρόλο που οι δημιουργοί είναι Ισπανοί, η γαλλική εκδοτική Dargaud είναι αυτή που εκδίδει τη δουλειά τους καθώς εκ πρώτης ο Μπλάκσαντ απευθύνεται στο γαλλικό κοινό. Κι αυτό γιατί το γαλλικό αναγνωστικό κοινό των κόμικ είναι ευρύτερο του ισπανικού, το κόμικ είναι περισσότερο στην κουλτούρα των Γάλλων με τεράστιους και αξεπέραστους γαλλόφωνους τίτλους όπως τα Αστερίξ, Λούκυ Λουκ, Τεν Τεν, Σπιρού, Τιτέφ και με το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό φεστιβάλ κόμικ να συμβαίνει στην Ανγκουλέμ, μικρή πόλη της Γαλλίας. Ετσι, η ισπανόφωνη έκδοση καθυστερεί συνήθως ένα μήνα της γαλλικής.

Το κόμικ μας μεταφέρει σε έναν κόσμο που ταυτίζεται με τα φιλμ νουάρ, σε μία εναλλακτική εκδοχή της Αμερικής του ’50, όπου αντί για ανθρώπους συναντάμε ζώα. Εκεί βρίσκεται ο Τζον Μπλάκσαντ. Ενας μαύρος γάτος, ιδιωτικός ντετέκτιβ με όλα τα χαρακτηριστικά του καλού πρωταγωνιστή σε μια αστυνομική ιστορία. Είναι εκκεντρικός, απότομος, βίαιος και επιδίδεται συχνά σε εσωτερικούς μονολόγους. Εχει ένα γραφείο σκιερό και ακατάστατο και είναι τόσο γοητευτικός όσο και ευάλωτος στις όμορφες γατούλες. Ο Μπλάκσαντ, παλιομοδίτικος ντετέκτιβ, γνωρίζει τον υπόκοσμο, έχει πάρε δώσε με κακόφημους τύπους και κοντράρεται με την αστυνομία.

Οι περιπέτειες του Μπλάκσαντ είναι καλογραμμένες με έντονη ατμόσφαιρα μυστηρίου, αλλά εκεί που κερδίζουν τον αναγνώστη είναι στο σχέδιο. Με καλοσχεδιασμένη λεπτομέρεια και όμορφους χρωματισμούς, τα σχέδια του Guarnido μαγνητίζουν το βλέμμα. Επίσης, με χιούμορ και φαντασία έχει δοθεί η ανθρώπινη υπόσταση στα ζώα: οι αστυνομικοί είναι λυκόσκυλα, ο σκληροτράχηλος δολοφόνος είναι κροκόδειλος και ο σοφός επιστήμονας κουκουβάγια.

Η σειρά Μπλάκσαντ είναι άλλο ένα κόμικ που, όπως το Μaus του Spiegelman ή οι ιστορίες του Jason, έχει ήρωες ανθρωπόμορφα ζώα. Στα ελληνικά κυκλοφορούν οι τρεις πρώτοι τόμοι της σειράς («Κάπου ανάμεσα στις σκιές», «Αρκτικό Εθνος», «Κόκκινη Ψυχή»). Εκκρεμεί άλλος ένας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή